Ingezonden persbericht


Uitnodiging uitreiking Thea Beckmanprijs en Ysbrantprijs

Zaterdag 18 en zondag 19 september staat Themapark Archeon geheel in het teken van het historische kinderboek. Het hoogtepunt van het weekend is de uitreiking van de Historisch Nieuwsblad Bontekoeprijs (die feestelijk wordt herdoopt tot de Thea Beckmanprijs) voor de beste historische jeugdroman en de uitreiking van de Ysbrantprijs voor jonge lezers door weekkrant KidsWeek.

Bontekoeprijs wordt Thea Beckmanprijs

De Bontekoeprijs is in 2003 ingesteld door het Historisch Nieuwsblad. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Tijdens de uitreiking zal de naam van de prijs officieel veranderd worden in de Thea Beckmanprijs. Tot de naamswijziging is besloten om de verdiensten van deze schrijfster voor het historische jeugdboek, die de prijs vorig jaar nog won, postuum te eren.

Voor de prijs zijn vijf boeken genomineerd: Victorie! van Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt, Het rampjaar van Henk van Kerkwijk, Negen open armen van Benny Lindelauf, Het lage huis van Jan Ploeger en De zwarte baron van Annejoke Smids.

Ysbrantprijs voor jonge lezers van kidsWeek

Schrijf een brief aan de hoofdpersoon uit jouw favoriete historische jeugdroman en win de Ysbrantprijs voor jonge lezers . KidsWeek, weekkrant voor jonge mensen van 10-15 jaar, riep samen met Stichting Lezen in een KidsWeek-special over historische jeugdromans haar lezers op om mee te doen aan de wedstrijd. Dit resulteerde in meer dan 50 inzendingen van jonge, enthousiaste én getalenteerde schrijvers. De jury heeft zich gebogen over de inzendingen en zal de prijs zaterdag uitreiken. De jonge winnaar van de eerste Ysbrantprijs voor jonge lezers ontvangt een kruiwagen vol historische boeken.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking is er een discussie over historische jeugdliteratuur onder leiding van Hans Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Themaweekend in Archeon

Tijdens het themaweekend in het Archeon kunnen kinderen leren kalligraferen (met een ganzenveer!), de Schrijvers van de Ronde Tafel lezen voor uit eigen werk op verschillende locaties in het park (zoals de slaapkamer van de pottenkoopman en de huiskamer van de imker). Er wordt gedebatteerd over het thema Helden in de jeugdliteratuur, er is een boekenmarkt en kinderen uit Alphen aan de Rijn voeren een toneelstuk op gebaseerd op een historisch kinderboek. Daarnaast worden de twee prijzen uitgereikt. De Ysbrantprijs voor jonge lezers en de Thea Beckmanprijs voor de beste historische jeugdroman.

Dit themaweekend wordt georganiseerd door: Archeon, Historisch Nieuwsblad, Kidsweek, Stichting Lezen, Schrijvers van de Ronde Tafel, ProBiblio en gemeente Alphen a/d Rijn.



Ingezonden persbericht