Ingezonden persbericht


Lezing over kunstenaar Werkman

Op zondagmiddag 19 september organiseert het Humanistisch Verbond een lezing over de illustraties die Hendrik Nicolaas Werkman tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte bij de verhalen rond de Baal Sjem Tov.

Er bestaan veel legenden over de rabbi, profeet, prediker, wonderdoener en reiziger Baal Sjem Tov (18e eeuw). Hij was de legendarische grondlegger van het chassidisme, een mystieke stroming van vrome joden. De legenden zijn in 1908 door Martin Buber gebundeld onder de titel "Die Legende des Baalshem".

De Groningse kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman maakte in de Tweede Wereldoorlog twintig illustraties bij deze chassidische legenden - en werd vervolgens gefusilleerd. De illustraties behoren tot het artistieke hoogtepunt van zijn werk.

De lezing wordt gegeven door professor Frederik van der Blij, emeritus hoogleraar in de wiskunde aan de universiteit van Utrecht.

Aanvang: 14.00 uur. Toegang gratis. Humanistisch Centrum Haaglanden, Laan Copes van Cattenburch 72 in Den Haag (070 - 350 53 46).