Politie Zaanstreek-waterland


1. Nederlands Politie Instituut
2. Raad van Hoofdcommissarissen


Appie Baantjer geeft startschot bij Dam tot Damloop:

ZIEKTEVERZUIM TERUGDRINGEN BIJ POLITIE


De Nederlandse politie wil fitheid en gezondheid hoog op de agenda houden. Het ziekteverzuimpercentage moet de komende jaren 20 procent teruggedrongen worden, van 8,2 naar 6,6 procent. Om deze doelstelling kracht bij te zetten zullen zo'n vijftig leden van de Raad van Hoofdcommissarissen, korpsleidingen en van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) meelopen in de businessloop van de Dam tot Damloop op zondag 19 september 2004 in Zaandam. Appie Baantjer, oud-politieman en succesvol schrijver van de belevenissen van rechercheur De Cock (met c-o-c-k), is bereid gevonden om het startschot te geven.

Bij laatste CAO-onderhandelingen hebben de minister van BZK en de politievakorganisaties een convenant gesloten om het ziekteverzuim bij de Nederlandse politie terug te dringen. In 2001 was het gemiddelde ziekteverzuim bij de politie 9,6, momenteel 8,2 procent en dat is nog steeds te hoog. In een Arboconvenant is afgesproken dat de psychische belasting van politiemensen, vooral in de basispolitiezorg, moet worden teruggedrongen. Met de minister van Sociale zaken is een convenant afgesloten om een aantal projecten te starten om dit doel te bereiken. Er wordt 3 miljoen euro beschikbaar gesteld om onder andere maatregelen te nemen die het welzijn en de gezondheid bevorderen.

De Dam tot Damloop is na twintig edities nog steeds het grootste en zeker ook één der sfeervolste loopevenementen van Nederland. De 20e editie op zondag 19 september a.s. belooft weer een feestelijk gebeuren te worden. De organisatoren van Le Champion verwachten meer dan 30.000 deelnemers aan de start. Onder hen een aantal wereldtoppers die de vrouw/manwedstrijd over 10 mijl weer een speciale glans zullen geven. Voorts zullen circa 3500 kinderen deelnemen aan de Mini Dam tot Damlopen die in het centrum van Zaandam worden gehouden. De zeven kilometer Damloop in Zaandam, voor een groot deel over het parcours van de originele Dam tot Damloop, zal dit jaar voor de vijfde keer worden gehouden.


Noot redactie (