Gemeente Haarlem


16 september 2004
Maatschappelijke Ontwikkeling
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
023-5115594
oppenrrw@haarlem.nl
241/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Datum
Afzender
Informatie bij
Telefoon
E-mail
Nummer


Resultaat van Flankerend beleid
OPENING VAN "HET HOOFDKANTOOR" HAARLEM

Ruud Grondel, wethouder van Cultuur van Haarlem opent zaterdag 18 september 2004 om 16.00 uur het Hoofdkantoor aan de Waarderweg 78 te Haarlem. Het Hoofdkantoor is een atelierverzamelgebouw met 35 werkruimten voor verschillende culturele disciplines. Dit is een tastbaar resultaat van het Flankerend Beleid voor kunstenaars de gemeente Haarlem in 2001 is gestart. Dit beleid is erop gericht de zelfredzaamheid van professionele kunstenaars, zowel podium- als beeldende kunstenaars, zodanig te stimuleren dat op korte termijn een aantoonbare verbetering van de kunstpraktijk ontstaat. Eén van de speerpunten van het beleid is het realiseren van laagdrempelige werk- en podiumruimte voor Haarlemse kunstenaars. Kunstenaars & Co (K&CO), de landelijke organisatie voor flankerend beleid voor kunstenaars, subsidieert de plannen. Tijdens de opening van Het Hoofdkantoor zijn de ateliers opengesteld voor publiek, is een tentoonstelling te zien met werk van de kunstenaars en is de ruimte van Stichting MEK- NZH Hobbyclub (modelspoorbouw) en De Driedekker (modelvliegtuigbouw) te bezichtigen.

Gebruikers van het pand
Na een selectie is "Het Hoofdkantoor" inmiddels verhuurd aan 36 (professionele) kunstenaars en Stichting MEK : NZH Hobbyclub & De Driedekker. Er werken schilders, fotografen, musici, keramisten en beeldhouwers en één van de weinige privé glasblazers in Nederland: Jaap Binnema, René van den Bos, Cor Brandenburg, Caroline de Bruijn, Hans de Bruin, Lottie Buit, Roël Calister, Yoshina Davelaar, Irene van Delden, Marianne Dijkstra, Gijs Frieling, Margriet Gehrels, Cécile van Hanja, Jennifer Hoes, Mariet de Jongh, Fedor Kadiks, Ninet Kayser, Chiel Kleipool, Ellen Kooi, Kiki Kraaijenveld, Tatjana Larionova, Els Moes, Dennis Moet, Joke van der Peet, Carlos Porras-Arroyo, Jolanda Prinsen, Jan Rombout, Michiel de Ruiter, Yvon Trossèl, Francien Valk, Peet Verrijn Stuart, Bas van Vlijmen, Mona van Vlijmen, Jan Maarten Voskuil, Hans & Tineke van Wageningen, Caroline Weber, Ruud Zweijpfenning en de Stichting MEK : NZH Hobbyclub & De Driedekker.


Geschiedenis
In de nota 'Kunst en werken: atelierbeleid in Haarlem'(augustus 2002) is een aanzet gegeven voor een vernieuwing van het atelierbeleid. Er werd gepleit voor uitbreiding van het aantal werk- en oefenruimte voor kunstenaars om het kunstproduktieklimaat te stimuleren. Hiertoe is begin 2003 het pand Waarderweg 78 aangekocht en beschikbaar gesteld voor kunstenaars.

Een initiatiefgroep, bestaande uit Bas en Monaa van Vlijmen, Francien Valk en Hans de Bruin attendeerde de gemeente op de mogelijkheden van het voormalig STORK hoofdkantoor aan de Waarderweg 78 te Haarlem.

Noot aan de redactie:
Op zaterdag is de contactpersoon ter plaatse: de heer Hans de Bruin
tel: 06-2123 4348.

Bijlage:

Gebruikers van het hOOfdkantoor
jaap binnema - schilder
rené van den bos - schilder
cor brandenburg - musicus/ dirigent
caroline de bruijn - keramiste
hans de bruin - keramist
lottie buit - schilder
roël calister - musicus
yoshina davelaar - fotografe
irene van delden - schilder
marianne dijkstra - schilder
gijs frieling - schilder
margriet gehrels - schilder
cécile van hanja - schilder
jennifer hoes - fotografe
mariet de jongh - schilder
fedor kadiks - schilder
ninet kayser - schilder
chiel kleipool - beeldend kunstenaar
ellen kooi - fotografe
kiki kraaijenveld - schilder
tatjana larionova - mode ontwerpster
els moes - schilder
dennis moet - fotograaf
joke van der peet - schilder
carlos porras-arroyo - schilder
jolanda prinsen - multidisciplinair kunstenaar
jan rombout - glasblazer
michiel de ruiter - fotograaf
yvon trossèl - glasblazer
francien valk - beeldhouwer
peet verrijn stuart - multidisciplinair (3D) kunstenaar
bas van vlijmen - multidisciplinair (3D) kunstenaar
mona van vlijmen - schilder
jan maarten voskuil - schilder
hans & tineke van wageningen - schilder
caroline weber - schilder
ruud zweijpfenning - beeldhouwer

Stichting MEK : NZH hobbyclub & vliegclub de driedekker.

---- --