Politie Friesland

Politieberichten van 17/9 (13.00 uur) tot 18/9 (13.00 uur)

Fryslân 18-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: fietsster gewond bij aanrijding
Bij een aanrijding vrijdag omstreeks 12.00 uur op het Van Miereveltplantsoen, tussen een auto, bestuurd door een 44-jarige inwoonster van Goutum, en een 71-jarige fietsster uit Leeuwarden, is de laatste gewond geraakt. De fietsster werd met heup- en rugklachten per ambulance naar het MCL vervoerd.

Ureterp: inbraak container
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in bouwcontainer die was gestald aan De Feart. Van de container, eigendom van een Gronings bouwbedrijf, werden twee sloten geforceerd. Vervolgens werden diverse gereedschappen weggenomen, waaronder een motorboor en een aggregaat, met een totale waarde van enkele duizenden euros.

Buitenpost: melding kinderlokker
De politie kreeg vrijdag omstreeks 12.00 uur melding van een kinderlokker. Een 9-jarig meisje fietste op de Bernhardlaan toen een onbekende man, eveneens op een fiets, haar vanachter benaderde. De man vroeg of het meisje met hem mee naar huis ging. Ze schrok daarvan en fietste snel naar huis, waar haar moeder de politie waarschuwde. De politie heeft de omgeving nog afgezocht doch niemand meer aangetroffen. Het signalement van de man luidt: 30 tot 35 jaar, kort blond haar, zwarte korte leren jas, blauwe spijkerbroek, reed op groende fiets en sprak Nederlands.

Harlingen: lastige jongen aangehouden
Een 14-jarige jongen uit Sint Annaparochie is vrijdag omstreeks 15.45 uur op de Stationsweg aangehouden. De politie was naar het station geroepen omdat de jongen zonder plaatsbewijs in de trein zat en weigerde zijn identiteit bekend te maken. Hij werd daarop door de politie meegenomen en in een surveillancevoertuig geplaatst. Daar weigerde de jongen opnieuw zijn naam te geven. Bovendien begon hij wild om zich heen te slaan, waarop hij werd aangehouden en naar het politiebureau werd overgebracht.

Leeuwarden: woninginbraak
Afgelopen donderdag werd tussen 06.00 en 22.15 uur ingebroken in een woning aan de Douwe Kalmaleane. Van de woning werd een deur geforceerd, waarna een hoeveelheid sieraden met een onbekende waarde werd weggenomen. De 57-jarige bewoner deed aangifte.

Surhuisterveen: onder invloed, auto in beslag genomen
Van een 52-jarige automobilist is vrijdag om 17.50 uur de auto in beslag genomen, omdat hij onder invloed in een auto reed en niet in het bezit van een rijbewijs is. De man werd op de Nijejirden staande gehouden. Op het bureau blies hij 770 ug/l en werd vastgesteld dat hij al vaker op het rijden zonder rijbewijs was betrapt. Daarop werd zijn auto in beslag genomen en proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drachten: diefstal rubberboot
Vanaf een aan De Steven aangemeerd plezierjacht is tussen donderdag 14.00 uur en vrijdag 17.00 uur een complete rubberboot met buitenboordmotor gestolen. De rubberboot is van het merk Quicksilver AD270 en is grijs van kleur. De buitenboordmotor is een Mariner 8, met grijsmetallic kleurige kap. De boot moet vanaf het water zijn weggenomen. Aangifte deed een 56-jarige inwoner van Geogmarienhutte (D.).

Rottevalle: te snel, zonder rijbewijs, auto in beslag genomen Van een 34-jarige automobilist uit Drachten is vrijdag omstreeks 16.40 uur de auto in beslag genomen, omdat hij niet alleen
onverantwoordelijk snel reed, maar bovendien niet in het bezit bleek te zijn van een geldig rijbewijs. Surveillerende agenten kwamen de man tegen op de Houtigehaegsterwei, waar vanwege wegwerkzaamheden een maximumsnelheid van 30 km/u is ingesteld. Vastgesteld werd dat hij veel te snel reed, waarop hij korte tijd later staande werd gehouden. Bij controle bleek zijn rijbewijs te zijn ingevorderd, waarna tot inbeslagname van zijn auto werd overgegaan.

Workum: botsing tussen fietsers
Bij een aanrijding, vrijdag om 19.20 uur op de Spoardyk, tussen twee fietsers, is één van hen, een 70-jarige inwoner van Workum, gewond geraakt. Het ongeval ontstond toen het slachtoffer ineens de weg overstak en daarbij in botsing kwam met een hem tegemoetkomende 19-jarige fietser uit It Heidenskip. De Workumer werd met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. De andere fietser kwam met de schrik (en een schaafwond) vrij.

Drachten: voetganger aangereden
Een 14-jarige jongen uit Drachten is vrijdag omstreeks 22.10 uur door een auto aangereden. Hij stak plotseling, zonder goed uit te kijken, de Gauke Boelenstraat over, waarop een passerende automobilist, een 37-jarige plaatsgenoot, een aanrijding niet kon voorkomen. Het slachtoffer werd met een pijnlijke schouder per ambulance naar het ziekenhuis in zijn woonplaats overgebracht.

Sneek: snorfietser onder invloed
Een 23-jarige inwoner van Sneek is vrijdag om 23.30 uur op de Kruizebroederstraat staande gehouden, omdat hij onder invloed een snorfiets bestuurde. Op het bureau blies hij 305 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod van een uur kreeg.

Sneek: bromfietser onder invloed
Een 17-jarige inwoner van Grou is zaterdag rond middernacht op de Oppenhuizerweg staande gehouden, omdat hij onder invloed een bromfiets bestuurde. Op het bureau blies hij 470 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod van vier uren kreeg.

Waskemeer: eenzijdig ongeval onder invloed
Een 25-jarige automobilist uit Haulerwijk is zaterdag rond 01.45 uur aangehouden, nadat hij onder invloed een eenzijdig ongeval had veroorzaakt. Op de Compagnonsweg was hij waarschijnlijk door te hoge snelheid in een bocht de macht over het stuur van zijn auto verloren, waarna hij via de rechter berm met zijn voertuig in de vaart belandde. Met behulp van omwonenden wist hij de auto te verlaten. De gewaarschuwde politie constateerde dat de man onder invloed was en nam hem mee naar het bureau voor een blaasproef. Daar blies hij 610 ug/l. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt, hij kreeg een rijverbod voor 6 uren en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Wolvega: aanhouding na belediging
Een 24-jarige inwoner van Basse is zaterdag omstreeks 04.00 uur op de Van Harenstraat aangehouden. De man begon zonder duidelijke aanleiding een aantal politiebeambten te beledigen, die een wildplasser stonden te bekeuren. Toen de verdachte verteld werd dat hij zou worden aangehouden, maakte hij zich uit de voeten. Na een korte achtervolging werd hij alsnog aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Offingawier: diefstal boot
Tussen dinsdag 14 september 2004, omstreeks 07:00 uur en vrijdag 17 september 2004, omstreeks 17:00 uur werd een boot gestolen uit een jachthaven aan De Potten. De boot zat vast aan staalkabels die vermoedelijk zijn doorgeknipt. Het betrof een vissersboot, merk Terry, kleur wit, voorzien van het registratieteken: 33-65-YE. De boot heeft een lengte van 5 meter en 30 cm. De motor die achter de boot zit is van het merk Mariner, 30 PK. De 53-jarige eigenaar uit Amersfoort deed aangifte.