Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: HMC Calder schiet net tekort bij debuut

Het is al heel lang geleden dat er een vereniging promoveert naar de Meesterklasse, die zich nog nooit eerder op het allerhoogste niveau in Nederland heeft gemanifesteerd. Eind jaren negentig lukte het DCG, maar de Amsterdammers trokken zich op grond van het verlies van hun sponsor terug, nog voor er een zet gedaan was in de Meesterklasse. Die telt dus niet echt. Vorig seizoen slaagde HMC Calder in de missie. En de Bosschenaren gaan nu de uitdaging aan met liefst vier volledig eigen opgeleide spelers aan de staartborden.

Bij het debuut stond meteen een zware kluif op het affiche: Rotterdam, vorig seizoen nog afgetekend winnaar van de reguliere competitie. Nu heeft sponsor Vastned de club Ommoord Spangen Rotterdam afgelopen zomer vaarwel gezegd en er gingen dan ook enige spelers weg, zoals de Duitse toppers Schmaltz en Döttling. Harmen Jonkman liet zich transfereren naar Groningen. Met de basisopstelling neemt Rotterdam dit seizoen op papier met 2401 plek 4 in, terwijl HMC Calder (2374) één trapje lager staat. Vooraf werd het duel dan ook door menigeen bestempeld als de strijd om de vierde play-off plaats en in de polls deed de debutant het niet slecht, al bleef Rotterdam licht favoriet.

Toen de opstellingen bekend werden gemaakt, bleek Rotterdam over geheime reserves te beschikken. Peng-trainer Li Shilong nam plaats aan het tweede bord en bord 10 werd ingenomen door de Belg Stephane Hautot, beiden goed voor heel wat meer Elo-puntjes dan basisspelers Van der Vliet en Van Harreveld. Kortom, HMC Calder zou het zwaar krijgen, vooral aan de staart.

PODIUM
Hoe anders verliep het duel. Op het podium bleef de balans in evenwicht. Vanuit een privé-systeempje leidde Jeroen Bosch het spel in de banen van het Koningsindisch. Van der Stricht liet een remisecombinatie toe. Bosch had geen bezwaar. Pedersen won verrassend van Dimitri Reinderman, die nochtans licht voordeel uit de opening (Engels) haalde. Zijn koningsaanval kwam echter nooit goed van de grond en in de tactische verwikkelingen rond zet 20 onderschatte hij een venijnig tegenoffer. Toen enkelen al aan remise door eeuwig schaak dachten, bleek de Deen verder gekeken te hebben - hij speelde door en won snel in de aanval.

Saltaev ging recht op de koning van Li Shilong af. Die incasseerde het stuk en kwam later een dame achter voor drie stukken. Dat bleek een goede investering en nog voor de tijdcontrole beslechtte de Chinees het pleit in dit Aziatisch onderonsje in zijn voordeel. Luc Winants ontwikkelde aan bord 1 een krachtig initiatief vanuit de opening, maar vreemd genoeg stokte het daarna bij wit. Fridman nam langzaam maar zeker de aanval over aan de andere kant van het bord en veroverde zelfs een kwaliteit. Het punt leek een feit, toen er een reddend dameoffer uit de lucht viel. Eeuwig schaak was het teleurstellend gevolg voor HMC Calder.

STAART
Aan de laagste borden bleef de thuisclub knap overeind. Ondersteijn won een pion in de opening, gaf die terug voor een beter toreneindspel, maar kon toch geen echte winstkansen creëren. Pas toen alle pionnen verdwenen waren werd de vrede getekend. Dat geschiedde eerder al in de partij M.Piket-Span en W.Muhren-Gulbas. Willem trok zich niets van het ratingverschil van 200 punten aan en offerde vrolijk een stuk voor eerst twee, later drie en uiteindelijk zelfs vier pionnen. Het ontstane eindspel was zeer gunstig, maar in flinke tijdnood durfde hij niet meer verder te spelen. Weinigen zullen betwijfelen dat hij beter stond in de slotstelling.

BESLISSING
Het hardst was de strijd aan de middenborden. Rafael had de opening (Philidor) afgekeken van zijn oudere broer. Karel van der Weide koos voor een solide fianchetto en ving de zwarte opstoot d6-d5 bekwaam op. Zijn vrijpion belandde uiteindelijk op d7, maar ging in de tijdnoodfase alsnog de doos in. Een potremise stelling was het gevolg. Karel had de buit door zijn vingers laten glippen. Abeln liet zich deze middag inspireren door zijn buurman en kwam in een Moderne Verdediging met een nijlpaardenopstelling op de proppen. Carliers aanpak was enigszins clichématig en al snel had zwart geen problemen. Volgens kenner Gerard Welling stond zwart zelfs beter. Dat voordeel gebruikte zwart om af te wikkelen naar een volkomen gelijke middenspelstelling met ongelijke lopers. Op dat moment kreeg hij echter de geest en waagde nog een winstpoging. Carlier zei dank je wel, tripleerde op de c-lijn en kwam vernietigend binnen. Aan het slot gaf Abeln ook nog wat materiaal weg.

Wie een middag plezier wil beleven, kan altijd terecht aan het bord van Gerard Welling. Hij markeerde zijn comeback in de Meesterklasse met 1.Pc3, wat uitmondde in een versie van een versie van het aloude Allgaier-gambiet. Een bloedig offerfestijn was het gevolg, waarbij de Chinese koning al snel op g6 terecht kwam. Het eerste kritieke moment was op zet 17. Peng was (terecht?) bevreesd voor een strategische zet, maar Welling rekende zich suf op het uitdelen van de doodsklap. Na afloop werd in de analyse de winnende matcombinatie gevonden. Dacht men. Hoe het ook zij, de zet van Welling liet een wonderbaarlijke losseschaakparade toe, die Peng uit de brand hielp. Een onnauwkeurige verdedigingszet gaf Wellings aanval echter nieuw elan en spoedig zat er al eeuwig schaak in. Met nog een luttel aantal minuten op de klok tegen minder dan een minuut voor Peng (we schrijven zet 26) nam Welling daarmee geen genoegen en in plaats van een passieve toren te slaan haalde hij zijn laatste stuk bij de aanval. O, o, Peng sloeg het paard er simpel af en geschokt gaf Welling op. Met twee stukken minder was het inderdaad helemaal afgelopen, maar doorspelen had gezien de situatie op de klok nog wel even gemogen.
Al met al een verdienstelijk debuut voor HMC Calder, maar wel met lege handen als resultaat.

HMC Calder - Rotterdam 4-6
Individuele uitslagen:

1. D. Fridman - L. Winants (w) rem

2. M. Saltaev - Li Shilong (z) 0-1

3. N.V. Pedersen - D. Reinderman 1-0

4. G. van der Stricht - J. Bosch rem

5. R. Fridman - K. van der Weide rem

6. G. Welling - Zhaoqin Peng 0-1

7. M. Abeln - B. Carlier 0-1

8. W. Muhren - C. Gulbas rem

9. P. Span - M. Piket rem

10. N. Ondersteijn - S. Hautot rem


---