Gemeente Ede

Nummer 177 / Ede, 7 september 2004

Zaterdag 18 september op Ginkelse Heide in Ede
Spectaculaire herdenking 60^e Airborne luchtlandingen

Acht Engelse oorlogsveteranen doen op zaterdag 18 september actief mee als parachutist aan de Airborne-dropping in Ede. Door hun hoge leeftijd is voor hen de laatste keer dat zij een parachutesprong boven de Ginkelse Heide zullen maken. Vier veteranen springen solo en vier mannen maken samen met een instructeur een tandemsprong.

De dropping van de Engelsen op het heidegebied aan de oostzijde van Ede is een spectaculair onderdeel van de 60e herdenking van de Slag om Arnhem, de operatie Market Garden die in september 1944 het einde van de Tweede Wereldoorlog moest inluiden. De 8 veteranen mogen aan de dropping meedoen als zij met goed gevolg training, keuring en oefensprongen volbrengen. Hun leeftijd varieert tussen 79 en 85 jaar. De meeste veteranen zijn in de oorlog krijgsgevangen geweest. Zij willen nu de sprong en landing van 60 jaar geleden nog eens overdoen.

Uitgebreid programma op heide
Het programma op 18 september is in verband met de 60^e herdenking veel uitgebreider dan in voorgaande jaren. De Ginkelse Heide in Ede staat de hele zaterdag in het teken van de Airborne. Om 10.00 uur begint het programma met een verkenningssprong door militairen (Pathfinders) van het 4^e Parachutistenbataljon van het Britse Parachute Regiment en de landing en plaatsing van een Lynx-helikopter. Direct daarna volgt de dropping uit een Antonov 26 van 18 Tsjechische militairen uit de partnerstad Chrudim. Om 10.05 uur is het de beurt aan de veteranen; zij springen uit een Norman Ylander (solo) en een Dakota (tandemsprong). Na de landing door de veteranen is er een demonstratie door de 11^e Luchtmobiele Brigade (LMB) met enkele Chinook- en Cougar-helikopters (10.15 uur). Vanaf 10.45 uur zijn er achtereenvolgens parachutesprongen uit acht Engelse, Amerikaanse en Nederlandse C-130 Hercules-transportvliegtuigen door honderden militairen en vrijwilligers van het 2^e en 4^e Britse parachutistenbataljon en de Nederlandse 11^e LMB. Omstreeks 11.25 uur maakt de Koninklijke Luchtmacht Historical Flight een zogenoemde fly by met onder andere een Spitfire en 3 Harvards een Auster en vier L4-toestellen (Piper cups) over de droppingzone in Ede die in de oorlog aangeduid werd als DZ Y.

Herdenking
Om 11.35 uur begint de herdenkingsplechtigheid bij het Airborne-monument, vlakbij de schaapskooi op de Ginkelse heide langs de Verlengde Arnhemseweg (N224). De gedropte veteranen, het 4^e parabataljon en de andere parachutisten zullen na de luchtlanding een erewacht bij het monument vormen. De herdenking omvat achtereenvolgens korte toespraken door burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede, commandant van het 4^e Para-bataljon luitenant-kolonel Giles Orpen Smellie en para-veldpredikant Jeff Cuttell. Bij het monument worden kransen gelegd door de Edese burgemeester, de bataljonscommandant, de Poolse ambassadeur in ons land, de bevelhebber der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Urlings, de Commissaris van de Koningin in Gelderland samen met de burgemeesters van Arnhem, Renkum en Overbetuwe, de heer en mevrouw Uiterwijk-Meijer van het voormalig verzet, de voorzitter M. van Pelt van de Stichting Airborne-herdenkingen en vijf jongeren. Dit zijn twee leerlingen van de Julianabasisschool in Ede die het onderhoud van het monument heeft geadopteerd, en drie deelnemers van de internationale Airborne-jongerenuitwisseling. Tot de muzikale begeleiding behoren o.a. een doedelzakoptreden, koraalmuziek door de Edesche Harmonie, The Last Post, en het Engelse, Poolse en Nederlandse volkslied. Hierbij zullen ook vele honderden Arnhem-veteranen en familieleden aanwezig zijn. Zij komen die dag naar de Ginkelse heide, niet alleen om hun oude makkers te zien springen maar ook om de vele kameraden te herdenken die bij de slag om de Ginkel zijn gevallen.

Middagprogramma
Direct na de herdenking, om circa 12.30 uur, gaat het parachutistenprogramma verder door droppingen van Pathfinders (burgers-vrijwilligers) en leden van de KNVVL, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart. Een aantal van hen draagt authentieke kleding uit de Tweede Wereldoorlog en wil daarmee in combinatie met het gebruik van oude vliegtuigen (Dakota en F-60) een historisch beeld van de luchtlanding in 1944 weergeven. Bij goed weer landen er die dag in totaal ongeveer 800 parachutisten op de Ginkelse Heide. Zij springen uit 20 verschillende vliegtuigen. Naast het para-festijn is er tot 15.00 uur veel meer te doen op de heide. Er is een helikopter-staticshow zodat belangstellenden deze van dichtbij kunnen bekijken. De miniatuur vliegclub verzorgt een show met miniatuurvliegtuigen en parapanters starten en landen op een gedeelte van het heideterrein. Militaire voertuigen uit vervlogen tijden van `Keep them Roling` staan in groten getale opgesteld langs de heide. Ook in Ede zelf is van alles te doen rondom de 60^e Airborne-dropping. Vanaf 13.00 uur is er een militariabeurs bij het Museumplein. Ook hier is Keep them Roling te zien en is er bevrijdingsmuziek.

Pendeldienst busvervoer
Om de toestroom van veteranen en publiek goed te regelen wordt op zaterdag 18 september de N224 aan de oostzijde van Ede afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en worden speciale buspendeldiensten ingezet. Automobilisten en andere belangstellenden vanuit de richting Arnhem kunnen bij het sportcentrum Papendal parkeren en daar op de bus naar de Ginkelse Heide in Ede stappen. In Ede kan men parkeren op de kazerneterreinen aan de Nieuwe Kazernelaan, vlakbij de rotonde naar de N224. Ook daarvandaan rijden bussen. Vanaf het NS-station Ede-Wageningen kunnen treinreizigers de bus nemen naar het landingsterrein. Men betaalt een klein bedrag voor het pendelen. Borden zullen verwijzen naar de parkeerterreinen. De pendelbussen rijden vice versa tussen circa 8.00 en 16.00 uur. Per fiets kan men over de N224 wel bij het herdenkingsgebied komen.

Meer informatie over de Airborne-activiteiten in Ede en in Arnhem, Driel en Oosterbeek (folder e.d.) is verkrijgbaar bij de VVV (telefoon 0318-61 44 44) en de info-balies in de gemeentehuizen in deze regios. Zie ook op Internet: www.ede.nl en www.airborne-herdenkingen.nl

Laatste wijziging: 08-09-2004