Stad Brussel


Autoloze zondag op 19 september 2004

Voor de derde opeenvolgende keer en versterkt door het succes van de vorige edities, zullen de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een autoloze dag beleven op zondag 19 september, tussen 9 en 19 uur.
Deze dag is tegelijkertijd feestelijk, door de talrijk georganiseerde activiteiten (Openmonumenten dagen, fietstochten, wandelingen, straatfeesten,....) en pedagogisch, door ons de gelegenheid te geven ons anders te verplaatsen dan met de auto (gratische en versterkte lijnen van de MIVB).
Alle informatie betreffende deze dag vindt u op website www.autolozezondag.be of via het call center op 02 204 13 53 (vanaf 1 september).

IN BRUSSEL-STAD ZONDER WAGEN...

Wat wordt gesloten ?
Het gehele grondgebied wordt verboden voor het autoverkeer (elektrische en LPG voertuigen inbegrepen) behalve :
* De Romeinsesteenweg,

* De Gallische oprit,

* De Madridlaan (tussen de Romeinsesteenweg en de Atomiumlaan),
* De Atomiumlaan,

* De Eeuwfeestlaan (tussen de Atomiumlaan en de Miramarlaan),
* De Miramarlaan,

* De Schapenweg,

* De Laskouter,

* De Tyraslaan,

* De Sint-Lendriksdreef,

* De De Béjarlaan,

* De Antoon van Osslaan,

* De Vilvoordsesteenweg (tussen de gewestgrens en de Budabrug),
* De Vaartdijk,

* De Budasesteenweg,

* De Dobbelenberg,

* De Bruulstraat,

* De Hamweg,

* De Witloofstraat,

* De Raketstraat (tussen de gewestgrens en de ingang van de Albert-I-kazerne),

* De Leopold III laan (tussen de gewestgrens en de ingang van de NATO, wat betreft het uitgaand verkeer),

* en de Bourgetlaan (tussen de gewestgrens en de ingang van de NATO).

Wat te doen in Brussel op die dag ?
Hieronder enkele van de talrijke activiteiten, die in het bijzonder in de Stad zullen plaatsvinden :

* 'Le beau vélo de Ravel' : vertrekt van het Atomium op de Heizel om 13uur voor een ronde van een twintigtal km ter ondekking van de gemeenten in het noorden van het Gewest. Gratische inschrijving op de dag zelf vanaf 11u30, veel prijzen te winnen www.vivacite.be.
* Brussel Buiten : of hoe kunt u een prettige dag op het platteland in het hart van Brussel doorbrengen.
Voor deze tweede editie zult u met plezier de elementen terugvinden die het reusachtige succes van vorig jaar teweeggebracht hebben : boerderijdieren, biomarkt, staminee, muziekkiosk, grote picknick op meer dan 1000 m² gras, kinderenanimaties, ambachtenmarkt, dorp van Positieve Economie met speciaal voor dit jaar: een bredere, luchtigere ruimte, een vergrootte biomarkt en Dorp van Positieve Economie, een mobiliteitsruimte met stand van Pro Velo :fietsverhuur, herstelling, wielerinformatie, bewaakte fietsstalling, mogelijkheid om uw fiets te graveren, verkoop van fietsaccessoires, vertrek van begeleide fietstochten. Plaats : Poelaertplein, voor het Justitiepaleis Info : www.landelijk-brussel.be

* Brussels City-Run : een unieke rit doorheen het centrum van onze hoofdstad ! Geniet van een autovrij parcours in het hartje van Brussel. Het parcours loopt o.a. langs het Atomium, het Koninklijk Paleis, de Grote Markt, Manneken Pis,... Voor degenen die een kortere afstand willen wordt een tocht van 5 km georganiseerd. De jongeren van 6-12 jaar hebben eveneens hun rit met een parcours van 1 km. Vertrek: om 15u00 aan het Koning Boudewijnstadion. Inschrijving : verminderde prijs van 9 EUR vóór 9/9, de dag zelf 11,5 EUR.
Info : www.running.be of per tel. 011 45 99 78.
* Festival happening : voor de muziekliefhebbers heeft het Festival van Vlaanderen Brussel een cocktail van concerten in open lucht en in zaal, met name in de twee cultuurtempels van Brussel, zijnde het Paleis van Schone Kunsten en de Beursschouwburg. Tussendoor, in de namiddag, kan u genieten van kleine openluchtconcerten in de Warande, op het Museumplein, het Sint-Jansplein, het Brussels Parlement, de binnenplaats van het Stadhuis, de binnenplaats van het Sint-Goriksplein en de Auguste Ortsstraat. Als afsluiting vertrekt een fanfare van het Paleis van Schone Kunsten naar de Beursschouwburg via de Hortastraat, het Albertinaplein, de Sint-Hubertusgalerij.
Op de affiche staan artiesten zoals het Kronoskwartet, Soledad, Christian Lindberg, Blindman en andere laureaten van de "Gouden Vleugels".
De nieuwe fanfare "Muziek Lod Azufaifo en de reus "Mangeclous van Leporello" zijn samen met een fietsende fanfare de hoofdmoot van het straatgebeuren.
Info : Brechtje Baan, tel. 02 548 95 97, Brechtje@festival.be.
* Rondrit in koets : een stoet van een vijftigtal koetsen van vroeger en nu zal de stad doorkruisen. Hij vertrekt van parking C richting centrum van de stad en de Europese wijk. Vertrek om 11 uur van parking C en terugtocht om 18 uur. Info : P. Van Herck, tel. 0475/52 39 02.

