Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Partij uit 1e klasse KNSB zaterdag live via internet

Het jonge eerste team van het Enschedese Dr. Max Euwe debuteert a.s. zaterdag tegen Utrecht 2 in de 1e kasse KNSB. Één van de partijen op de topborden van deze wedstrijd zal live te volgen zijn via internet. Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat een partij uit de reguliere KNSB-competitie live wordt uitgezonden.

De partij is via deze link vanaf 13.00 te volgen via de website van DGT projects.

SV Dr. Max Euwe heeft zich sinds de start van haar jeugdafdeling rond 1985 gestaag omhoog gewerkt. Hoogtepunt was o.a. een NK voor clubteams tot 20 jaar met o.a. Sjonnie Strothotte, Peter Lode, Dinant Postma en Jochem Snuverink in de gelederen. Het tweede team van Max Euwe, ook al voornamelijk bestaande uit jeugdige spelers uit de eigen opleiding, debuteert dit seizoen voor het eerst in de landelijke competitie.
---

Martien de Bolster overleden

Op maandag 13 november is op 57-jarige leeftijd Martien de Bolster overleden. Slechts tien dagen eerder was bij hem een fatale ziekte geconstateerd.
Martien de Bolster heeft een actieve rol gespeeld in het Nederlandse schaakleven. Van 22 oktober 1977 tot en met 23 oktober 1982 was hij Competitieleider van de KNSB, en in die functie had hij zitting in het KNSB-bestuur. Hij is lid geweest van de Ratingcommissie en tot zijn overlijden maakte hij deel uit van de Commissie van Beroep Competitiegeschillen.

Martien de Bolster heeft vele jaren lang namens de SGA in de Bondsraad gezeten. Hij vertegenwoordigde voor de SGA de grote verenigingen. Hij hield zich in de Bondsraad vooral bezig met competitiezaken en financiële aangelegenheden.
Ook op clubniveau is Martien de Bolster actief geweest. Hij was jarenlang voorzitter van de vereniging Zukertort Amstelveen. In zijn actieve schaaktijd was hij een speler van meesterklasseniveau. Op een gegeven moment hield hij het schaken op zaterdag voor gezien. Sindsdien vertoonde hij zijn kunsten in de hoogste regionale klasse van de SGA. Naarmate zijn club sterker werd en met steeds meer teams in de landelijke competitie terecht kwam, was hij aan de topborden van steeds lagere teams terug te vinden. Het deed in al die jaren geen afbreuk aan zijn inzet voor de teams.

Martien de Bolster was op vele gebieden actief. Hij was Universitair Hoofddocent Anorganische Chemie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij die instelling was hij de eerste voorzitter van de Ondernemingsraad. Vele andere maatschappelijke instellingen in Amstelveen hebben gebruikt gemaakt van zijn inzet en kennis van zaken. Met hem verliest de schaakwereld een betrokken en deskundig bestuurder.

Martien de Bolster zal op maandag 20 september worden gecremeerd in het Crematorium De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 in Amsterdam. De plechtigheid begint om 1 4.00uur.

---