Gemeente Amersfoort: Discussie over de toekomst van het overdekte zwemwater in Amersfoort


Dit is een persbericht van de Gemeente Amersfoort.


7 september 2004 - Op 20 september a.s. discussieert de raadscommissie Sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen over de toekomst van het overdekte zwemwater in Amersfoort. In 2003 en 2004 hebben burgemeester en wethouders het nodige onderzoek laten verrichten door verschillende (externe) partijen. De resultaten van dit onderzoek maken het noodzakelijk om een principiële discussie te voeren over de richting waarin Amersfoort zijn zwemwater wil ontwikkelen.


Slechte conditie Sportfondsenbad
Voor de renovatie van het Sportfondsenbad is 6 miljoen euro beschikbaar. In 2003 heeft het college de NV SRO opdracht gegeven een programma van eisen op te stellen voor de beperkte renovatie van het bad. Hierbij is uitgegaan van het behoud van de huidige functies met Aquadroom en een verlenging van de levensduur met 25 jaar. Daarnaast is een tweede variant onderzocht, waarbij wordt uitgegaan van de verwijdering van het Aquadroom, centralisatie van het technische gedeelte en toevoeging van een instructie-/doelgroepenbad. Vervolgens heeft het college kostendeskundig bureau DHV gevraagd de investeringskosten voor beide programma's van eisen en wensen te ramen. Uit het onderzoek van DHV blijkt dat geen van beide programma's gerealiseerd kan worden binnen het beschikbare budget. De kosten voor de beperkte variant raamt DHV op 11,9 miljoen euro en de kosten voor de tweede variant op 13,2 miljoen.

Opties voor een samenstel aan zwembaden
In 2003 analyseerde Marktplan Adviesgroep BV diverse opties voor een samenstel aan zwembaden in Amersfoort. Bij de vaststelling van dit rapport besloot het college de keuze voor een van de opties uit te stellen tot in 2005 onderzocht wordt of een zwembad in Vathorst financieel inpasbaar is. Maar bij elke optie is toen uitgegaan van de veronderstelling dat het Sportfondsenbad met of zonder Aquadroom binnen het beschikbare budget zou kunnen worden gerenoveerd. Nu de kosten van de renovatie van het Sportfondsenbad veel hoger uitvallen, moet een groot aantal vragen worden beantwoord. Dit kan alleen in samenhang met de totaal gewenste behoefte aan zwemwater en in relatie tot een eventueel bad in Vathorst. Om een afgewogen keuze te kunnen maken heeft Marktplan nader onderzoek uitgevoerd waarin ook de optie van gehele sloop van het Sportfondsenbad is meegenomen.

16 varianten onderzocht
Marktplan heeft in totaal 16 varianten onderzocht. Per variant is op basis van bevolkingsontwikkelingen, spreiding van zwemvoorzieningen en het zwemgedrag een prognose gegeven voor het aantal zwembadbezoeken in 2012. Voor elke variant is vervolgens berekend met welke investeringskosten bij nieuwbouw en renovatie rekening dient te worden gehouden. Met de huidige gegevens over de exploitatie van de zwembaden heeft Marktplan verder de te verwachten inkomsten en uitgaven van de zwembaden in de verschillende samenstellingen op een rij gezet. Op basis van al deze gegevens is een markttechnische en vooral financiële beoordeling gegeven van de toekomstige zwembadconfiguratie in Amersfoort.

5 realistische varianten
Van 11 varianten zijn de financiële en markttechnische gevolgen zo negatief, dat Marktplan deze als niet realistisch beschouwd. Uiteindelijk blijven volgens Marktplan de volgende 5 realistische varianten over:
1. renovatie van het Sportfondsenbad met behoud van het Aquadroom en Torenbad, een 25 meterbad in Vathorst, het zwembad in Hoogland handhaven en het bad in Liendert sluiten;
2. renovatie Sportfondsenbad met verwijdering Aquadroom en handhaving Torenbad, een 25 meterbad in Vathorst, het zwembad in Hoogland handhaven en het bad in Liendert sluiten;
3. het Sportfondsenbad sluiten, een 25 meterbad in Vathorst, de zwembaden in Hoogland en Liendert handhaven;
4. het Sportfondsenbad sluiten maar het toren- en vlinderbad behouden, een 25 meterbad in Vathorst en de zwembaden in Hoogland en Liendert handhaven;
5. het Sportfondsenbad sluiten, een 50 meterbad in Vathorst, een nieuw 25 meterbad in Amersfoort-Zuid, het zwembad in Hoogland handhaven en het bad in Liendert sluiten.

Het afwegingskader
Bij de keuze voor een van de vijf overgebleven varianten is het van belang dat de volgende zaken goed worden afgewogen.
* De ambities van Amersfoort op het gebied van zwemwater voor de toekomst, met name toegespitst op de topsportfunctie (B-status)
* De wens om in Vathorst een zwemvoorziening te realiseren en de mogelijkheden daartoe
* Het handhaven/ingrijpend renoveren of het afstoten van het Sportfondsenbad op de huidige locatie en het realiseren van een zwembad in Vathorst
* De spreiding van zwemvoorzieningen over de stad met daarbij de positie van de zwembaden in Liendert en Hoogland. Dit inclusief een instructiebad in Amersfoort-Zuid bij sluiting van het Sportfondsenbad.
* De financiële (on)mogelijkheden die verbonden zijn aan de verschillende varianten en de financiële prioriteit die aan het zwemwater in Amersfoort wordt gegeven.
Bij de discussie op 20 september gaat het eerst over de richting waarin Amersfoort zijn zwemwater wil ontwikkelen. Daarna kunnen plannnen inclusief de ruimtelijke aspecten verder uitgewerkt worden. Ook kan dan over de dekking en financiering worden nagedacht.


© DHV