CULTUURNET

Kunstmanifestatie: 'De Ruimte: Ateliers van Gendt' op 18/19 en 25/26 september

Het grootste atelier van Nederland is binnenkort te vinden op het Oostenburgereiland te amsterdam, in de Van Gendthallen. Waar voorheen treinstellen en scheepsmotoren werden gemaakt gaan nu kunstenaars aan het werk. Dat doen ze in de ontruimde hallen die vroeger het productieve hart vormden van Stork en Werkspoor. Onlangs is Stork uit de hallen vertrokken, maar de mega-afmetingen van deze grootschalige industrievestiging zijn overduidelijk aanwezig en inspireren nu hedendaagse kunstenaars. De fabriekslengten met hun enorme hoogte en lange dakconstructies dagen hen uit. Maar ook inspireert de aanwezige stilte aldaar, na de bruisende jaren van industrie waarin duizenden mensen hebben gewerkt.

In de lege hallen is 'Ruimte' ontstaan voor moderne vitaliteit. 'de 'Ruimte' wordt ingevuld door 32 kunstenaars die de uitdaging aannemen en die er ter plekke werken. Hun opdracht is: 'Hoe kan een kunstenaar anno 2004 smoel geven aan een ontmoeting tussen onze tijd èn ons levensgevoel, met een honderd jaar oud industrieel gebouw? Waartoe leidt deze krachtmeting tussen het heden en het verleden?' De resultaten kunt u zien op de kunstmanifestatie 'De Ruimte: Ateliers van Gendt' die plaats vindt in september.

Hierbij een snelle greep uit de plannen van de deelnemende kunstenaars:
Door de vuile ramen gezeefd licht wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Een videoprojectie houdt de oude productiehallen een spiegel voor. Brons in de smeltoven gaat weer gloeien en wordt gegoten tot beeld. Er verrijzen moderne tempels. Wandschilderingen geven een panorama van een industrieverleden. Bootrompen zullen drijven in de betonnen vloeren en kleurige vanen zullen vrolijk hangen tussen de ijzeren ribben van de hal.
Er valt nog veel meer te beleven!

wanneer en waar:
De Bezoektijden van de expositie: 'De Ruimte: Ateliers van Gendt' zijn zaterdag en zondag 25/26 september in de van Gendthallen op het Oostenburgereiland te Amsterdam, van 12.00 uur tot 20.00 uur. Toegangsprijs: 2 euro.
De officiële Opening is vrijdag 24 september om 17.00 uur, voor iedereen toegankelijk. Catering is aanwezig.
Mocht u nieuwsgierig zijn en de kunstenaars nog aan het werk willen zien: zaterdag en zondag 18/19 september bent u welkom op de Preview van 12.00 uur tot 17.00 uur.

bereikbaarheid:
Openbaar vervoer: bus 22 of 32 vanaf Centraal Station: uitstappen op de halte na de Oosterkerk, even doorlopen en dan links de Oostenburgervoorstraat in, helemaal uitlopen (zie routeborden). Tram 10 vanuit het centrum: 2e halte Czaar Peterstraat uitstappen(zie routeborden).
Auto: Vanaf de ringweg neemt u afslag S114 de Piet Heintunnel door, meteen uit de tunnel naar links en meteen daarna rechts, het spoor onder. U rijdt rechtdoor het bedrijventerrein op. Parkeergelegenheid is daar aanwezig (zie routeborden).

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Ateliers Oostelijke Eilanden. www.saoe.nl of stuur een e-mail naar info@saoe.nl.

De manifestatie wordt onder andere mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het wijkcentrum Oostelijke Binnenstad en woningbouwvereniging het Oosten.

13 jul 04 16:46