Gemeente Sneek


Fiets naar je werk

In het kader van de landelijke Week van de Vooruitgang roept de gemeente Sneek alle (vrijwillig) werkenden op om maandag 20 september 2004 mee te doen aan de actie Fiets Naar je Werk. Deelnemers laten de auto die dag eens staan en komen zoveel mogelijk op de fiets naar het werk.

In de week van donderdag 16 tot en met woensdag 22 september 2004 worden in heel Europa activiteiten georganiseerd die de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht brengen. In Nederland werd vorig jaar door acht belangenorganisaties voor het eerst de Week van de vooruitgang georganiseerd. De gemeente Sneek doe dit jaar mee aan een aantal dagdelen van de tweede editie van deze verkeersactiviteitenweek. De gedachte hierachter is dat een hoog percentage van het dagelijks autoverkeer bestaat uit afstanden van maar 1 tot 5 kilometer. Door daar aandacht aan te besteden wil de gemeente Sneek een bijdrage leveren aan de terugdringing ervan en daarmee aan het vergroten van de veiligheid en een beter milieu.

Op donderdag 16 september 2004 worden de ouders van leerlingen van de basisscholen in Sneek opgeroepen mee te doen aan de actie Op Voeten en Fietsen naar School.
Ouders kunnen deelnemen aan de oproep door hun kinderen zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te brengen en als dit niet mogelijk is de auto iets verder van school te parkeren en het laatste stukje te lopen. De gemeente hoopt dat deze actie ouders aan het denken zet en daarmee aanspoort tot herhaling.

Op maandag 20 september 2004 roept de gemeente Sneek alle (vrijwillig) werkende inwoners op om mee te doen aan de actie Fiets Naar je Werk.
Het college van burgemeester en wethouders geeft dan, al fietsend, zelf het goede voorbeeld.

Wethouder Jan Bargboer, die binnen Sneek altijd zoveel mogelijk de fiets pakt, geeft hierop zijn eigen visie: "Fietsen is beter voor het milieu, het is beter voor je gezondheid en je bespaart jezelf nog kosten ook. Dus: Pak de fiets, dat kost je niets".

Al vanaf april 2004 doen 42 medewerkers van de gemeente mee met de gelijknamige actie voor instanties en bedrijven die nog tot en met september loopt. De deelnemers hebben samen tot nu toe reeds
17.357 km per fiets afgelegd. Door deze afstand te fietsen is er 3.472 kg minder van het broeikasgas CO2 uitgestoten dan wanneer deze afstand met de auto zou zijn afgelegd. De gemeente sponsort elke door de medewerkers gereden kilometer. Het totaalbedrag gaat naar een derdewereld project van de NOVIB. Zo draagt fietsen ook nog bij aan een verbeteringen daar.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 13-9-2004