Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie bezet parkeerplaatsen in afhakend Amsterdam

Eindhoven lichtend voorbeeld Autovrije Dag

Staatssecretaris Van Geel opent dit jaar de zesde Autovrije Dag in Eindhoven, waar maar liefst 64 buurtinitiatieven zijn waarbij straten zijn afgezet voor autoverkeer. De Autovrije Dag, waar dertig gemeenten aan meedoen, staat in het teken van 'schone lucht'. Om te protesteren tegen het afhaken van enkele gemeenten die voorheen nog wel meededen, bezet Milieudefensie tegelijk met de feestelijke opening in Eindhoven twintig parkeerplaatsen in Amsterdam.

De kwaliteit van de lucht die we inademen wordt op veel plekken flink aangetast door het steeds toenemende autoverkeer. Dat leidt tot gezondheidsklachten en zelfs vroegtijdig overlijden. Luchtmetingen in Brussel toonden aan, dat de lucht daar tijdens autovrije dagen inderdaad veel schoner is. De Autovrije Dag roept dit jaar gemengde gevoelens op. Milieudefensie is blij dat staatssecretaris Van Geel de Autovrije Dag komt openen en ziet dit als een mooie gelegenheid hem aan te spreken op het kabinetsbeleid, dat nog altijd gericht is op groei van het autoverkeer. 'Terwijl Europa prachtige regels heeft opgesteld om te zorgen voor schone lucht in de steden, doet het huidige kabinet er alles aan om deze regels uit te stellen. Dat moet Van Geel maar eens uitleggen, ' aldus Rolf Schipper, woordvoerder van Milieudefensie.

Tegelijkertijd met de feestelijke opening in Eindhoven, voert Milieudefensie actie in Amsterdam. De (Europese) hoofdstad slaat volgens Milieudefensie een flater door juist dit jaar af te haken. Als protest zullen actievoerders twintig parkeerplaatsen bezetten en inrichten als picknickplek, speelplaats en terras om zo alsnog een beetje te kunnen genieten van een klein stukje autovrij Amsterdam. Rolf Schipper: 'In evaluaties blijkt de Autovrije Dag bij burgers populair. Het is onbegrijpelijk dat door bestuurlijk gedoe de dag in Amsterdam dit jaar niet van de grond komt.'

Wie: Milieudefensie, staatssecretaris Van Geel, wethouder Kuppens

Wat: Landelijke opening Autovrije Dag met inblikken schone lucht en rit met paardentram langs buurtactiviteiten

Waar: Eindhoven, Montgomerylaan

Wanneer: Zondag 19 september, 12.00 uur

Voor meer informatie (ook over de actie in Amsterdam): Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333

Kijk voor meer info over de deelnemende gemeenten op www.weekvandevooruitgang.nl (activiteiten)


---