Time : 5:38:07 PM
Date : Sunday, September 19, 2004
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

IONDER EMBARGO TOT 19u:

Dirk VAN MECHELEN maakt winnaar van Vlaamse Monumentenprijs 2004 bekend: Sint-Martinusbasiliek in Halle

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN

VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Zondagavond 19 september maakte minister DIRK VAN MECHELEN de winnaar voor 2004 bekend: de Sint-Martinusbasiliek van Halle, voor een restauratieproject met een belangrijk maatschappelijk accent. Op 30 mei 1996 heeft de Vlaamse regering een Vlaamse Monumentenprijs ingesteld. Deze jaarlijkse prijs bekroont een project of een realisatie met belangrijke verdiensten voor de zorg voor het onroerend erfgoed.

De uitreiking van de prijs vond plaats op het slotfeest van Open Monumentendag. Voor de minister was dit de culminatie van een maand van activiteiten rond het onroerend erfgoed, die hem toeliet om veel contacten met mensen uit het veld te leggen. De kennis die hij zo heeft verworven, zal onmiddellijk bijdragen tot zijn beleidsnota voor 2004-2009, die binnenkort wordt opgesteld. "Dat de zorg voor het onroerend erfgoed de Vlamingen nauw aan het hart ligt, werd eens te meer bewezen op Open Monumentendag zelf, die op 12 september jl. meer dan 500.000 mensen op de been bracht", besloot de Minister zijn toespraak..

De Vlaamse regering kiest, na een voorselectie door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML), uit de lijst van kandidaten de laureaten voor de 'Vlaamse Monumentenprijs Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen'. De laureaten krijgen elk een bedrag van 2.500 euro. Vervolgens wordt onder deze vijf laureaten een winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs aangeduid. Deze wint een bedrag van 12.500 euro.

De laureaten voor 2004 werden op 24 augustus bekendgemaakt. Het waren:

- Het beheer van het natuurreservaat De Zegge, in Geel
- Het beheer van de vloeiweiden of Watering, te Lommel-Kolonie
- De restauratie van de 17de-eeuwse kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn, in Eeklo

- De restauratie van de Sint-Martinusbasiliek, in Halle
- De restauratie van het landgoed Blauw-Kasteel, in Oostkamp (Moerbrugge)

Na een voorselectie door de KCML bekroonde minister Van Mechelen de Sint-Martinusbasiliek in Halle als winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2004.

De gefaseerde restauratie werd inhoudelijk, kunsthistorisch en materiaaltechnisch perfect onderbouwd. Belangrijk zijn de acties die regelmatig ondernomen worden om de lokale bevolking bij de restauratie van de basiliek te betrekken. Dit resulteerde onder andere in de symbolische verkoop van genummerde straatstenen, de verkoop van te sterk verweerde stenen hogels, een massale sponsoringactie via fiscaal aftrekbare giften, de directe sponsoring door ettelijke bedrijven, enz. De bijkomende financiën steunen de restauratie. Hierdoor kunnen geregeld pilootprojecten opgestart worden zonder enige betoelaging, maar zonder aan deskundigheid in te boeten.

Het gaat hier duidelijk om een gezamenlijk project gedragen door stadsbestuur, kerkfabriek, vrienden van de basiliek, architect Karel Breda, de afdeling Monumenten en Landschappen,.... waar ieder zijn steentje toe bij draagt. Met de basiliek bekroont de Vlaamse Monumentenprijs voor de eerste keer een project uit Vlaams-Brabant.

In bijlage vindt u de toespraak van de minister, met o.a. de vermelding van alle kandidaten.

Meer info:
Philippe Heyvaert, woordvoerder minister Dirk Van Mechelen 02 - 552.67.04 of 0495 -23.16.90
persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Attachments: VanMechelen_20040919_173243_186_Att_1.doc

Translations: (None)

ONDER EMBARGO TOT 19u: Dirk VAN MECHELEN maakt winnaar van Vlaamse Monumentenprijs 2004 bekend: Sint-Martinusbasiliek in Halle1