Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In kader jubileumviering Stedelijke Harmonie

Grensoverschrijdend concert in Weert en Sint Truiden

Het is dit jaar 165 jaar geleden dat het toenmalige Limburg werd opgedeeld in een Nederlands en een Belgisch deel. Ook is het 125 jaar geleden dat in Weert de voorloper van de Stedelijke Harmonie werd opgericht. In de beginjaren werd uitbundig muziek gemaakt en werd de fanfare en later de harmonie, regelmatig uitgenodigd om aan de Belgische zijde van de grens allerlei activiteiten muzikaal op te luisteren. Hierdoor werden de goede (muzikale) band én de Limburgse volkscultuur bevestigd. Nu, 125 jaar later, zijn de contacten op het gebied van de volkscultuur verwaterd. Voor de Stedelijke voldoende reden om iets te doen aan die gemeenschappelijke volkscultuur. De Stedelijke Harmonie St. Antonius organiseert dan ook een concert met een gelegenheidsorkest van topmuzikanten uit Nederlands - en Belgisch Limburg. De gemeente St. Truiden was bereid hieraan mee te werken en het afsluitende concert op 19 september te organiseren. Als uit te voeren werk is gekozen voor de in 1990 gecomponeerde symfonie Revelations van de Limburger Hardy Mertens. Deel 4 daarvan, "Le Cri de Ralliement", "de schreeuw om hereniging" (van de beide Limburgen) wordt op 11 en 19 september a.s. in Weert en St. Truiden (nog altijd jumelagesteden) uitgevoerd door een gelegenheidsorkest dat bestaat uit muzikanten uit de beide Limburgen. Het Mannenkoor Pancratius uit Heerlen heeft zijn medewerking toegezegd evenals de mezzosopraan Veerle Henkens uit Kessenich (B). Een concert dat een aanzet wil zijn tot de versteviging van de Limburgse volkscultuur!

REVELATIONS (Onthullingen)

De tweede symfonie Revelations van de Limburgse componist Hardy Mertens (1960) heeft een sterk autobiografisch karakter en is gecomponeerd in de periode dat de componist, na zijn studietijd van bijna zeven jaar weer in Limburg terugkeerde. Hij besefte dat hij een echte Limburger was met alle consequenties voor zijn doen en laten. De vijf belangrijkste aspecten die daarmee samenhangen heeft hij in de vijf delen van de symfonie verklankt. Naast deze Limburgse invloeden zijn er duidelijk ook te bespeuren van de componisten Gustav Mahler en Richard Strauss in deze bijna één uur durende compositie. Aspecten die in dit magistrale werk aan de orde komen zijn o.a. de angst voor de toekomst van de Limburgse natuur en tradities, de liefde voor Vrouwe Limburg, het ongenoegen over hoe Limburg misbruikt is (bijvoorbeeld de mijnsluitingen), de scheiding der beide Limburgen en het Limburgse Carnaval. Het vierde deel "Le Cri de Ralliement" verwoordt de roep om hereniging van de beide Limburgen zoals deze al sedert 1840 in het Limburgse land weerklinkt. Naast een uitgebreid harmonieorkest vraagt de bezetting ook om een sopraansoliste en een mannenkoor. De soliste is de mezzosopraan Veerle Henkens uit Kessenich (B) en het koor is het Mannenkoor Pancratius uit Heerlen (NL) onder leiding van dirigent Hans Luesink.

De dirigenten
Begonnen als lid van Harmonie St. Michaël in Thorn studeerde Jos van de Braak directie aan het Utrechts Conservatorium en Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1980 startte zijn carrière als dirigent o.a. daar waar zijn muzikale loopbaan begon, als assistent van Heinz Friesen. Thans is hij verbonden als dirigent aan Sophia's Vereenigiong uit Loon op Zand, de Philharmonie Bocholtz, Harmonieorkest O&U uit Beek en Donk en het Universiteits Harmonieorkest Eindhoven. Dit alles heeft geresulteerd in een door kwaliteit gedreven en muzikaal doorleefde dirigeerstijl die hem in staat stelt om samen met orkesten steeds nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Willy Fransen heeft alle deelrepetities van het gelegenheidsorkest, al dan niet samen met koor en soliste, voor zijn rekening genomen. Momenteel is hij als dirigent verbonden aan de Stedelijke Harmonie St. Antonius te Weert en aan de Koninklijke Harmonie van Peer (B) die hij met een handvol muzikanten uitbouwde van de laagste afdeling tot de concertafdeling. Hij is tevens docent aan de Noordlimburgse Academie voor Muziek en Woord te Neerpelt en actief als componist, arrangeur, gastdirigent en jurylid. Hij weet beginnende muzikanten te begeesteren met zijn vriendelijkheid, inzicht en inzet, respect en humor.

Programma
Dit bijzondere concert wordt twee keer uitgevoerd: op zaterdag 11 september om 20.00 uur in het Munttheater Weert en op zondag 19 september om 16.00 uur in Sporthal KCST aan de Diesterstraat in St. Truiden. Voor de pauze treedt op het Mannenkoor Pancratius uit Heerlen o.l.v. Hans Luesink met:
. Altrhapsodie van Johannes Brahms

. Sechs Gedanken (Ich sah die Sonne Untergehen) een tekst van Karel Arnessens op muziek van Jean Lambrechts
. Stav'Ajú van Bohuslav Martin?

. Mutilations (Verminking) van Hardy Mertens

. Estidal van Z. Kodaly

. Tarantella van Randall Thompson

Na de pauze voert het gelegenheidsorkest de Tweede Symphonie 'Revelations' uit van Hardy Mertens o.l.v. Jos van de Braak met als vierde deel 'Le Cri de Ralliement' (de schreeuw om hereniging). De symfonie heeft vijf delen. Mezzosopraan Veerle Henkens en het Pancratiuskoor verlenen hieraan hun medewerking.

Reserveren
Een toegangsbewijs kost E 12,50. Reserveren voor het Munttheater kan via 0031 (0)495 540322. Reserveren voor KCST Sporthal St. Truiden is mogelijk via 0032 (0)11 693990

Op zondag 5 september is er vanaf 14.00 uur een openbare repetitie met het voltallige orkest. Koor en soliste in aanwezigheid en van de componist Hardy Mertens.

Deze repetitie in het Munttheater is gratis toegankelijk.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maril van Dooren, 0031 (0)6 53702910


---- --