Provincie Overijssel

Feestelijk tintje aan jubileum jumelage Overijssel en Letland

Commissaris van de Koningin, mr. G.J. Jansen, reist op zaterdag 18 september aanstaande naar het nieuwe EU-land Letland. Reden voor het bezoek vormt het 15-jarige samenwerkingsverband (jumelage) tussen Overijssel en Letland. De provinciale en Letse overheid hebben de afgelopen jaren op verschillende terreinen de samenwerking gezocht, zoals op het gebied van cultuur, milieu, wegenbouw, water, politie en justitie. Het bevorderen van de wederzijdse economie en het uitwisselen van kennis en ervaring stond daarbij centraal.

Het vijftienjarige jubileum wordt met verschillende activiteiten gevierd. Zo wordt samen met de Nederlandse ambassadeur in Letland, drs. R.Schuddeboom, op zaterdag een receptie gegeven voor de vele Letse vertegenwoordigers die in de vijftien jaar samenwerking een rol hebben gespeeld of daarin nog actief zijn. Vanuit de provincie Overijssel zijn hierbij, naast de Commissaris van de Koningin, aanwezig: gedeputeerde P. Jansen (portefeuille Landelijk gebied en Water) en gedeputeerde J.G. Kristen (portefeuille Grote Steden en Welzijn). Ongeveer 100 Letse gasten worden getrakteerd op een voorstelling door Theater Gnaffel uit Zwolle.

Op vrijdag 17 september en op zondag 19 september worden er ambtelijke werkbezoeken gebracht aan de Abavavallei in de regio Kurzeme, het gebied in het westen van Letland waarop de samenwerking zich thans concentreert en aan Daugavpils in het zuiden waar een belangrijk project loopt op het gebied van drinkwaterbereiding en afvalwaterzuivering. Er wordt daarin niet alleen kennis overgedragen, maar ook geïnvesteerd in apparatuur voor een drietal middelbare technische scholen. In de Abavavallei, in de gemeente Kandava, wordt een nieuw kantoor geopend van het ARDIC (het Abava Rural Development and Information Center). Het ARDIC vervult een belangrijke rol bij de ontwikkeling van dit gebied en is ook in staat om projecten bij de Letse regering voor te dragen voor het benutten van Europese fondsen.

Het eerste contact tussen Overijssel en Letland dateert uit september 1989. Sindsdien zijn vele organisaties en instellingen in Overijssel de voetsporen van de provinciale overheid gevolgd. Hierdoor is er niet alleen een samenwerking tussen overheden ontstaan, maar ook tussen bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en culturele instellingen.

De toetreding van Letland tot de Europese Unie heeft ervoor gezorgd dat de samenwerking in een ander daglicht kwam te staan, aangezien Letland nu een beroep kan doen op Europese fondsen. De samenwerkingsovereenkomst op nationaal niveau is daarom inmiddels stopgezet. Op regionaal niveau worden de projecten langzaam afgebouwd met als einddatum december 2005.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel