Ingezonden persbericht

Verzoek om maatschappelijke discussie (her)inrichting locatie Budelpack en omgeving

Bijgaand een verzoek namens dé lokale partij "Beter Bodegraven" aan de voorzitter van de commissie Wonen & Werken van de Gemeente Bodegraven om een brede maatschappelijke discussie te starten aangaande de (her)inrichting van de (voormalige) locatie Budelpack te Bodegraven. Gepleit wordt -naast het verwezenlijken van woningbouw- zowel jongerenhuisvesting op dit terrein als een samenwerking te realiseren tussen een aantal scholen binnen Bodegraven-Noord voor wat betreft de huisvesting. Dit kan tevens tot gevolg hebben dat woningen gebouwd kunnen worden op vrijvallende locaties gelegen aan de W. de Zwijgerstraat (de "woonboulevard"). Tenslotte kan dit leiden tot aanpassing van de plannen aangaande het zwembad "De Kuil." Woningbouw op de zonneweide van dit zwembad kan dan achterwege blijven aangezien een andere locatie nabij het zwembad beter geschikt is voor woningbouw waardoor de financiele problemen van het zwembad opgelost kunnen worden. Deze plannen passen in de door de Gemeente vastgestelde Structuurvisie.

de fractie van dé lokale partij "Beter Bodegraven"

de fractievoorzitter

Jaap Arens
Grutto 45
2411 LP Bodegraven
(0172) 617868
06-50423821

"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:

G.J. Rodenburg Aan de voorzitter

Koninginneweg 111 van de Raadscommissie W&W
2411 XM Bodegraven van de gemeente Bodegraven
RABO rek. : 39.88.14.325 de heer J. Bouwens
E-mail : info@beterbodegraven.nl Raadhuisplein 1

jaap.arens@planet.nl 2411 BD Bodegraven

Url : www.beterbodegraven.nl

Bodegraven, 20 september 2004

betreft: maatschappelijke discussie herontwikkeling terrein Budelpack en omgeving

Geachte heer Bouwens,

Het moge bekend zijn dat het bedrijf Budelpack te Bodegraven binnen afzienbare tijd definitief de deuren zal sluiten. Dit bedrijf heeft twee locaties binnen Bodegraven, te weten aan de Bodelolaan/Eendrachtsweg respectievelijk aan de Oude Rijn. De verwachting is niet dat op deze locatie nieuwe ondernemingsactiviteiten ontwikkeld zullen worden. Naar het zich zal laten uitzien wordt op beide locaties na een wijziging van het bestemmingsplan woningbouw gerealiseerd.

Namens dé lokale partij "Beter Bodegraven" ben ik van mening dat nu het moment is gekomen om een brede maatschappelijke discussie te voeren ter zake van de inrichting van deze omgeving voor de toekomst van Bodegraven. Ik vind dat de ontwikkeling van dit gebied namelijk moet passen in de ontwikkeling van Bodegraven-Noord als geheel. Ik wil graag daarbij de navolgende aspecten betrekken.

a. Jongerenhuisvesting
Door diverse politieke partijen is reeds aangegeven om de mogelijkheden te onderzoeken of de locatie van Budelpack gelegen aan de Oude Rijn aan te wenden is voor jongerenhuisvesting. De mogelijkheid daartoe ligt voor het oprapen. Het bestemmingsplan voor deze omgeving zal aangepast moeten worden in het geval de gemeente of marktpartijen woningbouw willen realiseren. De medewerking van de Gemeenteraad is daarbij noodzakelijk. Ik denk daarom dat in goed overleg tussen de Gemeente en marktpartijen een "win-win"-situatie gecreëerd kan worden. Realisering van huisvesting voor jongeren en voor andere doelgroepen op de vrijgevallen locatie Budelpack aan de Bodelolaan/Eendrachtsweg en aan de Oude Rijn. Betrek ook daarbij de huidige locaties van de scholen Da Costa en het Antoniuscollege aan de W. de Zwijgerstraat en de sportschool gelegen aan de Margrietstraat.

b. Samenwerking huisvesting op het vlak van het onderwijs in Noord
De herontwikkeling van de omgeving Bodelolaan/Eendrachtsweg biedt nu ook de mogelijkheid om een samenwerking tot stand te brengen op het vlak van onderwijshuisvesting tussen de scholen Da Costa, het Antoniuscollege en de Pax Christi. In het geval deze samenwerking verwezenlijkt kan worden dan heeft dat tot gevolg dat de huidige locaties van Da Costa respectievelijk het Antoniuscollege beide gelegen aan de W. de Zwijgerstraat aangewend kunnen worden voor woningbouw (na eventuele wijziging van het bestemmingsplan). Deze visie sluit nauw aan bij de door de Gemeenteraad breed gedragen realisering van de "Woonboulevard W. de Zwijgerstraat".

c. Accommodatiebeleid: zwembad "De Kuil"
Het zwembad kampt met grote financiële problemen. De meerderheid van de Gemeenteraad heeft met het college van B&W gekozen deze problemen op te lossen door woningen te bouwen op de zonneweide van het zwembad. Ik denk dat er een redelijk alternatief is. In de laatste gepresenteerde plannen is naast het zwembad de bouw van een dubbele gymzaal voorzien. Mijn gedachte is deze bouw van de dubbele gymzaal te betrekken bij de vorenvermelde plannen om in het kader van de onderwijshuisvesting een samenwerking te verwezenlijken aan de Bodelolaan/Eendrachtsweg. Dat houdt in dat de voorgenomen plannen om van het zwembad een "sportcentrum" te maken neerwaarts bijgesteld moeten worden. De vrijgekomen ruimte nabij het zwembad vanwege het wegvallen van de bouw van een dubbele gymzaal kan dan aangewend worden voor woningbouw. De geplande woningbouw op de zonneweide kan vervolgens achterwege blijven mede door beperking van de plannen voor het zwembad.

Het resultaat kan zijn:
- jongerenhuisvesting aan de Oude Rijn en/of Bodelolaan/Eendrachtsweg;
- overige woningbouw aan de Oude Rijn en/of Bodelolaan/Eendrachtsweg;
- gezamenlijk huisvesting onderwijs (Da Costa, het Antoniuscollege en de Pax Christi) en dubbele gymzaal;
- woningbouw W. de Zwijgerstraat (locatie Da Costa en het Antoniuscollege);
- woningbouw nabij het zwembad "De Kuil";
- behoud van de zonneweide van het zwembad "De Kuil".

Gelet op het voorgaande verzoek ik u in uw hoedanigheid als voorzitter een brede maatschappelijke discussie te starten door dit onderwerp zo spoedig mogelijk te agenderen ten behoeve van de raadscommissie Wonen & Werken. Bij deze discussie zie ik graag dat vertegenwoordigers van diverse betrokken instellingen, (markt-)partijen, het wijkteam, (direct) omwonenden en belangstellenden uitgenodigd worden om een actieve bijdrage te leveren aan de discussie.

De fractie van "Beter Bodegraven"
Jaap Arens
fractievoorzitter

cc: de Raadsgriffier, het college van B&W, de leden van de Gemeenteraad en de pers.
-----------------------
Bijlage 1 van het Plan van aanpak om te komen tot integrale uitvoering van technisch beheer en (her)ontwikkeling van de sport- en culturele accommodaties in Bodegraven van 25 augustus 2004

---- --