Gemeente Hengelo

Bergen tankauto van start

Geen bewoners geëvacueerd

Op dit moment vindt het overpompen plaats van de brandbare stof die zich in de gekantelde tankauto op de A1 bevindt. Binnen een straal van 100 meter mag behalve de hulpverleners niemand komen. In dit gebied bevinden zich geen woningen, dus er zijn geen evacuaties verricht. De verwachting is dat de A1 pas laat in de avond weer wordt opengesteld voor verkeer, omdat de bergings- en schoonmaakwerkzaamheden de nodige tijd in beslag nemen. De noordelijke weghelft zal waarschijnlijk het eerst worden opengesteld.

Er wordt voortdurend gemeten of er schadelijke stoffen in de lucht komen. Door adequaat optreden van meerdere partijen is de verkeershinder beperkt gebleven.

Wat is er gebeurd?

Vanochtend omstreeks 09.40 uur is een vrachtwagencombinatie geschaard en gekanteld op de A1 Zuidbaan tussen de afslag Hengelo/Borne en afslag Hengelo Noord. Het betrof een tankauto geladen met methylmethacrylaat, dit is een brandbare stof die gevaarlijk is voor het milieu. Door het ongeval is de tankauto gaan lekken.

Complexe operatie

Om 09.40 uur is de melding van het ongeval bij de meldkamer binnen gekomen. Om 09.50 uur waren brandweer en politie ter plaatse. Meteen is de A1 aan beide zijden afgezet. De procedure bij dit soort ongevallen is dat, om de situatie veilig te stellen, eerst het incident wordt gestabiliseerd en dat de directe omgeving wordt afgesloten. Dat is direct gebeurd.

Vervolgens is bekeken wat er precies aan de hand is en om welke stoffen het gaat.

Er is een schuimdeken over de vloeistofplas gelegd waardoor voorkomen is dat gevaarlijke stoffen in de lucht kwamen. Vervolgens is er een plan gemaakt voor de berging. Hierbij is een gespecialiseerd bedrijf uit Rotterdam ingeschakeld. Het gaat om een complexe operatie omdat de tankwagen zwaar beschadigd is en de stof zeer brandgevaarlijk is. De operatie moet daarom zeer zorgvuldig voorbereid en door specialisten veilig uitgevoerd worden. Er is inmiddels een bergingsplan gemaakt en de straal van 100 meter is volgens de specialisten ruim voldoende om de berging veilig uit te voeren. Dit betekent dat er geen mensen geëvacueerd hoeven te worden. Omdat er vloeistof in de berm is terechtgekomen zal de berm gedeeltelijk worden afgegraven.

Oorzaak onbekend

De Poolse chauffeur van de Duitse vrachtwagencombinatie is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Hengelo. Zijn situatie is niet ernstig. De chauffeur kan zich niet herinneren wat er precies gebeurd is. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht.

Verkeerschaos blijft uit

Dankzij adequaat optreden van de politie, in goede samenwerking met KLPD, Rijkswaterstaat en de Duitse politie is de verkeersoverlast relatief beperkt gebleven. Uiteraard is er als gevolg van het afsluiten van een gedeelte van de A1 overlast ontstaan, maar echte verkeerschaos is uitgebleven. Zowel op de A1 zelf als in Hengelo. De verwachting is dat de A1 nog enkele uren afgesloten zal blijven. De inzet is er op gericht om in ieder geval de noordelijke rijstrook (vanuit Duitsland richting Amsterdam) zo snel mogelijk open te stellen.

Geen gerelateerde pagina's