Tom Coronel

19 September 2004: Tom Coronel wint Michelin Independents Trophy 2004

In de voorlaatste race van het FIA European Touring Car Championship 2004 op het circuit van Oschersleben (Duitsland) heeft Tom Coronel de Independents Trophy 2004 gewonnen. Met zijn achtste plaats na de eerste race verzamelde de coureur uit Huizen al voldoende punten om zich officieel kampioen in deze klasse te mogen noemen. Coronel volgt Duncan Huisman als privateerkampioen op, voor het team van Carly Motors betekent dit dus een continuering van de titel.

Tom Coronel legde tijdens de training de basis voor zijn latere succes. Ik klasseerde mij als elfde, net achter mijn teamgenoot Duncan Huisman. Op zich niet zo verkeerd, want tegen de fabrieksautos was dit keer geen kruid gewassen. Als belangrijkste concurrent stond alleen Tavano met zijn Alfa voor mij. Vanaf de start heb ik optimaal gebruik gemaakt van mijn nieuwe banden. Ik ben waar het kon de strijd met de mannen voor mij aangegaan, maar heb daarbij wel continu gedacht aan de risicos. Zonder problemen en het liefst schadevrij aan de finish komen was deze race het devies. Voor mijzelf had ik de achtste plaats als ideaal, omdat dit ook de pole position voor de tweede race oplevert. Ondanks wat mannen die mij ophielden lukte dat dus wonderwel.

Die achtste plaats was voldoende om het kampioenschap veilig te stellen. Met die kersverse titel op zak begon Coronel aan zijn tweede race van de dag. Nu kon ik er echt voor gaan! Al vrij snel moest ik mijn meerdere erkennen in Rickard Rydell met de Seat. En ook de fabrieks BMWs van Jorg en Dirk Muller moest ik uiteraard voor laten gaan. James Thompson (Alfa) en Augusto Farfus heb ik het een stuk minder makkelijk gemaakt. Daar ben ik de strijd vol mee aangegaan. Zeker nadat zij problemen met de banden kregen lukte dat prima. In de slotfase van de strijd kwam Antonio Garcia (ook BMW red.) steeds dichterbij en begon eerst vriendelijk en later iets hinderlijker op mijn achterbumper te tikken. Uiteindelijk resulteerde dit in een uitremactie, waarbij wij beiden bijna van de baan gingen. Hij haalde het inderdaad niet en ik kon verder en werd uiteindelijk vierde.

Voor zowel Tom Coronel als het Carly Motors Team is hiermee het belangrijkste resultaat van dit seizoen geboekt. De Michelin Independents Trophy 2004 is binnen. Er is nu nog 1 raceweekend te gaan. Deze zal in Dubai verreden worden. Het is echter nog niet zeker of het Nederlandse team daar aan de start zal verschijnen. Tom Coronel zijn teamgenoot Duncan Huisman eindigde dit weekend tot tweemaal toe als tiende. De winst in de eerste race ging naar Andy Priaulx met een BMW en Rickard Rydell legde met zijn Seat beslag op de overwinning in de tweede race. Tom Coronel scoorde in de afgelopen 18 races 120 kampioenschapspunten.

---