PERSBERICHT - 2004-09-08

In het kader van de Airborne Herdenkingen

Eerste Nederlandse High Tea festival in Oosterbeek

De organisatie van het eerste Nederlandse High Tea Festival, dat op zaterdag 18 en zondag 19 september 2004 plaatsvindt op het landgoed Hartenstein in Oosterbeek, is rond. Op zaterdag van 12.00 tot 20.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur zijn bezoekers welkom op het gazon aan de Utrechtseweg, nabij het Airborne Museum.

Lekker in het nazomerzonnetje of onder de lommerrijke oude bomen kunnen de bezoekers genieten van een authentieke Engelse high tea en alles wat daarbij hoort. Rondom een centraal terras, waar diverse theesoorten geschonken worden en alle lekkernijen verkrijgbaar zijn, worden artikelen verkocht en demonstraties gegeven die in het teken staan van de high tea-cultuur.

Dit jaar is gekozen voor een kleinschalig, regionaal festival als onderdeel van de evenementen rondom de 60e Airborne Herdenkingen. Het is de bedoeling om daarna ieder jaar in september een festijn te organiseren met een thematische invulling. Daarbij wordt rekening gehouden met de ideeën die er bij de gemeente Renkum bestaan om ook na 2004 op eigentijdse wijze invulling te geven aan de Airborne herdenkingen.

Smakelijk gebruik Toen de hertogin van Bedford rond 1840 de high tea min of meer uitvond, kon ze niet vermoeden dat dat het begin was van een smakelijk gebruik dat tot ver buiten Engeland populair werd. De hertogin kwam de lange tijd tussen lunch en diner door met thee, in die tijd dure en exclusieve drank, en allerlei zoete en hartige hapjes. Haar vriendinnen smulden lekker mee, en in korte tijd was het gebruik zelfs al bekend aan het hof van Koningin Victoria. De afternoon tea, zoals de Engelsen zeggen, groeide uit tot een eating tea, een nagenoeg volwaardige maaltijd, waar ook hartige gerechten en alcoholhoudende dranken als wijn, sherry en cider bijhoren.

Thee-arrangementen
Het High Tea Festival Oosterbeek is uniek in Nederland. Ons land kent wel een aantal lifestyle-beurzen in Engelse stijl, maar nog geen evenement, dat in zijn geheel gewijd is aan de high tea cultuur. Gasten kunnen kiezen uit een aantal thee-arrangementen, die in prijs variëren van 3,50 tot 12,50. Afhankelijk van de beschikbare tijd en zin is er een eenvoudige Cream Tea, thee met een traditionele scone met clotted cream en jam, tot een luxe Royal Tea, met een uitgebreid assortiment van verfijnde hapjes.

Decoraties en demonstraties
Brasserie Kleyn Hartensteyn en Ma Baker Afternoon Teas, de twee Oosterbeekse ondernemers die
het initiatief genomen hebben voor het festival, verzorgen de centrale catering. Een klein wandelingetje voert de bezoekers langs de stands van de exposanten, die nagenoeg allemaal uit de regio afkomstig zijn, en die zonder uitzondering producten en artikelen aanbieden die passen in de tea-cultuur.

Cea Hopman uit Oosterbeek is aanwezig met haar karakteristieke bloemkeramiek, waaronder de inmiddels bekende 'poppies', de klaprozen die het symbool zijn van oorlogsherdenkingen. José Arts uit Cuyk komt met mooie kwaliteit tafellinnen en decoraties, de Potstal uit Valburg toont Engels antiek, met name theepotten en ander serviesgoed alsmede kleinmeubelen. Theehuis Hoestinkhof uit Markelo presenteert diverse high tea-producten, en Teacosy uit Renkum verkoopt houdbare etenswaren als scones, homemade jams, teasweets e.d.
Zowel op zaterdag als op zondag demonstreert Kookschool Keizer Culinair, sinds kort in Arnhem gevestigd, hoe je echte Engelse sandwiches moet maken. De demonstraties vinden plaats tussen 13.00 en 14.00 uur.

Programma
Dankzij de medewerking van de gemeente Renkum, de inzet van vele vrijwilligers en de onmisbare steun van sponsors kan het eerste High Tea Festival Oosterbeek van start. Bezoekers krijgen voor de entreeprijs van 2,50 een programma dat tevens eenmalig toegangsbewijs is. Op vertoon hiervan kunnen ze onbeperkt gratis thee drinken. Het programma geeft ook een uitvoerige beschrijving van de diverse thee-arrangementen die verkrijgbaar zijn.

Het festivalterrein is goed zichtbaar vanaf de Utrechtseweg, dus makkelijk te vinden. Bezoekers van buiten de regio kunnen de borden Airborne Museum volgen. Achter het terrein is beperkte -gratis- parkeer- en toiletgelegenheid. Kijk voor meer informatie op www.highteafestival.nl (vanaf 10 september).