* Folklore op de Grote Markt : talrijke degustaties van regionale producten op en rond de Grote Markt. Het gebeuren wordt opgeluisterd door folkloremuziek (van 13u30 tot 19u). Internationaal gezelschap : groepen uit alle uithoeken van België, Bretagne, Galicië, enz
Info : www.muziekpublique.be

* Skate event aan het station Kapellekerk In afwachting van de aanstaande aanleg van een echte skatepiste op de Ursulinensquare is "Het Strand", the place to be voor skaters : aanstekende pop en ruige punk, skate in volle actie. Tentoonstellingen, interactieve installaties, lekker eten, veel drank en verrassingen. Kom dus simpelweg met de fiets, op de step, skates, rollers of met zeepdozen en geniet van de zon die steeds van de partij is.
12u - 15u : skateparade door het collectief Brusk, afdaling tussen het Paleis voor Schone Kunsten en de Beursschouwburg. 14u-10u : skateanimatie door het collectief Brusk, tentoonstelling "Modernisme en skate" (in het kader van de Open Monumentendagen), de Urban Writers laten hun inspiratie uit de "skatecultuur" de vrije loop op de muren van het station Kapellekerk. Vanaf 17u : openluchtconcert met "The Blueskins", een Engelse tiener-rock&rollgroep, tussen de Ramones en Led Zeppelin, "The invisible Frog", een Brussels duo van jazzcore en Dj Prairie. Info : vzw Recyclart, tel. 02 502 58 34, www.recyclart.be
* Zot van de Zenne : op weg naar een nieuwe rivier Via een architectuurwedstrijd "Castors d'Or", zal het platform Zot van de Zenne" zich dit jaar niet uitsluitend meer richten op de loop van de oude Zenne, maar nodigt het u uit tot een bezinning over "Hoe kunnen we via verantwoorde interventies het water opnieuw in de stad brengen". De deelnemers aan deze wedstrijd nemen u mee op wandel in de stad om hun projecten te laten ontdekken.
Vertrekpunt : tentoonstelling "Castors d'Or" in het Kaaitheater. Bovendien zullen de verschillende organisaties die lid zijn van "Zot van de Zenne" talrijke wandelingen, fietstochten en zelfs boottochten organiseren, alsook muzikale en literaire evenementen rond het thema water.
Op het programma : kajaks op de Vismet, waterspelen in de Jacqmainlaan, Pedalurgie op het kanaal, enz. Info : tel. 02 511 01 07, contrasten@yucom.be
* "Alle eendjes zwemmen in het water" : een ludieke en gekleurde bekleding van de wateroppervlakte in de binnenkoer van "Lion Saint-Géry", Sint-Goriksplein, 22 van 10u tot 18u. Info : dienst Cultuur van de Stad, tel. 02 279 64 32, maurice.segers@brucity.be

* Wijkfeest, Jan Bollenstraat te Laken : het Bollenwijkcomité organiseert een feest in de Jan Bollenstraat te Laken (tussen de Bockstaellaan en de Leopold I-straat) : eten op straat, spelen voor klein en groot (van 10u tot 20u).
Info : Georgette Van Heers, tel. 02 428 75 27, georgetteVanHees@skynet.be

* Picknick "Einde van de zomer" : geniet van een picknick in het Openluchttheater, Osseghempark te Laken. Talrijke animaties. Schrijf je vlug in ! De 750 eerst ingeschreven zullen een gratis lunch ontvangen.
Info : vzw Cité Culture, tel. 02 479 84 99 of 0472/92 41 43, info@citeculture.be

* Nog in Laken ... vanaf 8u30, fietserslunch in het café "Nekkersdal", blijft heel de dag open. Fietserstelling tussen 9u en 16u. Fietstocht door het Noorden en het centrum van Brussel (30km). Fietstocht "Rondom het paleis van Laken" voor volwassenen en kinderen tot 10 jaar, begeleiding door WTC Rialto (15 km). Info : Nekkersdal, Emile Bockstaellaan, 107 te 1020 Brussel, tel. 02 421 80 60.

