Politie Friesland

Politieberichten van 18/9 (13.00 uur) tot 19/9 (13.00 uur)

Fryslân 19-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Joure: inbraak school
Zaterdag werd rond 06.00 uur ingebroken in een schoolgebouw aan de E.A. Borgerstraat. Na een inbraakalarm was een medewerker van een beveiligingsdienst naar de school gegaan en had vervolgens de politie gewaarschuwd. Blijkbaar is de dader of zijn de daders tijdens zijn/hun bezigheden gestoord, want op een grasveld bij de school werd een aantal goederen aangetroffen die men kennelijk klaar had gezet om mee te nemen. Via een geforceerd raam is men de school binnengedrongen. Vermist worden vermoedelijk een Tv-toestel en een computer. Een 50-jarige inwoonster van Joure deed aangifte namens de school.

Joure: ramen vernield
Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag de ramen vernield van twee bedrijven aan de Marconiweg. Het gaat in totaal om zes ramen, welke zich aan de kant van de Rijskweg A7 bevinden.

Offingawier: diefstal buitenboordmotor
Tussen maandag 13 september en zaterdag 18 september werd vanaf een boot, afgemeerd aan De Potten, een buitenboordmotor gestolen. Het slot waarmee de motor aan de boot was bevestigd werd daarbij vernield. Het betrof een blauwe Yamaha van 8 PK. De 39-jarige eigenaar uit Zeewolde deed aangifte.

Heerenveen: Dance Event
Tussen zaterdag 22.00 uur en zondag 07.00 uur vond in het Thialf Stadion het Dance Event "Masters of Harcore plaats. De aanvoer van bezoekers begon al vroeg en omstreeks 21.00 uur stonden er al veel mensen voor de ingang. Om 21.15 uur werden de deuren geopend. De danceparty werd bezocht door in totaal ruim 14.000 mensen. De politie was, verdeeld over twee ploegen, met in totaal ongeveer 80 medewerkers aanwezig. In totaal werden 16 mensen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Heerenveen.

- 12 verdachten werden aangehouden, die een transactie kregen aangeboden (boete betalen) voor bezit van XTC en/of amfetamine.
- 1 verdachte kreeg een proces-verbaal voor dezelfde feiten.
- 3 verdachten werden in verzekering gesteld omdat ze een hoeveelheid XTC en/of amfetamine in bezit hadden die zo groot was dat ze van dealen verdacht worden. Nader onderzoek volgt.

- 1 Verdachte kreeg proces-verbaal voor vernieling van een raam van een bushalte.

- 1 Verdachte werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal voor vernieling van een bord bij het Thialf NS station.
Bij deze verdachten werd in totaal 142 XTC pillen en 54 gram cocaïne / amfetamine in beslag genomen. Omstreeks 06.00 uur in de morgen begonnen de bezoekers massaal te vertrekken. Tussen 08.00 uur en 09.00 uur gaf dit enige opstopping bij het NS station van Thialf. Door even massaal aanwezig te zijn, samen met de Spoorwegpolitie, verliep ook dit prima.
Op het politiebureau te Heerenveen waren medewerkers van het crimeteam en de districtsrecherche aanwezig, die voor de directe afhandeling van de verdachten zorgden. Het Openbaar Ministerie was eveneens op het bureau aanwezig en zorgde direct voor dagvaardingen en/of transactievoorstellen.

Wolvega: aanhouding
De politie heeft zaterdag omstreeks 21.50 uur op de Van Harenstraat een 23-jarige inwoner van Wolvega aangehouden. De aanhouding vond plaats toen surveillerende agenten de verdachte betrapten op het vernielen van een fiets en wildplassen. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig en beledigde de agenten. Op het politiebureau werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sneek: aanhoudingen na vernieling
Een 17-jarige inwoner van Hommerts en een 19-jarige Leeuwarder zijn zaterdag om circa 23.30 uur op de Korte Veemarkt door de politie aangehouden op verdenking van het vernielen van een autoruit. Een getuige die zag hoe twee mannen de ruit van de aan de Alamstraat geparkeerd staande auto vernielden en waarschuwde de politie. Deze hield het tweetal korte tijd later aan op grond van het opgegeven signalement. Bij hun aanhouding pleegden beide verdachten verzet en beledigden de agenten. Ze werden naar het politiebureau overgebracht en daar ingesloten.

