Politie Groningen

Persberichten zondag 19 september 2004

provincie Groningen, 19-09-2004 -

Groningen: politie zoekt getuigen van ongeval met letsel

De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval op de kruising Dilgtweg met de Kerklaan. Het ongeval vond plaats op maandag 13 september, omstreeks 11.45 uur. Aan een 15-jarig meisje uit Haren werd op de kruising geen voorrang verleend door een onbekende personenauto, bestuurd door een vrouw. De auto, vermoedelijk een Opel Corsa en donkerrood van kleur, reed na de aanrijding door zonder dat de bestuurster haar identiteit achterliet. Het meisje kwam door de aanrijding ten val en raakte zij gewond aan haar knie. Het slachtoffer moest zich aan haar verwonding laten helpen in het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen van dit ongeval. Mensen die iets kunnen zeggen over de toedracht van het ongeval kunnen zich melden bij basiseenheid Zuid/Haren via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Grootegast: veroorzaker ongeval opgespoord
Met behulp van getuigen heeft de politie zaterdagochtend de veroorzaker van het ongeval op de Langeweg opgespoord. De politie trof bij een woning in Doezum de betreffende personenauto auto met schade aan. De eigenaar en bestuurder, een 27-jarige man uit Doezum, werd meegenomen naar het politiebureau. De verdachte had volgens eigen zeggen de plaats van het ongeval verlaten, omdat hij het vermoeden had dat zijn auto niet gekeurd en verzekerd was. De man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: agressieve winkeldief aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag op de Grote Markt een 30-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor diefstal met geweld. De dakloze man had van een rek in een winkel een motorjack weggenomen. Door een personeelslid en een getuige werd de achtervolging ingezet. Zij konden de winkeldief achterhalen en vastpakken. De verdachte sloeg hierbij de 56-jarige getuige in het gezicht. De politie kon even later de 30-jarige inrekenen. De man bleek naast het jack ook in het bezit te zijn van een vuilniszak met een hoeveelheid sierlepeltjes en andere spullen. De vuilniszak met inhoud bleek afkomstig te zijn van een inbraak uit een woning in de stad. De verdachte werd ingesloten. Hij zal worden gehoord. De vuilniszak met inhoud werd in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: politie zoekt getuigen van laffe mishandeling De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling, die zaterdagmiddag bij een dierenspeciaalzaak in het winkelcentrum Paddepoel aan de Dierenriemstraat heeft plaatsgevonden. Een 18-jarige jongen uit Groningen wilde zijn fiets in een fietsenrek bij de dierenzaak stallen. Hij werd daarbij gehinderd door vier personen, waaronder een vrouw. Uiteindelijk lukte het om de fiets te stallen en liep de jongen naar de dierenzaak. Bij terugkomt bij de fiets zag hij dat de vrouw bezig was met het verwijderen van ventielen uit zijn fiets. De jongen sprak haar hierop aan, waarna hij direct een vuistslag van een man tegen zijn kaak kreeg. Na de mishandeling reden de man, de vrouw en twee andere personen op twee scooters weg. Het slachtoffer bleek door de vuistslag enkele tanden te missen. Hij moest zich aan zijn verwonding laten behandelen. De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. Gezien het tijdstip en de plaats van de mishandeling heeft de politie het vermoeden dat veel mensen iets hebben gezien. Zij kunnen in contact komen met basiseenheid West via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Groningen: automobilist weigert ademtest
De politie heeft zaterdagavond op de Bornholmstraat een 28-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Stadjer in een auto rijden zonder verlichting te voeren. De man werd gecontroleerd en bleek alcohol te hebben gedronken. Een blaastest op straat lukte niet, waarna de automobilist werd meegenomen naar het politiebureau. Daar weigerde de man om mee te werken aan de ademanalysetest. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Hij werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: overlastpleger met mes aangehouden
Op De Laan heeft de politie zaterdagavond een 39-jarige man uit Groningen aangehouden voor de Opiumwet. De Stadjer wilde in een portiek beginnen met het roken van verdovende middelen. De overlastpleger werd ingerekend. Hij bleek bij de aanhouding in het bezit te zijn van een mes. Het steekvoorwerp werd in beslag genomen. De verdachte werd op het politiebureau gehoord. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: ongeval met drank
De politie heeft op de J.C. Kapteijnlaan een 29-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Een 53-jarige automobilist uit Groningen had aan de 29-jarige op zijn fiets geen voorrang verleend. Hierdoor ontstond een aanrijding tussen beiden. Zowel de fiets als de auto raakten beschadigd. Van beide betrokkenen werd een blaastest afgenomen. De fietser bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 0,7 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: alcomobilist aangehouden
Op de Eikenlaan heeft de politie zaterdagnacht een 47-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd in zijn auto gecontroleerd en bleek hij alcohol te hebben gedronken. Een blaastest op straat bevestigde dit. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de Stadjer 1,85 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: agressieve fietser ingerekend
De politie heeft zaterdagnacht in de Rabenhauptstraat een 35-jarige man uit Groningen aangehouden na het begaan van een
verkeersovertreding. Politieagenten zagen de Stadjer zonder verlichting fietsen. Bij de staandehouding reageerde de man direct agressief door te schreeuwen en te schelden. Ook wilde hij niet meewerken aan opgeven van zijn personalia. De fietser werd meegenomen naar het politiebureau. Daar kalmeerde hij enigszins. De man zijn identiteit kon worden vastgesteld. Ook kreeg hij twee bekeuringen voor het fietsen zonder verlichting en het niet voldoen aan een aanwijzing van de politie. De Stadjer mocht na verhoor het politiebureau verlaten.

