Ingezonden persbericht

"Europe and the South: a new era" - internationale SID-conferentie over toekomst buitenlands en ontwikkelingsbeleid Europese Unie

Society for International Development (SID) - afdeling Nederland

TOEKOMST BUITENLANDS EN ONTWIKKELINGSBELEID EUROPESE UNIE CENTRAAL OP CONFERENTIE EUROPE AND THE SOUTH: A NEW ERA

Minister Van Ardenne, UNDP-topman Diabre en Buitenlandminister Santos Simão van Mozambique openen internationale SID-conferentie

Den Haag/Rotterdam, 18 september 2004

Welke positie kiest de Europese Unie tegenover de Amerikaanse hegemonie in de wereld? Komt er een zelfstandig Europees veiligheidsbeleid? Hoe verenigt de EU haar buitenlandse ambities met de belangen van arme landen? Richt zij haar ontwikkelingshulp op de allerarmste landen in Afrika, Azië en Latijns Amerika of op de iets minder arme landen aan de randen van Europa? Deze en andere relevante vragen over het buitenlands en ontwikkelingsbeleid van de EU staan 27 en 28 september a.s. centraal op de conferentie Europe and the South: A New Era - European Development Cooperation: towards policy renewal and a new commitment . De conferentie met meer dan 250 internationale deelnemers vindt plaats in het Nederlands Congres Centrum, Churchillplein 10 in Den Haag. De openingszitting van de conferentie - met o.m. Minister Van Ardenne en UNDP-topman Diabre begint op maandag 27 september om 10.00 uur.

Aan Europe and the South: A New Era nemen meer dan 250 deskundigen en opinieleiders op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en buitenlands beleid deel: politici, wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit Europa en daarbuiten. Zij buigen zich over thema s als de relatie veiligheid-ontwikkeling; Oost-Zuidsamenwerking; de institutionele ontwikkelingsarchitectuur, beleid, praktijk en effectiviteit van de Europese ontwikkelingssamenwerking, en de relatie van ontwikkeling met wereldhandelsvraagstukken en met migratie.

De Society for International Development (SID) organiseert de conferentie samen met de European Association of Development Research and Training Institutes (EADI) en Europe s Forum on International Cooperation (Euforic). Europe and the South: A New Era moet resulteren in een actieagenda met aanbevelingen voor de nieuwe Europese Commissie en voor het Europese parlement.

Hoofdsprekers zijn Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), Zephirin Diabre (tweede man VN-ontwikkelingsprogramma UNDP), Leonardo Santos Simão (Minister Buitenlandse Zaken Mozambique), Poul Nielson (uitgaande Eurocommissaris Ontwikkelingssamenwerking) en Tom Kitt (Minister Buitenlandse Zaken Ierland). Conferentievoorzitters zijn Jos van Gennip (Voorzitter SID-NL/Europe) en Louk de La Rive Box (Voorzitter EADI). Het programma omvat verder een groot aantal workshops met bijdragen van vooraanstaande experts.

____________________