Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 september 2004, no. 229

Recordaantal buurtactiviteiten

Autovrije Zondag op 62 plaatsen in Eindhoven

Komende zondag zijn op maar liefst 62 plaatsen in Eindhoven buurtactiviteiten in het kader van Autovrije Zondag. De buurt- straat- of wijkorganisaties reageerden enthousiast op de oproep van de stadsdeelkantoren om mee te doen en iets te organiseren.

Daarnaast organiseren de stadsdeelkantoren zelf op 19 september twee grootschalige evenementen: de Montgomery Skate Parade op de Veldmaarschalk Montgomerylaan en het slotevenement van de Gestelse Gezichten.

Aanleiding
Voor de gemeente Eindhoven is Autovrije Dag sinds 2000 aanleiding om een jaarlijkse 'actiedag' te organiseren. Een dag waarop op straat op een directe manier aandacht wordt gevraagd voor bewust omgaan met mobiliteit, overbodig gebruik van de auto en veiligheid op straat. Daarnaast bevorderen de Stadsdeelkantoren ook graag de sociale cohesie in de buurten.

Om deze twee elementen te stimuleren ondersteunt de gemeente Eindhoven de deelnemende organisaties met geld ( 450,- per organisatie), het aanvragen van vergunningen en het afzetten van de weg. De Autovrije Zondag maakt dit jaar nadrukkelijk deel uit van de Week van de Vooruitgang.

Montgomery Skate Parade, landelijke start
De Montgomery Skate Parade is ook een initiatief van de gezamenlijke stadsdeelkantoren. Met name jongeren zullen zich op de Veldmaarschalk Montgomerylaan, tussen Ring en Europalaan, goed thuis voelen. Op 19 september staat een gedeelte van deze normaal zo drukke, doorgaande verkeersroute in het teken van moderne straatactiviteiten zoals skaten, streetdance, streetbasketball, bungyjumpen, muziek en meer activiteiten die jongeren aanspreken.

Alles is gratis en aangeraden wordt om skates, boards en basketballen mee te nemen. Van 12.00 tot 17.00 uur moet de Montgomerylaan het bruisend hart van jong Eindhoven zijn. Voor meer informatie, surf naar www.skateparade-eindhoven.nl.

Om 12.00 uur vindt op de Montgomery Skate Parade ook de landelijk start plaats van Autovrije Dag. Hierbij zijn o.a. staatssecretaris van Geel, wethouder Kuppens en de directeur van Milieudefensie aanwezig. Vervolgens bezoekt dit gezelschap een aantal buurtactiviteiten.

Gestelse Gezichten
Ook in Eindhoven Zuid, op de Karel de Grotelaan, ter hoogte van het beeld van Berkulin, organiseren de stadsdeelkantoren een autovrij programma. De Autovrije Zondag is het laatste onderdeel van de Gestelse trilogie De Gestelse Gezichten. Tussen 12.00 en17.00 uur zijn activiteiten geprogrammeerd zoals muziek, straatdansen, survivalactiviteiten, schminken en een ballonnenclown.

Wie, wat, waar en wanneer Op bijgaand overzicht vindt u de namen van de (bewoners)organisaties, de activiteiten, de locaties en de tijdstippen waarop de straten afgesloten zijn.

U kunt deze informatie ook terugvinden op de websites van de stadsdeelkantoren en op 'week van de vooruitgang'.

Dit persbericht is ook te lezen op de website van de gemeente Eindhoven © 2004 Gemeente Eindhoven