Provincie Overijssel

Overijssel wil nieuwe combinaties van landbouw en mantelzorg

De provincie wil nog meer werk maken van de combinatie landbouw, zorg en welzijn. Ze denkt daarbij onder andere aan nieuwe vormen van mantelzorg of dagbesteding voor ouderen. Dat zijn volgens gedeputeerde Gert Ranter - naast de bestaande zorgboerderijen - mogelijkheden om landbouw en zorg te combineren. Dat zei hij zaterdag op de open dag van zorgboerderij Molenzicht in Zwolle.

Overijssel kent al langer zorgboerderijen. Enkele jaren geleden bleek dat er behoefte was aan andere vormen van dagbesteding, zinvolle activiteiten voor mensen met een handicap, uit de psychiatrie en ook ouderen. In een rustige en veilige omgeving. Tegelijkertijd werd duidelijk dat de landbouw dringend op zoek moest naar andere activiteiten en inkomsten. De provincie heeft samen met de stichting Stimuland deze twee sectoren bij elkaar gebracht in het project zorgboerderijen. Dat heeft inmiddels geresulteerd in 84 zorgboerderijen in Overijssel, waar mensen met een handicap, mensen uit de psychiatrie en ook ouderen een nieuwe, mooie dagbesteding vinden.

Gert Ranter, gedeputeerde Zorg en Participatie, stelt vast dat Overijssel koploper is als het gaat om zorgboerderijen. "Als het aan ons ligt blijven we voorop lopen en komen er in de toekomst nog veel zorgboerderijen bij." Inmiddels heeft de provincie er zoveel ervaring mee opgedaan dat ze een jaar geleden is begonnen met zorgboerderijen voor een nieuwe doelgroep, namelijk jongeren uit de jeugdzorg. Ranter hoopt met dit nieuwe onorthodoxe zorgaanbod, naast andere maatregelen, de wachtlijstenproblematiek in de jeugdzorg effectief te kunnen bestrijden. "Wij zien jeugdzorgboerderijen als zorgvernieuwing. Het is nieuwe zorg op maat binnen de bestaande jeugdzorg. De ervaring heeft ons geleerd dat het een crisissituatie of uithuisplaatsing van jongeren kan voorkomen."

Er is veel animo voor deze nieuwe vorm van zorg, zowel bij de jongeren als bij boeren. Gert Ranter: "We kunnen de aanvragen nauwelijks aan. Er zijn in Overijssel inmiddels een kleine honderd kinderen aangemeld voor jeugdzorg op de boerderij. Voor ongeveer een derde daarvan is plaats gevonden op een boerderij met jeugdzorg, deels op speciale nieuwe jeugdzorgboerderijen, deels op al langer bestaande zorgboerderijen, die hun aanbod hebben verbreed met jeugdzorg.

Maar hij ziet meer mogelijkheden: "J e kunt ook denken aan andere combinaties van zorg en landbouw. We zijn met alle betrokken partijen in gesprek over nieuwe mogelijkheden. Het platteland biedt ruimte voor voorzieningen, waarvoor in de stad soms moeilijk plek te vinden is. Ik denk bijvoorbeeld aan de verzorging van ouderen of zieken door familie of vrienden (mantelzorg) op boerderijen of aan activiteiten voor ouderen die op het platteland wonen. Voor deze groep is er nog weinig zorg of dagbesteding buiten de steden. Als we willen dat oudere bewoners zo lang mogelijk (thuis) kunnen blijven wonen op het platteland, dan moeten we werk maken van voldoende voorzieningen in de nabijheid."

De provincie zoekt niet alleen naar nieuwe combinaties van zorg en landbouw, maar wil ook de bestaande zorgboerderijen professionaliseren. De afstemming van vraag en aanbod van zorg kan volgens Ranter verder verbeterd worden, bijvoorbeeld via een transferpunt. "Daar kun je de kennis en ervaringen bij elkaar brengen, zodat we van elkaar kunnen leren. Zo'n transferpunt zie ik als de eerste stap naar een netwerk landbouw en zorg. Daarover gaan we als provincie de komende tijd met alle betrokkenen om tafel. Om te zien hoe we landbouw en zorg nog beter kunnen gebruiken om het platteland leefbaar te houden."

Gedeputeerde Staten presenteren aan het eind van dit jaar hun plannen voor landbouw en zorg.

© 2004 Provincie Overijssel