Ingezonden persbericht

- PERSBERICHT -

Woningprijzen stabiel in Nederland

Utrecht, 18 september 2004 - Onderzoek naar de Europese huizenmarkt, uitgevoerd door ERA, het grootste samenwerkingsverband van kwaliteitsmakelaars, laat een sterk wisselende prijsontwikkeling zien in de diverse EU-landen. De opvallendste verschillen en ontwikkelingen worden hieronder uiteengezet, gevolgd door een korte samenvatting van de situatie op de Nederlandse huizenmarkt. Het volledige rapport is te downloaden via http://www.eraeurope.com/press.

Europese resultaten
* In de meeste Europese landen zijn de prijzen van woningen gestegen, ondanks de lagere economische groei.
* In het grootste deel van de onderzochte landen is beleggen in onroerend goed sinds het instorten van de aandelenmarkten bijzonder populair geworden. Dit heeft het stijgen van de prijzen in de hand gewerkt. Uitzondering hierop vormen Nederland en Duitsland, waar de woningprijzen vrijwel gelijk bleven (Nederland) en licht daalden (Duitsland).
* In Spanje zijn de huizenprijzen het sterkst gestegen, met maar liefst 18%. Het aantal transacties is verdubbeld.
* In een aantal landen lijkt de uitbreiding van de EU een belangrijke factor voor de toekomstige ontwikkelingen, met name in Oostenrijk, België (Brussel), Ierland en Luxemburg. In deze landen zal de vraag naar woningen in verschillende prijsklassen waarschijnlijk stijgen, wat prijsstijgingen tot gevolg zal hebben.
* De prijzen van woningen in Londen zijn in de afgelopen jaren sterk gestegen. Hierdoor zijn veel Londenaren uitgeweken naar dorpen en steden, soms wel op een afstand van 175 km of verder (Bristol). Omdat de woon-werkafstand dus voor velen al bijzonder lang is, hebben een aantal mensen er voor gekozen om in plaats daarvan naar Pas de Calais in Frankrijk te verhuizen en via de Kanaaltunnel naar hun werk te reizen, zo'n 160 km.
* De tweede huizenmarkt speelt in veel landen een belangrijke rol. In sommige landen hebben veel lokale bewoners een tweede huis (zoals in België), maar ook veel Noord-Europeanen hebben een tweede woning, vooral in Zuid-Europa.
* Prijzen van woningen in Spanje en Frankrijk zijn aanzienlijk gestegen in de afgelopen jaren, waardoor meer en meer Noord-Europeanen zullen uitwijken naar goedkopere landen (zoals in de nieuwe EU-lidstaten) voor een vakantiewoning.
Nederlandse resultaten
* De gemiddelde prijs van een woning bedroeg ¤ 206.283 in 2003 en bleef daarmee nagenoeg onveranderd ten opzichte van 2002.
* Het aantal woningtransacties daalde licht: 193.281 in 2003 versus 200.000 in 2002.
De Nederlandse prijsontwikkeling is dus duidelijk gestabiliseerd, nadat de prijzen vanaf 1985 tot de afgelopen jaren een dramatische groei hadden laten zien. De stabilisering lijkt voornamelijk een gevolg te zijn van de afgenomen economische groei: vooral de vraag naar duurdere woningen is sterk afgenomen. Huizen tot ¤ 350.000 zijn echter nog steeds in trek, tegenwoordig ook bij mensen die eerst een duurdere woning hadden en nu een goedkopere woning zoeken.

De duurste en goedkoopste hoofdsteden
De duurste hoofdstad in Europa is Luxemburg (Luxemburg), met een gemiddelde woningprijs van ¤ 460.000. De nummers twee en drie zijn Bern (Zwitserland), met ¤ 410.000 en Londen (Groot-Brittannië), met ¤ 389.130. Amsterdam staat op de zevende plaats met ¤ 230.460. De goedkoopste hoofdstad is Brussel (België) met ¤ 163.500.

Gekeken naar de nationale woningprijzen, zijn Zwitserland (¤ 320.000), Luxemburg (¤ 300.000) en Engeland (¤ 233.331) de drie duurste landen. Nederland staat met ¤ 206.283 op de vierde plaats. Het goedkoopste land om te wonen is Finland, met een gemiddelde woningprijs van ¤ 115.140.

Over ERA
ERA-makelaars zijn een samenwerkingsverband van kwaliteitsmakelaars, die ook allen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn aangesloten. ERA-makelaars onderscheiden zich door hun consumentgerichte dienstverlening. Hierdoor verkopen consumenten hun woning sneller, voor de hoogst haalbare prijs en zonder zorgen achteraf.

Wereldwijd zijn ruim 3300 kantoren in 31 landen aangesloten bij ERA. ERA Nederland bestaat sinds 1994 en inmiddels zijn er 180 NVM-makelaars die zich ook ERA-makelaar mogen noemen. ERA-makelaars verzorgen 25% van alle NVM-woningtransacties in Nederland.