Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

september 2004

Jomanda en De Dood voor Ogen

Het symposium De Dood voor Ogen brengt zaterdag 18 september rouw- en afscheidsrituelen in beeld. De pluriforme samenleving van vandaag, de innovatie binnen de uitvaartwereld en de dood als inspiratiebron voor kunstenaars, staan tijdens dit programma centraal. In diverse ruimten van het Stadskantoor en Bibliotheek Stadserf te Schiedam dragen schrijvers voor uit eigen werk, worden films vertoond en gaan deskundigen met elkaar in debat. Ook geven beeldend kunstenaars hun visie op de dood en is er een theatervoorstelling met ditzelfde thema.

Om 12.30 uur opent wethouder H. Meijer het symposium, waarna een uitgebreid programma volgt over afscheid nemen. Naast een doorlopend filmprogramma, het jeugdtheaterstuk 'Huilen mag, lachen ook' door Theaterproducties Marij van den Heuvel en de doorlopende tentoonstelling 'Over de drempel van de Dood' zijn er lezingen en debatten. In de Aleida Zaal van het Stadskantoor worden rouwrituelen uit diverse culturen belicht na een introductie door Crista Vonkeman van provincie Zuid-Holland. Deskundigen van een aantal grote wereldreligies tonen vervolgens tradities en rituelen uit onder andere het Hindoeïsme, de Islam en de Winticultuur.

In de Bibliotheek wordt een aantal (Gesprek aan de Schie) debatten gevoerd. Onder de titel 'Nader tot u' geven Pastoor Vismans, Abdullah Haselhoef en Jomanda hun visie op de dood. In het debat 'Regels en Riten' praten Marjan Holierhoek, Bert Goetzee en Hermien Embsen over hedendaagse afscheidrituelen en rouwverwerking. Deze debatten staan onder leiding van IKON presentator Annemiek Schrijver. Ook geven schrijvers tijdens het symposium hun visie op afscheid nemen en sterven. In een forum met Kader Abdollah, Kristien Hemmerechts en Bert Keizer wordt onder leiding van Prem Radhakishun, advocaat en tv-maker, hierover van gedachten gewisseld.

De Dood voor Ogen vindt plaats op zaterdag 18 september, van 12.30 tot 18.00 uur in het Stadskantoor en Bibliotheek Stadserf in Schiedam. Stichting Beukenhof, Bibliotheek Stadserf, afdeling Cultuur van Gemeente Schiedam, COS Rijnmond & Midden Holland en Stichting Loeder Events organiseren het symposium. Het eendaags symposium De Dood voor Ogen vindt plaats in het kader van Roes en Rituelen, een Schiedamse vertaling van het provinciale project Kleurrijke Wijken.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht