Ingezonden persbericht


(13 augustus 2004 - Bericht van Kerngroep Voor de Verandering)

P E R S B E R I C H T

19 september: Dag van Alternatieven

Utrecht, 13 augustus 2004 - Op zondag 19 september 2004 zal in het Stedelijk Gymnasium te Utrecht de Tweede
Landelijke Dag van Alternatieven plaatsvinden.
In het kader van het Nederlands EU-voorzitterschap draagt dit symposium de titel 'Europa, alleen maar markt?'. Aan de hand van lezingen en diverse workshops van
verschillende organisaties in Nederland zal worden nagedacht over en ge-experimenteerd met alternatieven voor de huidige inrichting van onze maatschappij.
De Dag van Alternatieven wordt georganiseerd door de Kerngroep Voor de Verandering.

Na het grote succes van de Eerste Landelijke Dag van Alternatieven organiseert de Kerngroep Voor de Verandering dit jaar voor de tweede keer een symposium waarin gezocht zal worden naar gefundeerde en praktische alternatieven voor het neoliberalisme. De hoge prijs die de mensheid betaalt voor het neoliberale economische beleid doet wereldwijd de vraag rijzen naar mogelijke alternatieven. In 1998 kwam het voorstel om ook in Nederland een proces van bezinning op het neoliberalisme en mogelijke alternatieven daarvoor op gang te brengen. Dat leidde ertoe dat Hans van Heijningen (XminY solidariteitsfonds) en Lou Keune (KUB Tilburg) het initiatief namen tot het project 'Alternatieven voor het neoliberalisme'.

De Dag van Alternatieven is een unieke bijeenkomst waar geinteresseerden en organisaties worden samengebracht. Er wordt niet alleen kritiek geuit op de huidige stand van zaken en de negatieve kenmerken van het huidige systeem. De aandacht wordt juist gericht op de mogelijkheden die er zijn tot verandering, op de alternatieven die momenteel al in uitvoering worden gebracht en op de ontwikkeling van een samenhangende, theoretisch gefundeerde visie op hoe het anders kan. Dit maakt het tot een waardevolle bijdrage aan het publieke debat ten aanzien van uiteenlopende onderwerpen die alle hun oorsprong vinden in onze huidige economische regels en verhoudingen.

Enkele van de deelnemende organisaties aan de tweede Dag van Alternatieven zijn de stichting Ander Geld, Stichting Aarde, Vrouwenalliantie, Economen voor Vrede en FairFood. Deze organisaties ontplooien elk initiatieven die de zaadjes vormen voor het ontwikkelen van een andere economie.
De onderwerpen van de workshops lopen uiteen van privatisering van publieke voorzieningen tot militarisering en geweldloos vredeswerk en van een praktische, interactieve workshop over het zelf scheppen van geld tot een meer theoretische workshop over de criteria en regels van een andere economie.

Naar een solidaire economie

Steeds meer mensen zijn ontevreden over de manier waarop wij in het dagelijks leven omgaan met werk, vrije tijd en de natuur. Er wordt geklaagd over collectieve voorzieningen zoals de zorg en het onderwijs, maar er lijkt geen bevredigende oplossing te bestaan. Deze problemen, die iedereen ervaart, hebben te maken met de manier waarop onze economie functioneert.
In het marktmechanisme staat geld centraal als reken-, ruil- en communicatiemiddel. We zouden de samenleving echter ook op een andere manier kunnen inrichten, waardoor we ons niet zo afhankelijk hoeven te voelen van geld. In deze andere samenleving zou de zorg voor mensen - nu en in de toekomst - centraal moeten staan, met respect voor de natuur. Hiervoor is een andere vorm van economie nodig die zorgeconomie, duurzame economie of solidaire economie genoemd wordt. In deze economie gaat het niet alleen om het maken van winst. Samenwerking zal meer opleveren dan het niet-delen van kennis en middelen vanuit een winstoogmerk. Op het moment dat mensen niet alleen maar werknemer, producent of consument zijn, ontstaat er meer ruimte voor gelijkwaardigheid en tolerantie. Deze waarden worden nu door het marktmechanisme stelselmatig onderdrukt. Ook de natuur wordt niet voldoende beschermd door de mechanismes van de huidige economie. Het meerekenen van zorg voor, dan wel schade aan de mensen en het milieu is een belangrijke component van een solidaire economie.

Als individu is het moeilijk om je te onttrekken aan de eisen van de markteconomie. Op dit moment zijn er in Nederland verschillende samenwerkingsverbanden waarin getracht wordt de beginselen van solidaire economie in de praktijk te brengen, zoals (biologische) zorgboerderijen, initiatieven die illegalen ondersteunen, Emmauswinkels, maatschappelijk ondernemen en verantwoord bankieren. Het blijkt echter moeilijk om deze economie op een grotere schaal te realiseren. Daarom is het belangrijk om verder te discussi�ren over een solidaire economie en hoe we die vorm zouden kunnen geven.

-------

Noten voor de pers

De Kerngroep Voor de Verandering is te bereiken via 020-6279661. Perswoordvoerders: Kees Hudig en Martijn Pruijser.

Meer informatie over het project 'Alternatieven voor het neoliberalisme', het programma voor 19 september en overige praktische informatie vindt u op http://www.globalternatives.nl

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Kerngroep Voor de Verandering