ChristenUnie


Rouvoet: Uitstel aanleiding om ook in toekomst herhaling van zetten te voorkomen Vrijdag 17 September 2004 - 22:41

Combineer APB en AFB

André Rouvoet stelt voor om de Algemene Politieke Beschouwingen en de Algemene Financiële Beschouwingen te combineren: De Financiële Beschouwingen zijn een herhaling van zetten ten opzichte van de Politieke Beschouwingen. Rouvoet lanceert zijn voorstel in verband met het uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen ten gevolge van de afwezigheid van de minister-president, maar kijkt verder dan 2004: De Politieke en Financiële Beschouwingen zijn enige tijd geleden uit elkaar getrokken. Inmiddels weten we dat die maatregel ons inhoudelijk niks oplevert, maar veel extra tijd kost. Dit uitstel is een mooie aanleiding om de Politieke en Financiële Beschouwingen voortaan weer samen te voegen.

Het voorstel van Rouvoet levert in de huidige situatie tijdwinst op: Zo kunnen we voorkomen dat de begrotingsbehandelingen in de knel komen. De principiële insteek weegt voor hem echter zwaarder: Laat ik een voorbeeld noemen: ik verwacht dat Boris Dittrich van D66 bij de Algemene Politieke Beschouwingen met een motie komt om de bezuinigingen op het onderwijs van tafel te halen. Bij de Algemene Financiële Beschouwingen doet zn partijgenoot Bert Bakker dat dunnetjes over en bij de Begrotingsbehandeling van OCW komt Ursie Lambrechts daar nog eens overheen met een amendement. Die werkwijze lijkt me geen toonbeeld van doelmatigheid.

Rouvoet ziet geen redelijk argument dat zich verzet tegen het ineenschuiven van de Politieke en Financiële Beschouwingen: Er zijn vast en zeker Haagse belemmeringen te bedenken, maar daar moeten we met zn allen dan maar overheen stappen.

---