Ingezonden persbericht

Jubilerende Dam tot Damloop omhelst Susan Chepkemei en Hendrick Ramaala als winnaars

19 september - De deinzende massa op de Peperstraat in Zaandam vierde vandaag het 20 jarige jubileum van de Dam tot Damloop. Het evenement brak met het aantal van 30.000 hardlopers het deelnemersrecord en mag zich meer dan ooit het grootste hardloopevenement van Nederland noemen. In winderige, maar gunstige loopomstandigheden, ontspon zich bij de mannenwedstrijd een spannende climax, waarbij Zuid-Afrikaan Hendrick Ramaala in een spannende eindsprint zijn drie Keniaanse concurrenten nipt voor kon blijven in een tijd van 45.59 min. Een fotofinish wees uit dat Bernard Barmasai (45.59) het zilver kon opeisen, terwijl hij de hete adem in zijn nek voelde van William Kipsang (46.00) en titelverdediger Francis Kibiwott (46.01). De overwinning van Ramaala betekende tevens dat de man-vrouw wedstrijd om de Grote Prijs Zaanstad, dit keer in het voordeel uitviel van de mannen. Winnares bij de vrouwen Susan Chepkemei (53.07) kwam namelijk enkele seconden tekort om haar mannelijke belagers achter zich te houden. Wel was zij in een onderlinge strijd de sterkste ten opzichte van haar Keniaanse landgenote Eunice Jepkorir (53.09). Derde vrouw werd Magdeline Chemjor uit Kenia met een tijd van 54.19. Beste Nederlanders waren Koen Raymaekers (10e in 48.21) en Selma Borst (6e in een persoonlijke beste tijd van 56.50). Onder de afwezigen helaas Lornah Kiplagat, die wegens een lichte blessure verstek moest laten gaan.

De Dam tot Dam Businessloop bewees eens te meer haar status als 's werelds grootste. Het record aantal van 1.600 teams verzamelde zich op de Prins Hendrikkade in Amsterdam voor hun 16,1 km. Na wekenlange voorbereidingen vonden de wedstrijdteams enerzijds hun voldoening in een goede eind uitslag. Anderzijds beleefde de massa het plezier na het volbrengen van een prestatie van formaat. De beste teams bij de mannen waren TPG Post, Nike Europa BV en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Bij de vrouwen vond het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis zich als winnend team terug in de uitslagen.

Ook de kleintjes lieten zich weer gelden deze Dam tot Damloop. Als een kogel uit een geweer schoten de 4.000 kleine deelnemertjes weg om met afgenomen vaart maar vol enthousiasme de finish van hun 0.6 km en 2.2 km te overbruggen. Onder onophoudelijk gejuich joelden de ouders hun kroost de finish over en bewezen zich als gedreven supporters. Voor de kinderen die nog een overschot aan energie hadden bood de Fox Kids Kindertruuk volop gelegenheid om zich te vermaken.

De sfeer zat er in Zaandam dit weekend, als voorgaande jaren, weer goed in. Niet alleen het hardloopevenement bereikte zondag een verassend hoog aantal deelnemers, maar ook zaterdag liepen tijdens de 2e editie van de wandeltocht 7.000 wandelaars enthousiast de 9 km, de 16 km of de 25 km afstanden. Het hele weekend trof men de straten van Zaandam sfeervol versierd aan en galmden de beats de lopers en wandelaars tegemoet.

De Dam tot Damloop vindt volgend jaar plaats op 18 september 2005. De inschrijving start vandaag en loopt tot en met 4 september 2005 of bij het bereiken van de deelnemerslimiet van 30.000.

info@lechampion.nl