Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Spectaculaire lancering kunstwerk Geuzenbaan

Animaris Rhinoceros Transport. Zo heet het nieuwe kunstwerk van Theo Jansen. Het bijna drie ton wegend gevaarte wordt zaterdag 18 september op spectaculaire wijze `losgelaten' op De Geuzenbaan in stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. De pers is hierbij van harte welkom. Als bijlage treft u het feestelijke openingsprogramma aan.

Kunstwethouder Anton Ederveen (CDA) van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer kijkt reikhalzend uit naar deze opening. "Het wordt een fascinerend schouwspel. We hebben er een schitterend kunstwerk bij van een beroemd kunstenaar. Ik weet zeker dat dit beeldbepalend gaat worden voor De Geuzenbaan."

Strandbeesten
De Transport hoort tot de `strandbeesten' van Theo Jansen. Met eerdere delen uit deze collectie kreeg hij landelijke bekendheid. Het zijn omvangrijke objecten die door de wind voortbewogen worden, maar de indruk wekken uit zichzelf te bewegen.

De jongste telg is dus de Animaris Rhinoceros Transport, bijna zes meter breed en ruim vier meter hoog. Hij is gemaakt van staal, met een zandkleurige deklaag van polyester. Als het aan Theo Jansen ligt ontstaat straks een mooie jaarlijkse traditie. "Waarbij vergelijkbaar met Pamplona, waar de stieren worden losgelaten, het beest in Geuzenveld rent over het plein. Dat zou fantastisch zijn."

Jongeren
Op 18 september wordt de Animaris voortgetrokken door jongeren uit stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Dat gebeurt op de Albardakade. Na dit spektakel wordt de Animaris vervoerd naar de Albardagracht, precies op het kruispunt van de zicht-as van deze gracht (oost-west) en de Geuzenbaan (noord-zuid). Daar wordt die aan het einde van de middag op een sokkel geplaatst. Het bewegend binnenframe is ook te zien op de website van Theo Jansen: www.strandbeest.com.

Stedelijk vernieuwingsgebied
Enige jaren geleden ontstond het idee voor een kunstwerk in het stedelijke vernieuwingsgebied De Geuzenbaan. In samenwerking tussen stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) kreeg Theo Jansen de opdracht een kunstwerk te realiseren op dit gebied. Beide partijen zijn ook financiers. Het vormgeversatelier Heimerink/Wagemakers bouwde het kunstwerk.

Contact:
B. Jansen