Ingezonden persbericht


Willemstad, 15 september 2004
Persbericht Dolphin Academy Curaçao


Woelige eerste week voor baby dolfijn van Curaçao Dolphin Academy

De Dolphin Academy op Curaçao kondigt met blijdschap en trots aan dat er bij ons een babydolfijn geboren is. Zondag 5 september jongstleden, om 20:20 uur is moeder Gee Gee bevallen van een prachtige zoon.

Het gaat erg goed met Gee Gee en haar baby. Dolfijnen zijn zoogdieren, dus het kleintje drinkt alleen moedermelk, bijna 15 liter op een dag! Gee Gee heeft hiervoor extra voedsel nodig, zij eet daarom dagelijks zo n 12 kilo haring en kibbeling. De baby zal tot de leeftijd van maar liefst 2 jaar melk bij de moeder blijven drinken. Vanaf de leeftijd van 6 maanden zal dit dieet van melk wel aangevuld worden met af en toe een beetje vis.

Eerder heeft Gee Gee al 2 andere kalven succesvol grootgebracht dus het is onze hoop en verwachting dat ook deze baby voorspoedig op zal groeien. De eerste maand is in het leven van een jonge dolfijn echter een kritieke periode. Veel kalfjes overleven deze eerste maand niet, maar de kansen op overleving nemen toe naarmate het dolfijntje ouder wordt. De volgende mijlpalen zijn de leeftijd van een half - en één jaar.

Dolfijnenmoeders zijn erg beschermend tegenover hun baby. Gee Gee houdt elke beweging van haar kleintje in de gaten. Ze zorgt ervoor dat niemand hem kwaad kan doen, maar laat hem al wel dicht bij de trainers en bezoekers komen. Daardoor hebben de dolfijnentrainers kunnen vaststellen dat de baby van het mannelijke geslacht is.

De eerste week van het leven van deze dolfijnenbaby was erg woelig. Niet alleen vanwege alle nieuwe indrukken, maar ook vanwege het naderende gevaar van de orkaan Ivan. Heel Curaçao bereidde zich vorige week voor op de komst van Ivan, en ook de Dolphin Academy moest veel
voorzorgsmaatregelen treffen. Gee Gee en haar baby werden in het veiligste gedeelte van de lagune geplaatst, en hebben gelukkig geen last gehad van extreem harde wind of veel regen. Moeder Gee Gee en tante Bonnie zwommen tijdens het slechte weer overigens allebei aan een kant van de baby om hem te beschermen, een mooi voorbeeld van het sociale gedrag van dolfijnen.

De Dolphin Academy is zeer verheugd over de nieuwe bewoner. Hoewel deze eerste maand zoals gezegd nog een zeer spannende
periode is hopen wij dat alles goed zal gaan en doen we er alles aan het leven van de kleine dolfijn zo soepel mogelijk te laten verlopen!