Ingezonden persbericht

Winnaars Thea Beckmanprijs en Ysbrantprijs bekend

Zaterdag 18 september zijn tijdens een feestelijk programma in het Archeon de prijswinnaars van de Thea Beckmanprijs en de Ysbrantprijs bekend gemaakt. De uitreiking was onderdeel van een thema-weekend over historische jeugdboeken in het Archeon.

Winnaar Thea Beckmanprijs

Dit jaar ging de Thea Beckmanprijs naar de Benny Lindelauf (Sittard, 1964) voor zijn boek Negen open armen, uitgegeven door Querido. Het ingenieuze en bij vlagen zeer humoristische verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de oudste van drie zusjes in Zuid Limburg in de jaren dertig van de twintigste eeuw.

De jury vond Negen open armen de meest literaire jeugdroman van het afgelopen jaar en beschreef het boek als een historische roman die anders is dan gebruikelijk. In het boek komt de politieke situatie van de jaren dertig slechts terloops aan de orde, de aandacht is vooral gericht op de spannende avonturen die de drie zusjes beleven.

De winnaar ontving uit handen van Hans Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, een gravure van Berend Vonk en een cheque van ¬1.000,-.

Bontekoe wordt Beckman

De Thea Beckman (voorheen Bontekoe) prijs is in 2003 ingesteld door het Historisch Nieuwsblad. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Tijdens de uitreiking is de naam van de prijs veranderd in de Thea Beckmanprijs. Dit om de verdiensten van deze schrijfster voor het historische jeugdboek, die de prijs vorig jaar nog won, postuum te eren.

Voor de prijs waren vijf boeken genomineerd: Victorie! van Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt, Het rampjaar van Henk van Kerkwijk, Negen open armen van Benny Lindelauf, Het lage huis van Jan Ploeger en De zwarte baron van Annejoke Smids.

Winnaar Ysbrantprijs

Schrijf een brief aan de hoofdpersoon uit jouw favoriete historische jeugdroman en win de Ysbrantprijs voor jonge lezers . KidsWeek, weekkrant voor jonge mensen van 10-15 jaar, riep samen met Stichting Lezen in een KidsWeek-special over historische jeugdromans haar lezers op om mee te doen aan de wedstrijd.

De winnaar van de allereerste Ysbrantprijs in Nederland werd Pepijn van Denderen. Hij schreef een brief aan Arthur, hoofdpersoon van Kevin Crossley-Hollands trilogie over een schildknaap in middeleeuws Engeland.

Uit zijn spontane brief blijkt dat Pepijn is gefascineerd door het leven in de Middeleeuwen. Het lijkt hem geweldig om iedere dag op een paard door de bossen te galopperen en schildknaap te worden in dienst van een kruisvaarder. Voor de meeste stervelingen is dit een onvervulbare droom, maar niet voor Pepijn. Want Pepijn beschikt over een bijzonder apparaat: een tijdmachine, uitgevonden door zijn oom in Schotland. Het liefst zou hij vandaag nog plaats nemen in de kleine vierkante doos en een druk op de knop geven. Maar voor hij deze stap daadwerkelijk neemt, wil hij toch graag een paar vragen beantwoord zien. Is het eigenlijk wel écht leuk, een kruistocht, of kun je toch beter thuisblijven? En wat kun je het beste meenemen als je op reis gaat naar de heilige stad Jeruzalem?

De jury kende hem de prijs toe vanwege zijn aanstekelijk enthousiasme en bijzondere invalshoek.

Pepijn ontving uit handen van hoofdredacteur Annemarie Walker van KidsWeek een kruiwagen met daarin alle historische jeugdboeken die het afgelopen schooljaar zijn verschenen. En een bezoek van een historisch jeugdboekenauteur in de klas.

Eervolle vermeldingen en alle boeken van de genomineerden voor de Thea Beckmanprijs waren er voor Leontine Loudon, Steinar Henskes, Sarah Ibrahimi en Imke Verbeek.

Meer informatie? Neem dan contact op met Shirley Haasnoot (Historisch Nieuwsblad) 020-5310962 of shaasnoot@vug.nl of Marian Mulder (KidsWeek), 06-10488774 of marian.mulder@planet.nl

Het themaweekend werd georganiseerd door: Archeon, Historisch Nieuwsblad, Kidsweek, Stichting Lezen, Schrijvers van de Ronde Tafel, ProBiblio en gemeente Alphen a/d Rijn.