Rembrandthuis

Persbericht Amsterdam, 27 augustus 2004

Het grafisch universum van Erik Desmazières

Van 18 september tot en met 12 december 2004 presenteert Museum Het Rembrandthuis een keuze uit het grafische werk van de Franse kunstenaar Erik Desmazières. De expositie maakt deel uit van de reeks overzichtstentoonstellingen die Het Rembrandthuis wijdt aan hedendaagse kunstenaars die op persoonlijke wijze voortbouwen op de traditie. Op de tentoonstelling is onder meer een serie Amsterdamse stadsgezichten te zien die Desmazières op verzoek van Het Rembrandthuis heeft vervaardigd.

Erik Desmazières werd in 1948 als zoon van een Franse diplomaat in Rabat (Marokko) geboren. Hij bracht zijn jeugd door in Marokko, Frankrijk en Portugal. Na het voltooien van zijn middelbare schoolopleiding in 1967 vestigde hij zich in Parijs, waar hij zich inschreef als student aan het Institut dEtudes Politiques. Vanaf 1970 combineerde hij zijn studie met een tekenopleiding aan de Cours du Soir de la Ville de Paris. In 1971, het jaar waarin hij met succes zijn studie politicologie afrondde, besloot hij kunstenaar te worden.

Op aanraden van Jean Delpech, die als docent aan de Cours du Soir de la Ville de Paris was verbonden, begon Desmazières met het maken van prenten. Aanvankelijk zag hij de prentkunst slechts als een middel om zijn tekeningen te reproduceren, maar gaandeweg werd hij zich bewust van de grote mogelijkheden die de etstechniek als zelfstandig artistiek medium bood.

In Desmazières vroege werk overheersen architectonische fantasieën en verbeeldingen van imaginaire werelden, die soms herinneren aan de prenten van Piranesi. De zichtbare werkelijkheid is in de loop der jaren een steeds prominentere plaats in Desmazières etsen gaan innemen. Dit heeft enkele van zijn meest indrukwekkende werken opgeleverd, waaronder een reeks stadspanoramas van Parijs en monumentale interieurs van drukkerijen en bibliotheken.

Desmazières prenten, waarin het meetkundig perspectief een belangrijke rol speelt, zijn met veel gevoel voor atmosfeer vormgegeven en erop gericht de beschouwer mee te slepen in een imaginair grafisch universum, dat door de lichtbehandeling en de ruimteweergave overtuigend genoeg is om door de beschouwer te kunnen worden betreden. Desmazières in kleur gedrukte stillevens verbluffen door hun technisch vakmanschap.

De klassieke grandeur van Desmazières composities en de virtuositeit van zijn etstechniek verbinden zijn werk met dat van de oude meesters van de prentkunst. De uitgebalanceerde licht-donker-contrasten, het enorme scala aan grijstonen, de zorg waarmee de specifieke eigenschappen van de verschillende materialen zijn weergegeven, de heldere en overtuigende composities en de sublieme technische uitvoering maken zijn werk tot een ode aan de etskunst.

Op verzoek van Het Rembrandthuis etste Desmazières Vues dAmsterdam, een serie van vijf Amsterdamse stadsgezichten. Aan de serie die bestaat uit Het Amstelhof, Herengracht, Entrepotdok, Het Scheepvaarthuis en s Lands Zeemagazijn ligt een groot aantal ter plekke getekende studies ten grondslag. De prenten, die enerzijds een uiterst accuraat en gedetailleerd beeld van de feitelijke situatie geven, bezitten anderzijds een zekere tijdloosheid die voortkomt uit de bijna volledige afwezigheid van eigentijdse elementen. Slechts de architectuur van een aantal gebouwen herinnert ons eraan dat de prenten in onze tijd moeten zijn ontstaan.

Het grafische oeuvre van Desmazières omvat inmiddels zon 200 prenten en is in tal van openbare en particuliere collecties vertegenwoordigd. Hij werd onderscheiden met de Grand Prix des Arts de la Ville de Paris voor grafiek. Zijn werk, waaraan in Nederland niet eerder een tentoonstelling werd gewijd, was in een groot aantal galerieën in Europa, de Verenigde Staten en Japan te zien. Naast prenten vervaardigt hij ook tekeningen en gouaches. Erik Desmazières woont en werkt in Parijs.

Bij de tentoonstelling in Het Rembrandthuis verschijnen een rijk geïllustreerde monografie over Desmazières werk en een portfolio met de vijf geëtste stadsgezichten van Amsterdam. De portfolio en de monografie zijn in de museumwinkel van Het Rembrandthuis verkrijgbaar.

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Museum Het Rembrandthuis, Sandra Bechtholt: 020-5200400 of museum@rembrandthuis.nl