Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 16 september 2004

Fietsersbond organiseert Op de Fiets naar de Winkeldag Spectaculaire boodschappenfietstocht in Houten

Op zaterdag 18 september organiseert de Fietsersbond de Nationale Op de Fiets naar de Winkeldag. In meer dan 40 gemeenten voert de bond actie voor genoeg en goede fietsenstallingen bij winkels en geeft de bond praktische voorlichting over alle mogelijkheden om boodschappen op de fiets mee te nemen. Ook de fietsenhandel besteedt rond 18 september speciale aandacht aan allerlei nieuwe producten om boodschappen te vervoeren.

Spectaculaire Transportfietsentocht in Houten
In Houten is het landelijk hoogtepunt van de actie. Hier organiseert de bond op 18 september een grote optocht met allerlei soorten bepakte en versierde bakfietsen, fietskarren en andere transportfietsen. De tocht voert via het breedste fietspad van Nederland van het oude naar het nieuwe dorp en wordt begeleid door het Brabants Fietsharmonisch Orkest. De fietsen, waaronder ligfietsen met fietskar, een zeslingfiets, een bakkersfiets, en een 'ziekenauto' verzamelen om 12 uur op Het Oude Dorp in Houten. Daar worden eerst drie nieuwe fietsenrekken onthuld. Hierna vertrekt de stoet naar het nieuwe dorp. Daar worden vanaf 13.00 uur behendigheidswedstrijden gehouden en kiest de jury de meest opvallende of mooi opgetuigde fietsen.

Bijna tachtig procent fietsenrekken van slechte kwaliteit De Fietsersbond vraagt op 18 september speciale aandacht voor het belang van goede fietsparkeermogelijkheden bij winkels. Op verschillende plaatsen worden goede rekken onthuld en wordt gemeente en/of winkelier gevraagd er meer te plaatsen. Aanleiding is een groot onderzoek van de Fietsersbond naar stallingen bij supermarkten. Bij zeker dertig procent bleek er een tekort te zijn aan fietsenrekken. Meer dan driekwart van de bestaande rekken bleek van slechte kwaliteit. De Fietsersbond pleit voor stevige, ruime fietsenrekken voor kortparkeerders en bewaakte stallingen voor langparkeerders. Vijftig procent van de mensen die hun fiets regelmatig thuislaten, doet dat uit angst voor fietsdiefstal. Vijftien procent van de fietsdiefstallen vindt daadwerkelijk plaats bij winkels. Bij een recente enquete gaf 73% van de klanten van supermarkten aan, betere fietsenrekken te willen. Fietsers zorgen voor de helft van de omzet van supermarkten. Ze kopen weliswaar minder per keer, maar komen vaker naar de winkel.

Op www.fietsersbond.nl staat alle informatie over tijdstippen en locaties van de acties in het land. Ook de informatie over transportproducten en goede fietsenrekken staan op de site van de Fietsersbond. De Fiets naar de Winkeldag is de bijdrage van de Fietsersbond aan de Week van de Vooruitgang. In deze week staan in heel Europa alternatieven voor het autogebruik centraal.

---------


Ingezonden persbericht