Skatebond Nederland

Persbericht Skatebond Nederland

----------
Berga wint in Eindhoven, Mombarg pakt klassement

Ingmar Berga uit Hoogeveen heeft zondag in Eindhoven de vijfde en laatste etappe gewonnen van de Univé Topcompetitie. Na 63 km was Berga de snelste van een kopgroep van vijf. Het was een close sprint met de Fransman Alban Cherdel, die tweede werd, en Willem Hut uit Haulerwijk die de derde plek pakte. Arjan Mombarg uit Vorden werd eindwinnaar van de Topcompetitie, vóór de Belgen Luc Bartholomeeussen en Frank Fiers.

Het was dit seizoen pas de eerste overwinning voor Berga, hoewel de 20-jarige Drent eerder deze maand wel de landelijke competitie Univé World on Wheels op zijn naam schreef. Dat had hij te danken aan zijn regelmatige hoge uitslagen en podiumplaatsen sinds het voorjaar.
Berga verzette in Eindhoven veel werk. Tweemaal reed hij alleen voor het peloton uit in een poging een ontsnapping te forceren. Dat lukte pas de derde keer, met nog acht ronden van 1600 meter te gaan. Vijf rijders scheidden zich af van de groep: Berga, Hut, Roel van Hest uit Apeldoorn en de Fransen Cherdel en Cédric Michaud. Klassementsleider Arjan Mombarg, in het peloton, wond zich niet op, want zijn naaste concurrenten waren niet mee in de vlucht en hij had een ploegmaat (Michaud) in de kopgroep. Berga: "Ik probeerde de koers hard te maken om mijn ploeggenoot Frank Fiers te helpen hoog in het klassement te eindigen." Cherdel trachtte hetzelfde te doen voor zijn team- en landgenoot Philippe Boulard, die vierde werd in de eindrangschikking.
Wim Bos uit Oosterwolde zwom een tijdlang tussen kopgroep en peloton, maar viel in de finale terug. Daarna zetten drie anderen de achtervolging in: Boulard, de Belg Dimitri Deboel en Gerjan Last uit Zwolle. Boulard reed in de voorlaatste ronde bij de andere twee vandaag en legde beslag op de zesde plaats. Arjan Smit uit Nijeveen (tiende) bracht zijn teamgenoot Mombarg (negende) naar de eindstreep.
In de eindrangschikking finishten Bartholomeeussen en Fiers met een exact gelijk aantal punten. Om de tweede en derde plek in het klassement te bepalen keek de jury naar de beste daguitslag van beiden: dat was die van Bartholomeeussen, zodat deze op de valreep nog Fiers van de tweede plaats verdreef.
De wedstrijd in Eindhoven maakte deel uit van de festiviteiten rond de herdenking van de Slag om Arnhem, zestig jaar geleden. De geallieerden startten hun opmars in de bevrijdingsoperatie van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven en omgeving. Er waren ook enkele toertochten georganiseerd waarvan de route gedeeltelijk over hetzelfde traject ging.

Dames (42 km)
Nele Armée uit het Belgische Kessel-Lo zegevierde bij de vrouwen vóór haar landgenotes Jelena Peeters en Vanessa Derous. Armée en Peeters waren samen weggereden bij de rest van de groep. Ook de nummers drie en vier, Derous en Annelies van Miert, reden samen. Op de vijfde plaats was Janneke Hut uit Haulerwijk de eerste Nederlandse.
Baukje Bonnema uit Kollum won bij de dames-2. Petra van Bergeijk uit Lelystad eindigde als tweede, Karen Teuling uit Eindhoven als derde.

B-rijders (42 km)
Frans van Winden uit Bergschenhoek won bij de B-rijders. Dat was net niet genoeg om ook het eindklassement te winnen van de Beloften Topcompetitie over vijf langeafstandswedstrijden. Met een tiende punt verschil ging de eindzege naar René Smit uit Rouveen, die de eindsprint van een achtervolgende groep om de vierde plaats won. Om het klassement te winnen had er in de daguitslag minimaal één B-rijder tussen Van Winden en Smit moeten zitten. Weliswaar had Van Winden een kopgroep gevormd met Emiel Blauw uit Roden en Christian Gert Hoen uit Wolvega, die tweede en derde werden, maar Blauw is een junior en Hoen een C-rijder. Daarom kregen zij geen punten in het B-klassement, zodat René Smit toch het eindklassement op zijn naam kon schrijven. Derde in de eindrangschikking werd Stephan Wielinga uit Wolvega.

C-rijders/veteranen (42 km)
Winnaar bij de C-rijders/veteranen werd Crispijn Ariëns uit Boxtel, de junior die deze zomer op het jeugd-EK in Spanje een zilveren medaille won. Ariëns versloeg in de sprint de veteranen Jean-Luc Ostyn uit Kortrijk, België (tweede) en Niek Bravenboer uit Oud-Beijerland (derde). Ze maakten deel uit van een kopgroep van vier, die een ronde voorsprong (1600 meter) had gepakt op het peloton. André Espen uit Axel werd vierde. Er zat ook een vijfde man in de kopgroep, Martijn van Marion uit Hellevoetsluis, die in de jacht op de ronde voorsprong zoveel had gegeven dat hij op het laatst het peloton moest laten gaan. Hij werd nog wel vijfde.

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl