Ingezonden persbericht



* * * P E R S B E R I C H T * * *

POLITIE NOORDWIJK SLAAT VREEDZAME DEMONSTRATIE UITEEN

WIE - Anti-militaristische demonstranten
WAT - Gewelddadige politierepressie
WAAR - Noordwijk aan Zee
WAAROM - Demonstratie zonder vergunning
CONTACT - defensietop@gmx.net, 06-13646175

Vrijdag 17 september vond er een anti-militaristische manifestatie plaats in Noordwijk aan Zee. Op 16 en 17 september vond daar namelijk een informele top van de ministers van defensie plaats. Anti-militaristen organiseerden een tegenmanifestatie.

Op deze bijeenkomst werd gesproken over de defensieplannen die men aan het ontwikkelen is in het kader van de Europese Grondwet. De demonstranten die vrijdag tegen deze informele top protesteerden, vinden het opzetten van een Europese interventiemacht ongewenst. Deze interventiemacht, die volgens de EU 'competitief' behoort te zijn, kost natuurlijk niet niks. Dit soort uitgaven gaan derhalve gepaard met bezuinigingen op bijvoorbeeld sociale voorzieningen en ontwikkelingshulp, en dat zijn nu juist uitgaven die de demonstranten wél zien zitten.

Naast dit financiële aspect maken de anti-militaristen zich zorgen over wapenhandel. In oorlogstijd worden meer wapens verhandeld, wat financieel gewin oplevert voor wapenhandelaars, waardoor wapenhandelaars dus belang hebben bij zoveel mogelijk destabiliteit en oorlogen cq. 'interventies'. De wapenindustrie heeft daarom een sterke lobby in de richting van ministeries van defensie, en is dus op bijeenkomsten als deze defensietop aanwezig om die lobby uit te voeren en daarmee de facto voor meer oorlog te pleiten.

Een groep anti-militaristen heeft daarom een poging gedaan om te demonstreren, in de richting van het hotel, 'Huis ter Duin', waar de ministers vergaderden. De bedoeling was om daar voor de deur te protesteren. Omdat alleen een aan allerlei regels gebonden 'manifestatie' op één vast punt was toegestaan, hadden veel aanwezigen de behoefte om hun mening te uiten middels een échte demonstratie. De kortste weg van manifestatie naar conferentieoord bleek het strand te zijn.

Op het strand werden de demonstranten geslagen met wapenstokken, belaagd met politiepaarden en op hoge snelheid rijdende politiebusjes. Het is een wonder dat geen van de vreedzame demonstranten onder een busje terecht is gekomen. Verder werd ons recht op vrijheid van meningsuiting verder ingeperkt door het willekeurige arresteren van veertien onschuldige betogers, waarmee duidelijk werd dat initiatiefnemers van illegale, economisch gemotiveerde oorlogen degenen zijn die politiebescherming verdienen, terwijl kritische burgers tegemoet gekomen dienen te worden met bruut en willekeurig geweld.

---
Omega Team (initiatiefgroep van de manifestatie)
Postbus 719/2300 AS/Leiden
defensietop@gmx.net
www.defensietop.tk
06-13646175

--