Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
30 augustus 2004 c078


Laatste grote viering
Veteranen centraal bij herdenking Market Garden.

Zestig jaar geleden vond de Operatie Market Garden plaats. Deze gecombineerde land- en luchtactie leidde het einde van de Tweede Wereldoorlog in. De steden die een centrale rol speelden bij die operatie herdenken medio september deze gebeurtenissen. In Nijmegen vindt dit op zondag 19 september plaats. Die dag zijn enkele honderden veteranen te gast tijdens een herdenkingsprogramma. Het programma is opgesteld door de gemeente en de Market Garden Veterans Association.

Op deze dag zijn vertegenwoordigers van de diverse geallieerde landen aanwezig. Ook zijn er afgevaardigden uit Tsjechië, Slowakije en Polen, landen die hier ook meegevochten hebben. Bijzondere gasten zijn zes leden van de Nijmegen Company van de Grenadier Guards uit Londen. Dit Britse legeronderdeel vervulde een belangrijke rol in de strijd om de Waalbrug. Om de herinnering levend te houden draagt een van de compagnieën de naam Nijmegen. Zondag 19 september verzorgen zij bij de verschillende activiteiten de erewacht.
Maar centraal staan de honderden veteranen uit Amerika, Canada en Groot-Brittannië voor wie deze laatste grote herdenking een bijzondere gebeurtenis is.

Programma
De dag begint in de St. Stevenskerk met een oecumenische herdenkingsdienst. Deze begint om 10.30 uur. Aan deze dienst wordt medewerking verleend door het koor van de St.Mary and St. Ann's Chapel uit Amsterdam. Om 14.30 uur paraderen de veteranen door de Nijmeegse binnenstad. Vanaf de Grote Markt lopen zij naar het Traianusplein. De parade wordt muzikaal begeleid door de Drumfanfare van de Luchtmachtkapel, de Amerikaanse 6th Fleetband en de Nijmeegse doedelzakband Batavorum. Bij het bevrijdingsmonument is om 15.00 uur een korte herdenkingsplechtigheid, gevolgd door kranslegging. Daarna zullen de veteranen op historische voertuigen de Waalbrug oversteken. De 40 voertuigen, waaronder 2 Shermantanks zijn daarna nog te bezichtigen op de Waalkade.
Tussen de programmaonderdelen in krijgen de veteranen een lunch aangeboden in De Vereeniging. De dag wordt afgesloten met een feestelijk diner. Daar krijgt elke veteraan een herdenkingsmedaille uitgereikt. Ook het Amerikaanse leger is vertegenwoordigd met een vlaggenwacht.

Toegang
De plaatsruimte in de St.Stevenskerk is beperkt. Een groot deel daarvan is gereserveerd voor de veteranen. Belangstellenden kunnen toegangskaarten bestellen op telefoonnummer 024-329 23 86 of via e-mail j.hoevenaars@nijmegen.nl . De kaart(en) worden u dan toegezonden zolang er ruimte is. De parade en middagplechtigheid op het Traianusplein zijn vrij toegankelijk. In verband met de herdenkingsplechtigheden zijn een aantal verkeersmaatregelen van kracht. Zo zullen de Waalbrug en het Traianusplein van 14.00-17.00 afgesloten zijn. De lijndiensten rijden dan niet door de binnenstad, maar volgen de maandagroute.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Roelofs, doorkiesnummer
024-3292380