Landelijke Studenten Vakbond

T.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

EMBARGO tot dinsdag 21 september 2004, 15:15 uur

Investeren in de toekomst?

Utrecht, 19 september 2004 - Een grote groep studenten wordt vanaf 2005 uitgesloten van hoger onderwijs. Dat komt doordat studenten ouder dan 30 én studenten van buiten de EU niet meer worden bekostigd. Ook de collegegelden worden verder verhoogd. De onderwijsbegroting 2005 staat in scherp contrast met een leven lang leren, maximale participatie en de Lissabon-agenda. Hoewel het kabinet steevast rept van investeren in de toekomst, ziet de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hier in de onderwijsbegroting weinig van terug.

De LSVb is bang dat de ambitie om te komen tot een kennissamenleving met deze begroting niet kan worden waargemaakt: Het ideaal van een leven lang leren staat haaks op de plannen voor het niet meer bekostigen van 30+ studenten. Internationalisering wordt geremd door het niet meer bekostigen van studenten van buiten de EU. Collegegeldverhogingen gaan lijnrecht in tegen de doelstelling om zoveel mogelijk mensen zo hoog mogelijk op te leiden.

Opvallend is dat de in 2003 beloofde investeringen uitblijven. De pot met extra investeringen wordt zelfs verkleind en er wordt veel bezuinigd op de plekken waar het geld het hardst nodig is. In 2005 bedraagt dit verschil met de begroting van 2004 15,9 miljoen. In 2007 valt de zogenaamde enveloppe 75 miljoen euro lager uit, omdat geld dat voor onderwijs was gereserveerd naar Economische Zaken zal vloeien.

'Er is wèl geld', zegt LSVb-voorzitter Kim Toering. 'Om te beginnen moet het geld dat wordt teruggevorderd uit de Hbo-fraude in het onderwijs blijven. Dat gaat ook op voor het geld dat naar EZ gaat; onderwijsgeld hoort niet thuis bij Economische Zaken. De bezuinigingen op de studenten besparen maar 0,42 procent van de totale onderwijsbegroting. Het is onacceptabel dat grote aantallen studenten niet meer kunnen studeren, terwijl OCW miljoenen uitgeeft aan experimenten.'