Ingezonden persbericht


Datum: Zondag 19 september
Activiteit: Literaire/muzikale middag
Organisatie: Stichting Jambe Delft
Locatie: Café Royal, Voldersgracht 10 Delft
Aanvang: 14.00 uur
Entree: 4 euro

Stichting Jambe viert het komende seizoen haar 10 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan is er het hele seizoen, elke derde zondag van de maand, een bijzonder programma. Dichter/Letterkundige Remco Ekkers zal zondag 19 september het seizoen openen met een optreden en een bijzonder onderhoudende lezing over de muze - de inspiratie van de dichter. Muzikaal wordt de lezing omlijst door de flamenco gitarist Ruud Stoop.

In zijn lezing De bron van de Amstel gaat Remco Ekkers op zoek naar de bronnen van de poëzie. Waar komt het gedicht vandaan? Of anders gezegd: wanneer ga je achter je schrijftafel zitten? Je hebt iets gezien of gehoord of gelezen en er heeft zich een regel aan je opgedrongen. Een regel die op papier wil. Het hoeft niet de eerste regel te zijn in het definitieve gedicht, het kan de vijfde of achtste zijn. Sommige dichters weten intuïtief dat het de negende regel moet zijn en dat er twee strofen aan vooraf moeten gaan. Bij hen ontwikkelt het gedicht zich als een foto in een ontwikkelbad. Sommige passages zijn al duidelijk, andere moeten nog komen, maar over de plek waar ze komen te staan is geen misverstand mogelijk. Andere dichters bouwen hun gedicht regel voor regel op tot het logische eindpunt. Weer andere proberen allerlei versies uit tot de constellatie op papier bevredigend is. Ook de aanleidingen tot het schrijven van een gedicht variëren: een beeld, een gedachte, een flits van inzicht, een reactie op een bestaand kunstwerk - ze zijn alle even geldig als startpunt. De dichter zelf moet ervaren hoe haar of zijn werkwijze is, maar voor allen geldt: leer van de voorgangers. Ontwikkel je eigen stijl, je eigen poëtica, maar negeer niet wat al is geschreven. Wees niet bang voor beïnvloeding, integendeel, scherp je eigen visie met behulp van anderen. Zoals een schilder leert door museumbezoek - niet alleen technische oplossingen, maar ook een manier van kijken - zo leert een dichter door te bladeren en te lezen in bloemlezingen en bundels. Dit alles wordt toegelicht met behulp van een aantal beroemde en minder beroemde gedichten van o.a. K.Michel, Gerrit Kouwenaar, Elisabeth Eybers en Rutger Kopland. Zowel tijdens als na de lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Remco Ekkers geb. 1941 heeft inmiddels zeven dichtbundels op zijn naam. Ekkers groeide op in Bergen en Den Helder en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Hij doceerde tot 1999 letterkunde en drama aan de Noordelijke Hogeschool te Leeuwarden. In 1984 debuteerde Ekkers met de jeugdpoëziebundel Haringen in sneeuw die in 1985 onderscheiden werd met de Zilveren Griffel. In 1986 verscheen zijn eerste bundel met poëzie voor volwassenen: Een faun bij de grens.

Flamenco gitarist Ruud Stoop geb. 1961 in Breda, studeerde solo tussen 1981 en 1985 in Cordoba (Spanje) aan het Conservatorio Superior. Hij leerde zangers en dansers te begeleiden aan de Academia de Merengue de Cordoba Y Concha Calero. In 1985 studeerde hij bij Paco Peña in Rotterdam. Stoop ontving in 1991 zijn Flamenco lerarengraad en schreef een boek over een nieuw leersysteem dat hij ontwikkelde om de Flamencogitaartechniek te verbeteren en te begrijpen.

Na de pauze is er een open podium waarvoor dichters zich in de pauze kunnen aanmelden. Verzekerd zijn we al van de optredens van Karin Beumkes, Anne Borsboom, Paul Delefre, Pim Karhof, Wim Kauffman, Henk Knibbelaar, Annemieke Steenbergen en Arie Vuyk.

Voorafgaand aan en na afloop van deze middag zijn er verschillende literaire activiteiten in Delft zoals een boekenmarkt, optredens bij boekhandel Huyser en een boekenbalfeest in het Floratheater. Kijk voor alle informatie op de website: www.jambedelft.com

________________________
Met vriendelijke groet,

Henriette Faas, voorzitter

Stichting Jambe Delft

Tel. 010 5917187

Mob. 06 143 55 433

info@jambedelft.com

http://www.jambedelft.com