Gemeente Best

16-09-2004

3VO afdeling Best introduceert actie
"Kijk eens in de spiegel ..."

3VO afdeling Best besteedt dit jaar extra aandacht aan verkeersdeelnemers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar. Dit is de meest kwetsbare groep in het verkeer. Met de actie "Kijk eens in de spiegel..." wil 3VO afdeling Best jeugdige weggebruikers in gesprek te brengen met overige verkeersdeelnemers. Zaterdag 18 september a.s. om 11.00 uur start 3VO afdeling Best de actie op het plein voor het gemeentehuis in Best. De opening wordt verricht door burgemeester Demmers-van der Geest en wethouder Gondrie. Rijdende Rechter Frank Visser neemt deze dag de rol van voorzitter voor zijn rekening tijdens de rechtszittingen die worden gehouden. "Echt Ewald" van Omroep Brabant is de presentator van deze eerste "De scholen zijn al begonnen...". Het project is een primeur voor de hele provincie Noord-Brabant. De 3VO actie is totstandgekomen in samenwerking met de gemeente Best, Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid Noord-Brabant, Verkeersschool Best, Daf Verkeersfonds, Politie afdeling Best-Oirschot-Son (BOS), Heerbeeck College en CBR Regio Zuid.

Openbare discussie met een knipoog
De dialoog of discussie die in het kader van deze actie wordt gevoerd, zal een moment zijn waar wordt stilgestaan bij de huidige verkeersmentaliteit. Een openbare discussie met een knipoog. Eén van de doelstellingen is het creëren van wederzijds begrip tussen alle verkeersdeelnemers. Met de activiteiten die op 18 september in het centrum van Best plaatsvinden, wordt de actie op ludieke wijze onder de aandacht van de Bestse inwoners gebracht. Het programma zal dat zowel jong als oud aanspreken en gaat de realiteit niet uit de weg. De titel "Kijk eens in de spiegel..." is een weloverwogen keuze, die alles te maken heeft met het zelfbeeld en de bereidheid daar kritisch naar te kijken. In die spiegel kijken en ontdekken welke verbeterpunten er zijn om daar een positieve bijdrage aan te leveren, is het uitgangspunt van deze ludieke actie. Er wordt hiermee ook stilgestaan bij de gevaren op de weg en het krijgen van inzicht in de verschillende aspecten van verkeersveiligheid om deze ook daadwerkelijk te bevorderen. Een andere doelstelling is het onder de loep nemen van de verkeersmentaliteit bij een brede doelgroep.

Rijdende rechter
Een rechtbank staat centraal tijdens de ludieke actie. De rechtbank als discussiepodium, waar ieder zijn gelijk en/of recht kan halen. Het publiek zal tijdens de in scène gezette rechtszitting bestaan uit de arrestanten met hun aanhang, deelnemende kinderen met hun ouders en de toneelvereniging van het Heerbeeck College. De "gearresteerden" die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan een verkeersdelict, worden door scholieren van de groepen 5 en 8 "opgepakt". Zij gaan hierbij verkleed als politieagent en worden begeleid door een clownsduo. De arrestaties spelen zich af in Winkelcentrum de Boterhoek. Van daaruit worden de delinquenten op een bakfiets vervoerd naar het plein voor het gemeentehuis, waar zij worden voorgeleid aan het tribunaal. Dit tribunaal wordt gevormd door scholieren die hun rol als "openbare aanklager", "advocaat" en "hulprechters" uiterst serieus nemen. Rijdende Rechter Frank Visser, van het gelijknamige NCRV programma, heeft zich bereid verklaard om als "hoofdrechter" op te treden. Als getuigen zijn er deskundigen aanwezig van de politie, het CBR en gemeente Best. Na het formuleren van de aanklacht start er een discussie tussen alle deelnemers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal en het advies van een team deskundigen.

Randprogramma
Rondom de actie zijn meerdere activiteiten georganiseerd. Zo geeft het CBR mensen de kans om een theorietest te maken voor auto of bromfiets. Het geheel wordt opgeluisterd worden door live muziek. Kortom een serieus evenement met een vrolijke noot. Dit alles vindt tussen 11:00 en 17:00 uur plaats bij het gemeentehuis.