Gemeente Someren





20 SEPTEMBER 1944 - 20 SEPTEMBER 2004

Zondag 19 september 2004: viering Someren 60 jaar bevrijd

Zondag 19 september aanstaande vieren we dat Someren 60 jaar geleden bevrijd is. De viering start om 14.00 uur met een oecumenische dankdienst in de Lambertuskerk. Vervolgens is er een bevrijdingsoptocht, waarna om 16.00 uur een nieuw herdenkingsmonument wordt onthuld aan het Wilheminaplein.

Oorlogsherdenkingsmonument
Op 20 september a.s. is het 60 jaar geleden dat Someren werd bevrijd van haar bezetter en werd verlost van oorlogsgeweld, intimidatie, moord en deportatie. Tijdens deze Tweede Wereldoorlog zijn in Someren veel geallieerde militairen gesneuveld. Ook Somerenaren hebben hun leven gegeven of zijn overleden tengevolge van het oorlogsgeweld. Om deze hen te herdenken zal een nieuw herdenkingsmonument worden onthuld tijdens de viering van 60 jaar bevrijding op 19 september.

Het centrum van Someren had geen oorlogsherdenkingsmonument met de namen van al deze slachtoffers. In het voorjaar van 2003 zijn enkele mensen uit Someren bij elkaar gekomen om daarover van gedachten te wisselen. Daarnaast maakt deze generatie mensen uit Someren zich zorgen omdat de jongeren niet kunnen leren van het verleden doordat zij het direct en tastbaar contact met de wrede gebeurtenissen uit de geschiedenis missen.

In oktober 2003 nam de Gemeenteraad het besluit een bedrag beschikbaar te stellen voor een nieuw oorlogsherdenkingsmonument, welk monument tevens de Somerense slachtoffers in Nederlands Indie herdenkt.

Het Comité tot behoud 4 mei viering had inmiddels nagedacht over hoe dit thema vorm te geven. Het karakter van het
oorlogsherdenkingsmonument in Someren zou moeten zijn dat in dankbaarheid de slachtoffers blijvend worden herdacht en zou erop moeten wijzen dat zij niet voor niets hun leven hebben gegeven. Het monument zou de mensen een spiegel moeten voorhouden, want onverdraagzaamheid en oorlogen vinden nog steeds plaats.

Symboliek
Cees Verhagen bedacht de symboliek van vijf gekoppelde zuilen (de geallieerden).
Op vier van deze zuilen liggen gebroken bronzen platen die (het afgebroken leven van) de slachtoffers symboliseren. De vijfde zuil symboliseert de toekomst: laat deze plaat niet breken. Op de voorzijde van de tweede zuil staat de tekst: Voor hen die omkwamen door oorlogsgeweld en onverdraagzaamheid, op de rechterzijde staan de namen van alle Somerense slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en aan de linkerzijde is de plaquette bevestigd met de namen van de Somerense gesneuvelden in Nederlands Indie. De voorzijde van de eerste zuil vermeldt de titel van het monument: Vandaag heeft veel van gisteren. Op de achterzijde van de eerste zuil worden alle gesneuvelden, waaronder de Nederlandse en geallieerde militairen, herdacht.

Totstandkoming
Vervolgens werd het comité uitgebreid met vertegenwoordigers uit alle kerkdorpen en er werd veel energie en tijd gestoken in de totstandkoming van het monument. Leerlingen van de bouwopleiding Mierlo vervaardigden het skelet en Somerense ondernemers ondersteunden. Hurkmans Natuursteen en Bronsgieterij van Schalen hebben het monument fraai afgewerkt.
Leerlingen van het Varendonck-College hebben enige maanden lang gewerkt aan het thema oorlog, geweld en onverdraagzaamheid. Zij hebben hun emoties weergegeven op een groot doek en dit beschilderde doek zal het monument geheel afdekken. De dag na de onthulling zal het doek aan de rechterzijde van het Gemeentehuis hangen.

Onthulling bij viering 60 jaar bevrijding
Tijdens de viering van Someren 60 jaar bevrijd op zondag 19 september a.s. wordt het monument onthuld door een Engelse bevrijder, een nabestaande van een Somerens slachtoffer, een voormalig militair in Nederlands Indie, en leerlingen van het Varendonck-College.

Het initiatief voor het oorlogsherdenkingsmonument is bijzonder op prijs gesteld: maar liefst 52 Engelse veteranen komen voor de onthulling over uit Engeland en enkele honderden nabestaanden hebben dankbaar laten weten aanwezig te zullen zijn. De basisscholen willen het monument adopteren.

Volgende week wordt in t Contact uitgebreid ingegaan op de viering op
19 september a.s. en de medewerking van het Varendonck-College en de basisscholen.

Programma 19 september 2004

* 14.00 uur
Oecumenische dankdienst in Lambertuskerk.
Voorgangers:
pastor dr. J. Verhees en dominee D.J. Deunk Muzikale ondersteuning:
organist Harrie Swinkels, trompettist Koen Wijnen en mannenkoor de Nachtegaal.


* 15.00 uur
Opstellen bevrijdingsoptocht vanaf het Speelheuvelplein. De stoet vertrekt om 15.15 uur, begeleid door scouting, het oranjecomité en vooraf gegaan door harmonie Somerens Lust. Route:
Speelheuvelplein, Speelheuvelstraat, Postelstraat, Postel en Kerkstraat naar het plein voor de Lambertuskerk.


* 15.45 uur
Bij de Ruchte voegen de gildes en de genodigden zich bij de stoet, waarna de bevrijdingsoptocht naar het monument op het Wilheminaplein gaat.


