Ingezonden persbericht


Dan doen wij het maar

Autovrije zondag 19 september, 13.00 uur, Mr. Visserplein Amsterdam

De gemeente Amsterdam had het er niet voor over, die ene autovrije dag per jaar. Dan doet Amsterdam Anders/ De Groenen het maar: op zondag 19 september is het Mr. Visserplein vanaf 13.00 uur van de autolozen. Ook autobezitters zijn van harte welkom, mits ze een ander (motorloos) vervoermiddel kiezen.

Veel autogebruik in de binnenstad is niet echt nodig, want er zijn voldoende goede alternatieven. De autovrije dag, die in heel Europa en zelfs daarbuiten jaarlijks wordt georganiseerd, is bedoeld om die alternatieven te laten zien. En ruimte te geven aan fietsers, voetgangers en bestuurders van andere niet-gemotoriseerde voertuigen, zodat zij eens in alle rust kunnen genieten van hun mooie stad.

Clemens Mol, woordvoerder verkeer voor Amsterdam Anders/ De Groenen in de binnenstad: 72 % procent van de Amsterdammers binnen de ring heeft helemaal geen auto, maar heeft wel dagelijks last van lawaai, stank en onveilige situaties. Dan is die ene autovrije dag toch niet teveel gevraagd? Bovendien gaan er in Nederland jaarlijks meer mensen dood aan de luchtvervuiling door auto's dan door meeroken.

Dit jaar is het voor het eerst sinds 1999, dat de gemeente Amsterdam geen autovrije dag organiseert. De afgelopen vijf jaar is de autovrije dag zeer succesvol verlopen in Amsterdam. 170 andere gemeenten in Nederland zijn aanstaande zondag wel autovrij. Amsterdam mist zowel op Nederlands als op Europees niveau de boot.

Amsterdam Anders/ De Groenen roept alle Amsterdammers op om 13.00 uur naar het Mr. Visserplein te komen op fiets, step, skates of ander motorloos voertuig. Mensen die de benenwagen kiezen, kunnen ter plekke bijzondere fietsen uitproberen. De rotonde van het Mr. Visserplein zal gebruikt worden als autovrije carrousel waarin de deelnemers rondjes draaien en zo het plein in bezit nemen. Het belooft een vrolijke middag te worden!

Voor de redactie

Meer informatie:


- Clemens Mol (woordvoerder verkeer voor Amsterdam Anders/ De Groenen in deelraad Centrum): 020-552 2706 / 06-307 87 394