NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Voor de 35ste keer: Nationale Collecteweek Nierstichting

30 augustus 2004, Bussum - Ruim 75.000 vrijwilligers gaan van 19 tot en met 25 september op pad voor de Nationale Collecteweek van de Nierstichting. Tientallen van hen doen al 35 jaar mee aan deze collecte. Het thema van de collecte is 'Een nieraandoening verziekt je leven'. Voor veel nierpatiënten die moeten dialyseren om in leven te blijven is dat de dagelijkse realiteit. De Nierstichting wil deze nierpatiënten zoveel mogelijk helpen en bijstaan, maar dat kost geld. Daarom komen de collectanten van de Nierstichting langs de deur voor een vrijwillige bijdrage.

Bij meer dan 40.000 mensen werken de nieren slecht en bij duizenden nierpatiënten helemaal niet meer. Zij moeten, om in leven te blijven, dialyseren; een intensieve en belastende behandeling. De patiënten moeten drie dagen per week naar het ziekenhuis om hun bloed urenlang te laten spoelen, of thuis om de paar uur via het buikvlies spoelen. Hun dagen en uren moeten ze plannen rond de dialyse. Ze zijn ook altijd moe, hebben veel last van jeuk en mogen niet zoveel drinken als ze zouden willen. Bovendien heeft dialyse vaak sociale gevolgen. Door het strakke regime kan de patiënt z'n baan en het contact met z'n omgeving verliezen. Dialyse kan slechts 10% van de nierfunctie overnemen, daarom gaat de conditie van nierpatiënten steeds verder achteruit. Elk jaar weer komen er ruim 1.400 dialysepatiënten bij die deze zware behandeling moeten ondergaan.

Dialyse de wereld uit!
De Nierstichting zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van leven van nierpatiënten. In 1968 werd de Nierstichting opgericht met als primair doel de dialysebehandeling te verbeteren en de capaciteit ervan te vergroten. Op dat gebied heeft de Nierstichting de afgelopen jaren veel bereikt. Hoewel dialyse een levensreddende behandeling is, legt dialyse nog steeds een enorme claim op het leven van de nierpatiënt en zijn omgeving. Daarom richt de Nierstichting zich in de komende jaren vooral op het bevorderen van orgaandonatie en de preventie van nierschade. Dit alles onder het motto: Dialyse de wereld uit!

Noot voor de redactie,