Novem

19-09-2004

Workshops Gemeenten en Energiebesparing in de Woningbouw

Voor veel gemeenten breekt de fase aan waarin met de uitvoering van klimaatbeleid gestart wordt. Hét moment om een compleet beeld te krijgen van de kansen die er liggen en de manier om resultaat te boeken. SenterNovem biedt in het kader hiervan de workshop Energiebesparing in de woningbouw aan, voor
energiebeleidscoördinatoren van gemeenten. We bieden een compleet inzicht in het veld met alle betrokken partijen en beschikbare, handige instrumenten. Dit alles toegespitst om de stap van beleid naar uitvoering goed voorbereid te kunnen nemen.

Van beleid naar uitvoering: met marktpartijen aan de slag

Uitgangspunt is een interactief programma met inspiratie voor de eerste stappen op weg naar uitvoering van klimaatbeleid in de woningbouw. Deelnemers gaan naar huis met een individueel actieprogramma voor de twee maanden die volgen op de workshop. Dat programma is gebaseerd op een analyse van de taak en verantwoordelijkheid waar de energiebeleidscoördinator voor staat en een helder beeld van partijen, processen en noodzakelijke samenwerking. Kern van de aangeboden aanpak is: in- en externe partijen medeverantwoordelijk maken. Binnen het programma maken deelnemers tevens kennis met de ondersteunende rol die SenterNovem kan spelen in programma's voor particulier opdrachtgeverschap, gebiedsgerichte aanpak, ontwikkelaars en corporaties.

Programma op hoofdlijnen

ochtend:
Centraal in de ochtend staat een verkenning van de opgave waar u als deelnemers voor staat: energiebesparing in de woningbouw als onderdeel van klimaatbeleid. Wat is uw opgave precies? Wat staat u te doen, waar liggen uw kansen, wat zijn de belemmeringen en hoe ligt dat bij uw collega's? De verkenning mondt uit in een heldere analyse.

Middag:
De middag start met een beschouwing van een gastspreker uit de wereld van de marktpartijen. Hoe kijken zij aan tegen de rol van gemeenten?

Na deze beschouwing neemt de organisatie u mee door de processen voor bestaande bouw, nieuwbouw en de particuliere sector vanuit de vraag: welke partners moet ik binden aan het klimaatbeleid voor de woningbouw om daadwerkelijk de gewenste resultaten te kunnen boeken? Wie moet ik medeverantwoordelijk maken en hoe zou ik dat kunnen doen? Natuurlijk interactief: u kunt uw ervaringen inbrengen en vragen stellen.

Na een korte pauze gaat u zelf weer aan de slag. U krijgt de gelegenheid om de analyse uit het ochtendprogramma te verbinden met de inzichten uit de procesbeschrijving. En die verbinding levert u een aanpak op waarmee u direct aan de slag kunt. Waarom wachten tot morgen?

Aanmelden: wees er op tijd bij!

De workshops, die een dag duren, vinden plaats op 4 plaatsen in het land, te weten: 26/10 Apeldoorn, 18/11 Eindhoven, 23/11 Rotterdam en 30/11 Amsterdam. Er is voor maximaal 40 deelnemers plaats.

Geen vooraankondiging ontvangen maar wel geïnteresseerd? U kunt het aanmeldformulier hier downloaden en faxen naar dhr. Kees Bakker van W/E Adviseurs, faxnummer:0182-511296. Voor vragen kunt u ook met Dhr. Bakker contact opnemen, tel. 0182-683434 of bakker@w-e.nl.

Inschrijven kan tot 15 oktober!

Workshops aanmeldingsformulier ( Word Document 47k ) Zie het origineel

Alle rechten voorbehouden. © Novem