Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

19/09/04 Koningin en Prince of Wales bij herdenking 60 jaar Slag om Arnhem

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid The Prince of Wales zijn zondag 19 september op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek aanwezig bij de herdenking 60 jaar Slag om Arnhem. De Koningin en Prins Charles wonen de herdenkingsdienst bij en leggen een krans bij het erekruis op de begraafplaats.

De Slag om Arnhem vond plaats in september 1944, in het gebied tussen Ede en Arnhem. Deze slag maakte deel uit van de geallieerde operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis. Britse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen moesten de bruggen over de rivieren vanaf België tot Arnhem bezetten. Daardoor zou het grondleger in één lange opmars via de Veluwe naar het Ruhr-gebied in Duitsland doorstoten. Naar verwachting zou daardoor de oorlog voor Kerstmis 1944 beëindigd zijn. De operatie mislukte, door onverwacht sterke Duitse tegenstand.

Tijdens Market Garden werden meer dan 35.000 parachutisten gedropt. In en bij Renkum landden op 17, 18 en 19 september 1944 ongeveer 10.000 militairen, die de Rijnbrug te Arnhem moesten veroveren. De Market Garden-operatie had een tweeledig doel; het bezetten van de bruggen over de grote rivieren (Market) en het laten doorstoten van het Tweede Britse Leger (Garden). Het innemen van de Maas- en Waalbruggen werd een succes, maar de Rijnbrug in Arnhem werd, ondanks verwoede pogingen, niet veroverd. Deze brug werd later vernoemd naar overste John Frost. Die wist met ruim 600 man de brug bereiken, maar kon door het uitblijven van aanvoer en dekking geen stand houden.

De Slag om Arnhem verliep voor de geallieerden dramatisch: 1750 militairen kwamen om. Zij zijn voor het grootste deel begraven op de militaire begraafplaats te Oosterbeek. Vele anderen werden krijgsgevangen gemaakt. Ruim 2000 overgeblevenen hebben zich in de nacht van 25 op 26 september 1944 teruggetrokken naar de Betuwe. Enkele honderden konden zich in veiligheid stellen door in bezet gebied onder te duiken. De mislukking van de Slag om Arnhem was cruciaal in het oorlogsverloop van 1944-1945 en heeft mede door de grootte van de operatie een onuitwisbare indruk achter gelaten in Arnhem en omgeving.