Nederlandse Spoorwegen
Beekbergen, 19 september 2004

Milieudefensie eerste Nederlandse Pomplorrie kampioen
Start van NS-Herfstmaatregelen tijdens de Week van de Vooruitgang

Na een ongemeen spannende strijd mag Milieudefensie zich eerste Nederlands Kampioen 'Pomplorrie rijden' noemen. Op het terrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in Beekbergen werd afgelopen zaterdag het eerste Nederlands kampioenschap 'Pomplorrie rijden' georganiseerd in het kader van de Week van de Vooruitgang met een knipoog naar het NS herfstspotje van vorig jaar waarin twee medewerkers op een pomplorrie de herfstblaadjes van de rails vegen. De kampioenschappen vormen de start van de maatregelen die NS neemt om de overlast door het herfstweer zoveel mogelijk te beperken. Vanaf dit weekend is ook de Herfsttoer weer verkrijgbaar bij NS.

Pomplorrie wedstrijden
Maar liefst drie teams wisten de magische grens van 30 kilometer per uur te doorbreken. Uiteindelijk finishte het vierkoppige team van Milieudefensie met een snelheid van 32 km/u net vòòr de teams van NSR Hengelo (ook 32 km/u) en Incidentele Treinreizigers (31 km/u). Een ander NS-team kampte met materieelpech toen de kogellagers uit de pomplorrie sprongen door de hoge snelheid.
Ook NS president-directeur, Aad Veenman, was onder de deelnemers evenals teams van Rover en andere reizigers. De teams van vier personen moesten proberen een zo hoog mogelijk snelheid te behalen over een beperkte afstand.

Deze kampioenschappen vallen in de Week van de Vooruitgang, die beoogt om iedereen op een prikkelende manier de voordelen te laten ervaren van andere vormen van mobiliteit dan de auto. Andere activiteiten in het kader van deze week waren een rit met de ICE Internationaal van Zwolle naar Leeuwarden. En zaterdag konden vaste klanten tijdens de Open Dag van NS op verschillende locaties een kijkje achter de schermen nemen van het NS-bedrijf.

Treinen door de herfst
NS doet er alles aan om haar reizigers ook deze herfst zo prettig mogelijk te laten reizen. Enerzijds met verschillende technische maatregelen, maar ook met leuke herfstaanbiedingen en activiteiten voor de reizigers. Zo kan men deze herfst extra voordelig in de eerste klas reizen. Van 18 september t/m 21 november kan men elk weekend voor slechts E 35 met twee personen een hele dag onbeperkt eerste klas reizen met de Herfsttoer.

NS investeert sinds vorig jaar E 17 miljoen extra in technische maatregelen over een periode van 3 jaar. Tijdens de herfst van 2003 waren de eerste effecten al duidelijk merkbaar voor treinreizigers.

Noot aan de redactie:


Nederlandse Spoorwegen