Gemeente Tilburg

Persbericht

Tilburg, 14 september 2004

DOTS & DASHES

EEN OVERZICHT VAN HET WERK VAN MARIAN BIJLENGA ,1982-2004

Van 18 september tot en met 14 november 2004 vindt in het Nederlands Textielmuseum de eerste grote overzichtstentoonstelling plaats van het werk van Marian Bijlenga. Deze tentoonstelling omvat grotendeels werken uit de collectie van het Nederlands Textielmuseum. Daarnaast hebben het Stedelijk Museum in Amsterdam en diverse particulieren werk in bruikleen afgestaan. Veel van haar werk bevindt zich in toonaangevende musea in binnen- en buitenland en in particuliere verzamelingen. Zo bezit koningin Beatrix een werk van Marian Bijlenga, dat zich bevindt in haar werkkamer.

Fragiele lijnen, stippen, arceringen en spiralen kenmerken het werk van Marian Bijlenga (1954). In de bijna 25 jaar dat zij als beeldend kunstenaar werkzaam is, heeft haar poëtische werk, gemaakt van paardenhaar en kleine elementen van textiel, in Nederland maar ook in Japan en de Verenigde Staten grote indruk gemaakt. Haar wandobjecten bestaan uit aaneengeschakelde losse delen waarin vorm en contravorm elkaar afwisselen en herhaling van gelijkvormige elementen spannende structuren opleveren. De werken lijken te zweven omdat ze met spelden op de muur zijn geprikt. De schaduwwerking op de achtergrond is beeldbepalend.

Marian Bijlenga kreeg talloze prijzen voor haar werk. Zo ontving zij in 1999 de Excellence Award op de 6e Internationale Textiel Competitie in Kyoto, Japan.

Een ontmoeting met Marian Bijlenga

In het kader van de tentoonstelling 'Dots & Dashes' organiseert het Nederlands Textielmuseum in samenwerking met Atelier Zijdelings op zaterdag 30 oktober a.s. van 13.00 tot 15.30 uur een ontmoeting met Marian Bijlenga. De ontmoeting bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling en een diapresentatie. Tijdens de rondleiding zal Marian Bijlenga dieper ingaan op haar materiaalgebruik en de door haar toegepaste technieken. Ook licht zij haar fascinatie voor punten, lijnen, patronen en contouren toe. Daarna vertelt Marian Bijlenga aan de hand van dia's meer over haar inspiratiebronnen en toont zij haar monumentale werk. Meer informatie over de inhoud en de kosten is te vinden op www.zijdelings.com.
---
Publicaties te koop in de museumwinkel:
. Marian Bijlenga: Portfoliocollections, Portfolioseries Telos (nummer 2), Winchester 2000 . Dots & Dashes - 4 gebundelde vouwbladen 1994-2004 . Written Weeds - kunstenaarsboek Marian Bijlenga - uitgave Hein Elferink (in voorbereiding, verschijnt september 2004) . Ansichtkaarten

Noot voor de pers (