* 16.00 uur
Aanvang plechtigheden op het Wilhelminaplein waar het herdenkingsmonument onthuld gaat worden.
Muzikale ondersteuning:
Jeugdkoor Jubilo en mannenkoor de Nachtegaal, trompettist Koen Wijnen en Harmonie Somerens Lust.

De gildes brengen daarna een vendelgroet voor het bordes van het gemeentehuis.

Wapen van Someren Wapen van Engelse militairen


Terug naar boven

Klik hier voor de dienstregeling van lijn 166

Vanaf 6 september a.s.:
Buurtbus naar St. Annaziekenhuis en twee nieuwe buurtbussen

Vanaf maandag 6 september gaat de buurtbus 166 vanuit Asten via Someren en Heeze naar het St. Annaziekenhuis in Geldrop rijden. Hiermee komt vervoerbedrijf Hermes tegemoet aan de wensen van veel reizigers die voorheen met de bus naar het ziekenhuis konden reizen. Gelijktijdig wordt buurtbus 158 (Someren Maarheeze Sterksel Heeze) iets gewijzigd. En er gaan twee nieuwe buurtbussen rijden ter vervanging van delen van de buurtbussen 158 en 166: Buurtbus 157 Maarheeze Weert (vervangt buurtbus 158 hier) en buurtbus 159 Someren Someren-Eind Nederweert Weert (vervangt buurtbus 166).

Reden wijzigingen
De afgelopen tijd hebben de buurtbuscomités van buurtbus 158 en 166, de gemeenten Asten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende en Someren, opdrachtgever SRE en vervoerbedrijf Hermes onderzocht in hoeverre door wijziging van de buurtbussen de verbinding met het St. Annaziekenhuis te Geldrop hersteld kon worden. Deze verbinding vanuit Asten en Someren is medio december j.l. komen te vervallen door een wijziging van de route van buslijn 20, Helmond Eindhoven via Asten en Someren. Hermes kreeg toentertijd van de gemeente Geldrop geen toestemming voor het plaatsen van een halte bij de rotonde in het centrum van Geldrop.

In eerste instantie had Hermes onderzocht of lijn 20 aangepast kon worden. Elk onderzoek leverde als resultaat op dat verbetering van de situatie in Geldrop tot verslechtering voor andere reizigers leidde en/of dat de kosten aanzienlijk stegen. De nadelen waren groter dan het voordeel. In de nu door te voeren wijziging kunnen alle betrokken partijen zich in grote lijnen vinden. Wel blijven er enkele wensen, die mogelijk in de naaste toekomst nog gerealiseerd kunnen worden.

Buurtbus 157
Nieuw is buurtbus 157 tussen Maarheeze en Weert (voorheen reed hier buurtbus 158). Voorlopig rijdt buurtbus 157 drie ritten in beide richtingen. In Weert rijdt 157 langs het centrum naar het station. Buurtbus 157 rijdt na aankomst direct als buurtbus 159 verder richting het St. Jans Gasthuis te Weert (omgekeerd rijdt 159 na aankomst direct als 157 verder). Reizigers van/naar het St. Jans Gasthuis hoeven niet bij te betalen voor het doorrijden.

Buurtbus 158
Buurtbus 158 blijft zijn vertrouwde route rijden tussen Someren, Someren Heide, Maarheeze, Sterksel en Heeze. Alleen enkele ritten zijn aangepast. De vertrektijden wijzigen nauwelijks: in Heeze is er nog steeds een aansluiting op de trein van en naar Eindhoven.

Buurtbus 159
Tussen Someren, Someren-Eind, Nederweert en Weert gaat buurtbus 159 vier ritten per dag in beide richtingen rijden ter vervanging van buurtbus 166.

Buurtbus 166
Buurtbus 166 gaat vanaf Asten, via Someren en Heeze (o.a. station) doorrijden naar het St. Annaziekenhuis te Geldrop. Op maandag t/m vrijdag rijdt buurtbus 166 elke 1½ uur. In Heeze is er aansluiting op de treinen in zowel de richting Eindhoven als richting Weert. Bij het St. Annaziekenhuis komt de eerste rit om 9.15 uur aan en de laatste rit vertrekt om 16.45 uur. Op het bezoekuur van 14.00 14.45 uur geeft de buurtbus aansluiting. Daarnaast rijden een tweetal ritten tussen Someren en Heeze, die s ochtends om 8.35 uur op de Boelakkers in Heeze aankomen en s middags om 16.25 uur vertrekken.

Beperkte dienstregeling op zaterdag
Op zaterdag rijden zowel buurtbus 158 als 166 een beperkte dienstregeling.

Vrijwilligers gezocht
Overigens zijn de buurtbuscomités nog op zoek naar een aantal vrijwilligers die enkele ritten per week op de buurtbus willen rijden. Met name de buurtbus van Asten en Someren naar Geldrop kan nog mensen gebruiken. Nadere informatie is te verkrijgen op nummer: 040 23 58
625.

Meer informatie
Meer informatie over de buurtbusroutes en vertrektijden staat in de folder die eind augustus uitkomt. Deze folder is verkrijgbaar bij de Hermeswinkel Eindhoven, in de bibliotheken, gemeentehuizen en beide ziekenhuizen. Informatie is ook te vinden op www.hermes.nl en bij de Hermes Klantenservice 0900 821 22 08 ( 0,10 p/m). Reisinformatie is op te vragen bij OV Reisinformatie: 0900 92 92 ( 0,70 p/m).