Holwierde: Spijkster rijdt onder invloed
Op de Rijksweg N33 heeft de politie zaterdagavond een 52-jarige man uit Spijk aangehouden voor rijden onder invloed. De Spijkster was met zijn auto over een vluchtheuvel gereden, waardoor hij twee lekke banden had opgelopen. Een vrachtautochauffeur had de automobilist vervolgens aan de kant gezet. De Spijkster werd vervolgens meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat hij 1,55 promille alcohol in zijn bloed had. De man moest zijn rijbewijs inleveren. Na verhoor mocht de Spijkster het politiebureau verlaten. Van het ongeval heeft de politie een rapportage gemaakt. De politie maakt proces-verbaal op voor rijden onder invloed.

Groningen/Baflo/Hoogezand: snelheidscontroles leiden tot bekeuringen De politie heeft op meerdere locaties in de provincie
snelheidscontroles gehouden. Op de Bornholmstraat werd zaterdagmiddag de snelheid gemeten. Van de in totaal 1609 passerende voertuigen reden 77 bestuurders te hard. De snelste rijder reed 87 km/uur, waar een maximumsnelheid geldt van 50 km/uur.
Op de Provincialeweg N363 bij Baflo werd zaterdagmiddag de snelheid gemeten. Hier werden 680 voertuigen geregistreerd, waarbij 51 bestuurders te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 116 km/uur, waar 80 km/uur is toegestaan. In Baflo werd tijdens de controle nog zeven andere overtredingen geconstateerd, waaronder vier keer geen gordel dragen. Een 19-jarige jongen uit Baflo, die als passagier in een personenauto zat, beledigde een politieagent in gebaar bij het passeren van de controle. Hij werd op de plaats van de snelheidscontrole staandegehouden en gehoord. De bestuurder, een 19-jarige jongen uit Westernieland, claxonneerde vijf keer onnodig Daarnaast kon hij aan de politie geen kentekenbewijs overleggen. Tegen beide jongens wordt proces-verbaal opgemaakt.
Ten slotte werd de snelheid op de Kielsterachterweg in Hoogezand gemeten. Van de in totaal 412 geregistreerde voertuigen reden 52 bestuurders te hard. Op deze weg was 114 km/uur de topsnelheid, waar 80 km/uur is toegestaan.

Zuidhorn: ongeval met drank
Op De Gast heeft de politie zaterdagnacht een 54-jarige man uit Noordhorn aangehouden voor rijden onder invloed. De man was de controle over het stuur van zijn auto kwijt geraakt en was via de berm tegen een paaltje gereden. De verdachte werd in zijn auto aangetroffen. Hij verkeerde zodanig onder invloed van alcohol dat hij amper op zijn benen kon staan. De Noordhorner werd meegenomen naar het politiebureau. Daar werd geconstateerd dat hij 1,95 promille alcohol in zijn bloed had. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.