Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Amerikaanse helden bij Waaloversteek Nijmegen

Compagnie 504 Infanterie Regiment US 82nd Airborne Division ontvangt op 19 september de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld omdat zij als eerste de oversteek waagde over de Waal op 20 september 1944 en daarmee een belangrijke bijdrage leverde aan de bevrijding van Nijmegen en Nederland.

De historische Waaloversteek te Nijmegen op woensdag 20 september 1944 is ver buiten de landsgrenzen bekend, o.a. door het boek en de film "A bridge too far". In de Verenigde Staten zijn er vele documenten bewaard gebleven. Compagnie 504 was onder leiding van Captain Moffatt Burris de eerste compagnie die de tocht naar de overkant waagde. Deze compagnie werd aangewezen door Generaal M. Gavin (ereburger van Nijmegen) en Bataljon Commandant Cook omdat zij wisten dat de Compagnie van Muffatt Burriss een hecht team was. Onder zijn leiding volbracht de Compagnie zijn taak. Na een zeer hevige strijd, te samen met de Britse Grenadier Guards, werden de Waalbruggen intact veroverd. Hierdoor bleef Nijmegen niet meer de frontlijn, maar kwam die kilometers verder op te liggen. Voor de moedige en heldhaftige actie ontvangt de Amerikaanse 82 Airborne Division van de stad Nijmegen de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld.

Op zondag 19 september zal burgemeester Mw. dr. G. ter Horst Captain (Rtd) Moffatt Burriss, ter gelegenheid van de herdenking 60 jaar Market Garden, de Zilveren Waalbrugspeld opspelden. De uitreiking is om 19.15 uur in De Vereeniging in Nijmegen.