Heerenveen: aanhouding buschauffeur
Een 50-jarige buschauffeur uit Temse is zondag omstreeks 02.00 uur door de politie aangehouden, omdat hij op de openbare weg de inhoud van zijn chemisch toilet had geleegd. De man stond op de Uraniumweg met een aantal andere bussen geparkeerd. Toen hij het toilet had geleegd werd hij door andere buschauffeurs op zijn gedrag aangesproken. Op het moment dat door een van hen de politie werd gebeld, reed hij weg. De politie stelde een onderzoek in en trof de bus en de chauffeur aan de op de Magnesiumweg. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De gemeente heeft de weg schoongemaakt, de kosten zullen op de chauffeur verhaald worden.

Franeker: aanhouding na belediging
Een 16-jarige inwoner van de gemeente Franekeradeel is zondag om 03.00 uur door de politie aangehouden op de Vijverstraat. De man behoorde tot een groepje van circa 10 personen dat om onduidelijke reden ruzie zocht met elkaar. Toen de politie de partijen uit elkaar haalde, vond de verdachte het nodig de agenten uit te schelden. Hij werd daarop aangehouden.

Heerenveen: aanhouding na mishandeling
Een 35-jarige inwoner van de gemeente Heerenveen is zondag om 0.5.30 uur door de politie op de Achter de Kerk aangehouden. De man wordt er van verdacht een 28-jarige inwoner van Breda te hebben mishandeld. De mishandeling vond plaats naar aanleiding van een ruzie over een taxi. De verdachte trapte daarbij de aangever meerdere malen hard in de buik. Deze moest zich als gevolg daarvan onder doktersbehandeling laten stellen.

Sneek: aanhouding na belediging
De politie heeft zondag omstreeks 04.00 uur op de Markstraat een 24-jarige Sneker aangehouden. De man beledigde twee surveillerende agenten die hem aanspraken op het feit dat hij met een bierblikje gooide. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, waardoor de politie zich genoodzaakt zag pepperspray te gebruiken. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: eenzijdig ongeval
Een 39-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag omstreeks 03.50 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Koerierstersespel. De man was in een bocht van de weg geraakt en vervolgens met zijn auto tegen een muur tot stilstand gekomen. Hij werd met vermoedelijk gebroken ribben en pols per ambulance naar het MCL vervoerd. Omdat er waarschijnlijk drank in het spel was, is hem daar ter controle bloed afgenomen.

Heerenveen: motorrijder rijbewijs kwijt
Van een 23-jarige motorrijder uit Heerenveen is zaterdag omstreeks 21.00 uur het rijbewijs ingevorderd. Een motoragent constateerde dat de man binnen de bebouwde kom circa 76 km/u te snel reed. Hij werd daarop staande gehouden, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Friesland: onder invloed
Tystjerk, zaterdag, 20.30 uur, Groningerstraatweg, 18-jarige automobilist uit gemeente Kollumerland C.A., 495 ug/l, rijverbod voor 5 uren en proces-verbaal.
Zwaagwesteinde, zaterdag, 20.50 uur, Egbert Baarsmastraat, 34-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde, weigering ademanalyse, rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.
Heerenveen, zondag 00.40 uur, Heremaweg, 19-jarige automobilist uit de gemeente Westerveld, 860 ug/l, rijbewijs ingevorderd, rijverbod voor 10 uren en proces-verbaal opgemaakt. Was tevens betrokken bij kop/staartbotsing op de Heremaweg. Reed bij rood verkeerslicht achterop de auto van een 24-jarige Leeuwarder. Alleen materiële schade.
Wolvega, zondag 01.50 uur, Steenwijkerweg, 45-jarige automobilist uit Steggerda, 350 ug/l, rijverbod voor 2 uren en proces-verbaal. Harlingen, zondag 04.00 uur, Zuiderhaven, 34-jarige automobilist uit Amsterdam, 565 ug/l, rijverbod voor 6 uren en proces-verbaal.