Wie mag rijden ?


1° voertuigen van openbare vervoersmaatschappijen;


2° taxi's;


3° voertuigen van nooddiensten;


4° autobussen;


5° voertuigen van openbaar nut;


6° mediavoertuigen met opschriften.

Waar parkeren ?
Parking C zal uitzonderlijk geopend zijn en een gratis pendeldienst wordt door de MIVB voorzien tot het dichtste metrostation. Zoals vorig jaar stelt Interparking daarenboven deze zondag gratis 7500 parkeerplaatsen ter beschikking van de inwoners. Voordelen : u vermijdt elk risico op vandalisme en maakt de openbare weg vrij.
Voorwaarden : aankomst zaterdag 18/9 tussen 19 u en 24 u en vertrek zondag 19/9 vanaf 19u tot maandag 20/9, 8 uur.
Deelnemende parkings op het grondgebied van de Stad Brussel : Wijk Kruidtuin : Kruidtuin, Passage 44
Wijk De Brouckere : Alhambra, Munt
Wijk Sint-Katelijne : P 58
Wijk Grote Markt : Schildknaap, Grote Markt
Wijk Sint-Jan : Albertine
Wijk Zavel : Poelaert-Zavel, Albertine
Wijk Louiza : Deux Portes, Wiltcher's, Poelaert-Zavel Info : www.interparking.com of tel. 070 233 212 of 02 549 58 11.

Hoe kunt U zich verplaatsen ?
Te voet, per fiets of met het openbaar vervoer... dé ideale gelegenheid om Brussel anders te ontdekken en om van de talrijke mogelijkheden die U voorgesteld worden te genieten. Gebruik het openbaar vervoer. De MIVB zal gratis rijden, met een versterkt uurrooster. Kom naar buiten met uw fiets en neem deel aan de talrijk georganiseerde uitstapjes. Of flaneer maar door de Stad om ons patrimonium te ontdekken en snuif een andere lucht op... Blijf vooral niet thuis.

Wat te doen indien u echt een wagen nodig heeft ? Een doorgangspas kan u toegestaan worden voor een behoorlijk gemotiveerde aanvraag (bijzondere leveringen, verplaatsing van gehandicapte personen, urgentiediensten, verplaatsingen voor medische redenen,...).
Het pasje is geldig op het hele gewestelijke grondgebied, maar slechts voor de toegelaten trajecten en uren.

Wie mag een afwijking aanvragen ?
De inwoners van de Stad Brussel
De personen die niet in het Brussels Gewest wonen, maar die zich op die dag op het grondgebied van de Stad Brussel moeten begeven De bedrijven en de organisaties, voor de zetel(s) van hun activiteit(en) gevestigd op het grondgebied van de Stad.

OPGELET !
Indien U zich enkel om professionele redenen verplaatst, dan moet uw werkgever een collectieve aanvraag indienen voor al zijn personeel dat op 19 september operationeel is. Het betreft vooral de ziekenhuizen, de Horeca, sommige administraties, de Politie, wachtdiensten voor dringende interventies...
De zelfstandigen (dokters, verplegers/verpleegsters met wachtdienst,...) moeten zelf een afwijking aanvragen. De bewoners van andere gemeenten van het Gewest moeten zich tot hun gemeentebestuur richten.
De ambassades en internationale organisaties zullen zich rechtstreeks richten tot het FOD Buitenlandse Zaken, Directie van de dienst Protocol en Veiligheid, Egmontpaleis, Onthaal, Kleine Zavel, 8 - 1000 Brussel, tel.02 501 46 54 of 02 501 46 23 op werkdagen van 9 tot 12u en 14 tot 16u.

Hoe moet u uw aanvraag indienen ?
Elke afwijkingsaanvraag moet ingediend worden door het gebruik van een speciaal formulier. Klik hier om het af te drukken. Het moet teruggestuurd worden :

- ofwel per post naar : Stad Brussel, Autoloze zondag 2004, Administratief Centrum, Anspachlaan, 6 - 1000 Brussel
- ofwel per fax naar 02 279 31 99

- ofwel ter plaatse op het Administratief Centrum, 3de verdieping, loket 9 speciale "toelatingen" op werkdagen van 8u30 tot 13u en donderdag van 16u30 tot 18u30 vanaf 1 september. Voor omvangrijke aanvragen (meer dan 5 pasjes), die vooral maatschappijen aangaan, wordt een gegroepeerde aanvraagprocedure op punt gezet.
Inlichtingen : 190904group@brucity.be

Binnen welke termijn ?
De aanvragen moeten ons ten laatste op 16 september in ons bezit zijn.