Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

18/09/04 Koningin bezoekt landelijke sluitingsdag Zwaluwen Jeugd Actie te Heerhugowaard

Hare Majesteit de Koningin bezoekt zaterdag 18 september 2004 bij voetbalvereniging Reiger Boys in Heerhugowaard de sluitingsdag van de 45ste Zwaluwen Jeugd Actie. Tijdens dit landelijke jeugdvoetbaltoernooi wordt onder het motto 'gezonde maatjes voetballen voor hun gehandicapte kameraadjes' geld ingezameld voor het Prinses Beatrix Fonds. De Koningin neemt op de sluitingsdag als beschermvrouwe van het Prinses Beatrix Fonds het eindbedrag van de Zwaluwen Jeugd Actie in ontvangst.

Tijdens de polio-epidemie in Nederland van 1956 werden grote aantallen kinderen getroffen door verlamming. Dit heeft in veel gevallen geleid tot een blijvende handicap. Om de getroffen kinderen financieel te steunen is in 1959 door AFC in Amsterdam een jeugdvoetbaltoernooi georganiseerd. Het succes van dit toernooi heeft geleid tot het jaarlijkse landelijke Zwaluwentoernooi. De opbrengst wordt gebruikt voor de aanschaf van sport- en spelvoorzieningen ten behoeve van gehandicapte kinderen.

Al sinds de start van het Zwaluwenjeugdtoernooi in 1960 draagt het Prinses Beatrix Fonds zorg voor de besteding van het opgehaalde bedrag. Dit Nationaal Fonds voor de bestrijding van kinderverlamming is opgericht naar aanleiding van dezelfde polio-epidemie. Prinses Beatrix aanvaardde in 1956 het beschermvrouwschap. Het fonds heeft onder de naam Prinses Beatrix Fonds zijn werkterrein uitgebreid en steunt nu naast patiënten met kinderverlamming ook kinderen die lijden aan andere spierziekten.